Въвеждането на военно положение в Украйна не е целесъобразно. На

...
Въвеждането на военно положение в Украйна не е целесъобразно. На
Коментари Харесай

Трима предишни президенти на Украйна попиляха Порошенко за военното положение

Въвеждането на военно положение в Украйна не е целесъобразно. На това мнение са трима бивши президенти на страната - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко. В обръщение до Върховната Рада те предлагат още президентските избори да не се отменят.

Първоначално Порошенко подписа указ да бъде въведенo в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за въвеждането на военно положение в страната за 60 дни във връзка с инцидента в Черно море, който допълнително изостри отношенията между Москва и Киев. Военното положение ще влезе в сила веднага след като бъде одобрено от парламента. По-късно държавният глава заяви, че предлага на Върховната Рада да въведе военно положение за 30 дни, за да не се провалят предстоящите избори.

Според бившите президенти на Украйна въвеждането на военно положение едва ли ще е най-добрият отговор, който страната може да се даде на Русия. Освен това то ограничавало правата и свободите на гражданите и съществувал риск в Украйна да се създаде хаос.

Кравчук, Кучма и Юшченко изразяват съмненията си от целесъобразността на подобни действия. „ Ще бъде ли въвеждането на военно положение най-добрият отговор на това предизвикателство?... Оправдани ли са подобни рискове? И с какво решението за въвеждане на военно положение реално ще помогне на Украйна да се противопостави на агресора?”, се посочва в обръщението им до парламента, публикувано във Фейсбук.

Бившите президенти отбелязват, че преди всичко военното положение е радикално ограничаване на правата на гражданите в Украйна, включително пълна забрана за стачки, масови събирания и други акции. " Съществува още един безпрецедентен риск, свързан с военното положение - правен хаос в държавата ", се казва още в изявлението.

Бившите президенти отбелязват, че то не е било въведено по-рано, когато е било най-подходящо. „ Очевидно днес са се появили други аргументи, най-вероятно от политически характер. Това са изборите. Голяма част от обществото смята, че по този начин може да бъде ограничена демокрацията. Тези подозрения са изключително опасни - те могат да доведат до обществен конфликт ", смятат бившите президенти.

Те добавят, че ако парламентът одобри военното положение, не трябва да отменя изборите и да не ограничава прекалено правата на гражданите, а изборите да бъдат назначени, както е предвидено – за 31 март 2019 г.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР