Експертите, от които се очаква да съветват Европейския съюз в

...
Експертите, от които се очаква да съветват Европейския съюз в
Коментари Харесай

В-к Паис: Европейските здравни експерти подцениха COVID-19

Експертите, от които се очаква да съветват Европейския съюз в областта на здравеопазването, подцениха опасността от новия коронавирус на съвещанието си на 18 февруари, малко преди пандемията да избухне на континента.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8228
Това пише днес испанският в. " Паис ". Вестникът се е запознал със заключенията от съвещанието на консултативния съвет към базирания в Швеция Европейски център за предотвратяване и контрол на заболяванията. Участниците в него са оценили като " невисок " риска за населението и като " нисък до умерен " риска за здравните системи на съюза, предаде БТА, цитирайки АФП.

Към онзи момент Европа беше засякла едва около 40 случая на коронавируса, повечето - внесени от пътници, пристигнали от Азия. Три дни по-късно в Ломбардия, северната част на Италия, беше открито огнище на заразата и оттогава в страната починаха над 32 000 души, припомня АФП. Някои страни се отличиха с предвидливост на тази двудневна среща. Ирландия (с 1547 смъртни случая) съобщи, че е обявила санитарно извънредно положение и е осигурила индивидуални защитни средства за медиците си, докато други страни сигнализираха, че се затрудняват да намерят такива на международния пазар.

Липсата на предпазни средства се почувства болезнено в най-засегнатите от пандемията страни като Испания, в която починаха 27 700 души. На същата среща Германия съобщи, че е разпратила протоколи за писиар тестове в над 20 болници и е извършила повече от 1000 теста. Германия следва политика на системно тестване и засега съумява да задържи броя на починалите от COVID-19 на 8000.

СЗО прие внесена от ЕС резолюция за необходимостта от разследване на глобалната реакция на пандемията от коронавируса

" Вирусът беше подценен ", заяви пред " Паис " бившият директор от Световната здравна организация Даниел Лопес Акуня. Друг специалист - Жоан Рамон Вилялби от Испанското дружество за обществено здраве и здравно управление - каза, че предишните коронавирусни епидемии ТОРС и МЕРС не са давали основания да се предвиди такова голямо разпространение, каквото има новият коронавирус.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8228  Испански вестник: Европейските здравни специалисти подцениха ковид Испански вестник: Европейските здравни специалисти подцениха ковид  Заразените с COVID-19 в Турция към този момент са 151 615, 4199 са умрелите Заразените с COVID-19 в Турция към този момент са 151 615, 4199 са умрелите  Испания не пусна трима германци в страната, като се базира на рестриктивните мерки поради ковид Испания не пусна трима германци в страната, като се базира на рестриктивните мерки поради ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР