В петък бе одобрена ваксината на АстраЗенека, която е векторна.

...
В петък бе одобрена ваксината на АстраЗенека, която е векторна.
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Коронавирусът мутира непрекъснато, рискът остава!

В петък бе одобрена ваксината на АстраЗенека, която е векторна. Поставя се в две дози, пак мускулно и има предимства, като това да се поставят в по-дълъг интервал от време двете дози. Ваксината ще има две рафасовки във флакони от 8 и 10 дози. Не се приготвя предварително. Тя е аденовирусна ваксина и се съхранява в хладилника Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Илко Гетов, представителят на България в лекарствената комисия към ЕС.

Проведени са две клинични изпитвания, но в тях няма достатъчно данни за това какъв процент защита осигурява на хората над 55 години. Затова някой страни взеха решение тя да не се прилага при хора над тази възраст. Най-вероятно и България ще постъпи така, каза още той.

Когато става дума за пандемия - парите нямат значение. Конфиденциална е информацията за цените на ваксините и не се обменя такава на какви цени са закупени от ЕС.



По думите му ефикасността на АстраЗенека е 60%. " За сравнение ще кажа, че противогрипните ваксини имат по - ниска ефикасност, но всяка година се слагат. Ваксините на Пфайзер и Модерна са РНК технология, различни са. Щом ваксината достига до пазара, то това значи, че за нея има солидни данни за нейната ефикасност и безопасност ", категоричен е още специалистът.

" Вирусът мутира непрекъснато. Рискът остава за неваксинираните и за тези, които не са го преболедувалите ", заяви проф. Илко Гетов.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19197  42 нови позитивни случая в Хасковско 42 нови позитивни случая в Хасковско  Фон дер Лайен: До средата на годината европейските страни ще разполагат с половин милион дози ваксина Фон дер Лайен: До средата на годината европейските страни ще разполагат с половин милион дози ваксина  Тайланд записва 836 нови случая на заразяване с Коронавирус Тайланд записва 836 нови случая на заразяване с Коронавирус
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР