10% увеличение на цената на лекарства и тестове налага Гърция

...
10% увеличение на цената на лекарства и тестове налага Гърция
Коментари Харесай

Гърция глобява с по-скъпи лекарства всички, които не се регистрират за личен лекар

10% нарастване на цената на медикаменти и проби постанова Гърция за всички жители, които не са регистрирани до 1 октомври в платформата за избор на персонален доктор. Това заяви Анаргирос Мариолис, шеф на Здравен център " Ареополис " и член на Експертната комисия на Министерството на здравеопазването.

" Ше желаяме това възпиращо деяние да се удължи, като задачата е всички жители да се записват в новата система. За първи път ще бъде въведено самостоятелно здравно досие, ще има цялостна информация в здравната система, с цел да се дават нужните грижи на пациента както превантивно, по този начин и във връзка с лекуване за други специалности лекари ", изясни още той.

В Гърция през вчерашния ден започва записване за персонален доктор и в аптеките.

Три са методите, по които жителите могат да се запишат към този момент:

1) Чрез платформата за регистрация на персонален доктор (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), където се влиза с данъчните кодове (taxisnet) и здравен номер (AMKA) на жителите.

2) Лично в здравна конструкция при персонален доктор, като жителите би трябвало да носи със себе си своя здравен номер (AMKA) и документ за идентичност (напр. персонална карта) или фотокопие.

3) В кварталната аптека, като носи със себе си здравен номер (AMKA) и документ за идентичност.

Всеки гръцки жител на възраст над 16 години може да уточни в системата кой е пожеланият от него експерт. Право на тази услуга получават и задграничните жители, включително и всички българи, които живеят в страната.

Максималният брой пациенти на един доктор са 2000.

Промяната в болничната помощ планува тласъци и за жителите, като да вземем за пример по-евтини медикаменти по издадени от фамилните лекари предписания и по-бърз предпочитан достъп до прегледи в болница, които ще се уговарят от лекаря.

Лични лекари могат да станат 2800 доктори от здравните центрове в цялата страна и всички, които работят в районните здравни екипи. Право да заемат тази позиция имат и лекари с частна процедура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР