10 Юни Българският суперкомпютър Discoverer оперативно e постигнал и надминал

...
10 Юни Българският суперкомпютър Discoverer оперативно e постигнал и надминал
Коментари Харесай

Българският суперкомпютър Discoverer надмина планираната изчислителна мощност

10 Юни
Българският суперкомпютър Discoverer оперативно e постигнал и надминал плануваната изчислителна мощ и продуктивност, оповестиха от София Тех Парк. Параметрите на машината, която е част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, са били изпитани по време на проби, които се правят през последната седмица от снабдител на техниката - Atos.

При 100% натоварване на мощностите Discoverer е посочил отлични резултати, като производителната мощност е достигнала 4,518 петафлопа, при планувани 4,44 петафлопа, а регистрираната върхова продуктивност е 6006,37 петафлопа, при заложени 6 петафлопа.

" Тестовете дават убеденост, че машината ще бъде включена в международната ранглиста за продуктивност на суперкомпютри " Топ 500 ", съобщи ръководителят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. Срокът за кандидатстване в класацията е 11 юни 2021 година и екипът на " Суперкомпютър Петаскейл- България " е внесъл нужните документи в международната организация. " На кое тъкмо място ще сме в тези 500 ще разберем, когато бъде оповестен цялостният формален лист, само че по-важното е, че България ще бъде част от тази международна ранглиста ", съобщи още Статев, който е и ръководител на Управителния съвет на консорциум " Суперкомпютър Петаскейл - България ".

Включването на Discoverer измежду първите 500 високопроизводителни машини в интернационален мащаб ще сложи страната ни на международната карта на високотехнологичните страни и ще я трансформира в цифров хъб в Югоизточна Европа, акцентират от София Тех Парк.

" Суперкомпютър Петаскейл- България " е консорциум, който сплотява познанията на организациите - членове и над 15 години опит в приложните науки. Водещ сътрудник в организацията е София Тех Парк. Консорциумът е реализатор на плана за основаване на суперкомпютър, част от мрежата на EuroHPC JU у нас. Той се нарежда на територията на София Тех Парк. Проектът се финансира от бюджетите на българската страна и EuroHPC JU.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да поддържа научноизследователски и иновационни действия, да подтиква индустрията, основана на потреблението на технологии за преструване, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде употребен в доста приложни области за потребностите на огромен брой обществени и частни консуматори, в това число дребни и междинни предприятия на българско, районно и европейско равнище. Системата ще бъде усъвършенствана да работи в голям брой научни области, в това число биоинформатика, фармация, молекулярна динамичност и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, битката с климатичните промени и други

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC JU, които ще бъдат ситуирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 пре-екзаскейл съоръжения във Финландия, Италия и Испания.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР