Втори кандидат е подал документите в последния възможен ден, в

...
Втори кандидат е подал документите в последния възможен ден, в
Коментари Харесай

Изненада! Ето кой обърка сметката за председателския пост в Районния съд на Бургас

Втори кандидат е подал документите в последния възможен ден, в който можеше да се кандидатства за овакантения внезапно и необяснимо стол на председателката на РС-Бургас Яна Колева. До днес наобед, както вече писахме, часове преди затварянето на конкурсната процедура по подаване на документите, кандидатът бе само един – 33-годишната Дарина Йорданова, която съвсем наскоро стана майка, пише " Флагман ".

Току-що в деловодството на ВСС обаче са входирани документи и на друг магистрат – Асен Радев, който е съдия в РС Бургас, но от миналата година е и вр.и.д. административен ръководител на Районния съд в град Средец. Той е завършил Механотехникума в Бургас през 1995 година, отбил е военната си служба в Атия, а след това е учил в правния факултет на Бургаския свободен университет. Три години е бил адвокат, а от 2009 година е в съдебната система.

„ Бих искал да уверя всички Вас, че кандидатурата ми е подтикната изцяло от морални подбуди. Съзнавам, че длъжността на ръководителя е изключително отговорна, но вярвам, че изпълнявана със сърце, би могла да е мощно средство за утвърждаване на авторитета на съда. Роден съм, израснал и получил образованието си в Бургас. Целият ми житейски път е неразривно свързан с този град. Заради това за мен Районният съд е не просто институция или месторабота, а кауза, за която трябва да бъдат спечени всички”, пише в патриотичен дух концепцията си Асен Радев

Подобно на съдия Йорданова и Асен Радев залага на подобряване на квалификацията на магистратите. Той отбелязва, че колегите му са " изключително подготвени, но е уместно да поддържат своето ниво и подготовка. Всеки служител, който участва в различни тематични обучения, следва да бъде стимулиран ", отбелязва Радев.

Той е заложил и организиране на обучения на местно ниво, с участието на лектори от Върховния касационен съд, като темите предварително ще се излъчват от Общото събрание на съдиите. Съдия Радев е заложил и на организирането на уикенд тиймбилдинги с изнесени обучения.

„ Ще се осмеля да изложа и едно нетрадиционно виждане, основано на наблюденията ми в чужбина – организиране на място, където в неформална обстановка на съдиите да се осигури възможност да прекарат своята обедна почивка на кафе или да обядват с колеги. Съдебната палата разполага с подходящо помещения на приземния етаж, което е функционирало като заведение в близкото минало. Вярвам, че то би могло да се превърне в център за ползотворни дискусии”, смята съдия Асен Радев.

Всъщност помещението, за което той говори е някогашната емблематична дискотека " Фламинго " в бившия Партиен дом от периода 1990-1996 г. Припомняме, че от 1991 до 2000 г. в тази сграда се помещаваше Бургаският свободен университет - най-голямото завоевание на демокрацията в този град. Вузът стана факт след дълга стачка на първите седесари и академичната общност в Бургас. В периода 2000-2002 г. студентите и преподавателите бяха грубо изхвърлени от държавната сграда, а ректорът им проф.Петко Чобанов даже бе арестуван в мракобесна акция на тогавашния апелативен прокурор Йордан Иванов. В най-хубавите академични години дискотеката се ползваше и като дневен ресторант с маси отвън - към вътрешния френския двор на сградата. Откакто в разкошната мраморна сграда се настаниха магистратите, помещенията под земята са заключени и се ползват за склад и фитнес на съдебната охрана. Френският двор е обрасъл в храсталаци и занемарен, ползва се за пушалня. До този момент никой не е повдигал въпроса за създаване на клуб за магистратите, подобен на този, който имат в МВР и други институции.

По отношения на работата Радев предлага да се сформират постоянни състави от съдия и съдебен секретар, което ще помогне за по-бързото им съвместно адаптиране като екипи.

Проблемът с обезпечаването на кадри ще бъде решен с няколко инструмента: На първо място ще се спре дългото командироване на магистрати, които с години правораздават в други съдилища, но формално се водят в Районния съд в Бургас. Според съдия Асен Радев срочността на този институт не трябва да е повече от 6 месеца. Той предлага да се изравни натовареността между административния ръководител, заместниците му и всички останали съдии. В момента ръководството на съда работи с по-малка натовареност и не дава дежурства, за разлика от редовите съдии. Асен Радев предлага равни условия за всички, убеден, че истинският лидер трябва да покаже трудолюбие и отдаденост на каузата.

Според източник на Флагман, Русев е подкрепен за тази кандидатура от лоби, което е различно от кръга, свързан със съдия Йорданова. Не е известно между тях да има вражда. Факт е, за съжаление, че в последните пет-шест години интелектуалното и професионално ниво на правораздаване в този съд рязко тръгна надолу.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР