Една от най-големите заблуди е, че топлото време убива коронавируса.

...
Една от най-големите заблуди е, че топлото време убива коронавируса.
Коментари Харесай

Проф. Рачев разкри кой е природният убиец на коронавируса

Една от най-големите заблуди е, че топлото време убива коронавируса. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 2545
Природата има няколко много сериозни антидота срещу тази особена форма на живот. Този вирус е особена форма на живот, защото с едното краче е в мъртвата природа, а с другото краче е в живата природа. Доколкото въобще вирусът има крачета – той почти нищо няма. Затова и за него се говори, че е специфична форма на живот, тъй като много трудно се размножава, и то по особен начин – единствено и само в клетката. Няма и обмяна на веществата. Този вирус е жив единствено, когато успее по някакъв начин да се внедри в клетката. По редица показатели на биологията това не е жив организъм. Въпреки всичко, той доста добре успява да вреди на гостоприемника, на организма, в който попадне, заяви проф. Рачев.

Затова трябва да се разгледа поведението му в живия организъм. В конкретния случай става дума за човека и когато е навън. Когато коронавирусът е навън, той много бързо умира и ако трябва да подредим природните дезинфектанти, на последно място е температурата на въздуха, защото в топло и влажно време, в естествена среда, а не в тялото, вирусът може да живее доста дълго време. На първо място го убива ултравиолетовата радиация на слънцето. Тя разрушава обвивката на вируса и той вече не е дееспособен. Второто нещо, което го убива, е сухотата. Така че съчетанието на слънчево и сухо време е природният антидот срещу коронавируса, подчерта климатологът.

СЗО с предизвикателство: Как се мият ръцете

Не може да не ни направи впечатление, че вирусът се развива доста добре от географска гледна точка в страни, където е топло, с температури между 0 и 15 градуса, и влажно. На топло, леко влажно и мрачно време, без слънчева радиация вирусът се чувства чудесно. Там, където е много слънчево, в съчетание със сухо време, той много бързо умира. На каквато и да е повърхност, на слънце и при сухо време неговият живот е буквално минути, посочи проф. Рачев.

Затова в Югоизточна Африка, Южен Китай, Тайланд, Индонезия, Виетнам, Мианмар, Индия броят заразени е по-малък в сравнение с останалите държави – по простата причина, че там действа природният антидот слънце в съчетание със сухо време. Ако трябва да подредим природните дезинфектанти, това са слънчевата радиация, сухото време и най-накрая е топлината, каза още проф. Георги Рачев.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:



Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2545  Финландия изолира столицата си, с цел да ограничи разпространяването на COVID-19 Финландия изолира столицата си, с цел да ограничи разпространяването на COVID-19  Британски вестници показват угриженост за здравето на Елизабет II Британски вестници показват угриженост за здравето на Елизабет II  Ангелкова разкри по кое време потребителите могат да си изискат парите от неосъществените екскурзии Ангелкова разкри по кое време потребителите могат да си изискат парите от неосъществените екскурзии
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР