10 октомври е Световният ден за психично здраве. Тази година

...
10 октомври е Световният ден за психично здраве. Тази година
Коментари Харесай

10 октомври е Световен ден за психично здраве

10 октомври е Световният ден за психологично здраве. Тази година в световен проект денят ще премине под мотото „ Психично здраве за всички “.

По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психологично разстройство и всеки може да бъде обиден. Депресията е една от водещите аргументи за болести и увреждания измежду подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на друг стадий от своя живот психологично заболяване.

Хората с тежки психологични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е измежду водещите аргументи за загубен живот заради неработоспособност, съгласно СЗО. Самоубийствата лишават живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за гибел при младежите на възраст 15-29 години.

В началото на месец октомври тази година е оповестена Национална тактика за психологично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за обстановката в България сочи, че пациентите с шизофренни болести, и под наблюдаване, са 25 849. От тази група сред 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от поддръжка в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дълготрайни грижи, а към 230 обитават дълготрайно в държавните психиатрични лечебни заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР