Името на Димана Латева, която е на 36 години, нашумя

...
Името на Димана Латева, която е на 36 години, нашумя
Коментари Харесай

Талантлива българка направи истинска провокация с декорите на Дон Жуан

Името на Димана Латева, която е на 36 години, нашумя не само в Германия, но и в Австрия покрай постановката на операта Дон Жуан от Моцарт с “Опера Рунд Ум “ на която тя е сценограф.

Премиерата бе в замъка Ротшилд, Вайдхофен, а после и в Австрия. Поради големия успех и интерес, постановката бе поканена на „ Вир Зинд Вийн “ Фестивал във Виена, 2018. В момента Димана Латева работи върху декорите и костюмите на операта " Москва Черемушки " от Дмитрий Шостакович в Държавната Опера в Хамбург.



Коя е Димана Латева? Родом е от Хасково, майка й Мара Латева е известна художничка, галеристка и основателка на школа по рисуване в родния си град. След като в 2008 г. Димана Латева получава дипломата си по архитектура в Хафен Сити Университет в Хамбург, следва магистърската програма Бюненбилд Сценишер Раум в Техническия Университет в Берлин, успешно защитена в 2010 г. След това участва в конкурс за стипендия на културен фонд на фондация „ Дойче банк”, който печели. В годините 2012-2014 учи в Берлин, става художник на декори и костюми на свободна практика в Германия и Австрия.



След участия в театри като Държавна Опера Берлин, Комична Опера Берлин, Музикалния Фестивал Залцбург, Държавна Опера Франкфурт, й възлагат да направи собствени художествени решения на сценография и костюми за " Бони и Клайд " в Театър Гийсен, както и за пиесата " Животът макар и кратък " от българския писател Станислав Стратиев в „ Бротфабрик” в Берлин. Тя е особено горда с успеха си в представлението на българската пиеса. Авторът Станислав Стратиев (1941-2000), ( Римска баня”, „ Сако от велур”, „ Рейс”, „ Максималистът”, „ Балкански синдром”) e най-играният роден драматург в чужбина.

За възхождащата сценографка Димана Латева, следва оперния фестивал към Баварската Опера в Мюнхен през 2016. Изявите й продължават с " Бяла Роза " от Удо Цимерман в Театър Аугсбург, реж. Солион Конвични 2016г. През лятото на 2017 работи с режисьорката Корина Тецел във Вайкерсхейм за Жюнес Музикал Германия и представлението " Хензел и Гретел " от Е. Хумпердинк. В началото на тази година заедно с известната оперна режисьорка Вера Немирова, също българка, учила и живееща в Германия, двете направиха постановката на операта " Катерина Измайлова " от Д. Шостакович в Операта в Пловдив. Да добавим, че оперната режисьорка Вера Немирова е внучка на българския писател Добри Немиров, а неговият син Евгени Немиров (1916-1981г. ) е неин баща, известен оперен режисьор, работил в Русе.

На фестивала във Виена - „ Вир Зинд Вийн “, операта " Дон Жуан " от В.А.Моцарт, отпразнува лятната си премиера- 2018 г. Модерната постановка и прочит на старата история, предизвика бурни отзиви. Операта бе показана на 8 необичайни места в резлични квартали на Виена – м ежду които Карлсплатц, Пратерсауна, Реактор, Фолкскундемузеум. „ Don Giovanni - Wir kriegen dich!” - „ Дон Жуан - ще те спипаме! “ бе мотото на инсценировката. Дон Жуан е представен като неуморим любовник в който жените се влюбват безумно, но днешните жени не са като в миналото –те имат самочувствие и разбирайки слабостите на Дон Жуан се приготвят да му отмъстят.

Ако се отзовете през септември в Хамбург, посетете в Държавната опера там, новата постановка " Москва Черемушки " от Дмитрий Шостакович. Неин сценограф и автор на костюмите е младата ни сънародничка Димана Латева, на която пожелаваме попътен вятър.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР