10-годишна „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ

...
10-годишна „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ
Коментари Харесай

Каракачанов и Марк Еспър подписаха Пътна карта за сътрудничество между България и САЩ за отбраната

10-годишна „ Пътна карта за съдействие сред Република България и Съединени американски щати в региона на защитата “ подписаха българският министър на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността и секретарят по защитата Марк Еспър на среща в Пентагона.

С това се цели задълбочаване на съдействието в района на Черно море, подкрепяне осъществяването на задачите на качествата на НАТО, коопериране в областта на киберсигурността и подсилване на устойчивостта при рецесии.



(Среща Каракачанов и Еспър)

Подписаната „ Пътна карта “ ще подкрепи развиването на българските Въоръжени сили, в това число и във връзка с Целите на качествата на силите на НАТО, съобщи министър Каракачанов.

Той акцентира, че макар рецесията с КОВИД 19 и вероятното въздействие върху стопанската система на страната, Министерството на защитата продължава работата по главните планове за рационализация на Българската войска.

Инвестициите в региона на защитата значат повече работни места, реализирани посредством насърчаване на индустриалното съдействие с водещи компании от военно-промишления комплекс. Удовлетворени сме от решението на Съединени американски щати да прибавят България в листата на страните, които могат да се възползват от разсрочено заплащане при възможни бъдещи планове, означи министър Каракачанов.

Високо оценяваме ролята на България като генератор на сигурност и непоклатимост както в районен проект, по този начин и в границите на груповата сигурност, уточни секретарят по защитата на Съединени американски щати Марк Еспър, който категорично благодари на България за ползотворното двустранно съдействие.

Вашата страна е образец за редица страни-членки на НАТО с осъществяване на проекта за повишаване на военния бюджет до 2% от брутния вътрешен артикул за задачите на защитата, съобщи Марк Еспър и означи общите ползи на двете страни в района на Черно море.

Работната стратегия на българския министър продължи в Държавния департамент на Съединени американски щати с две срещи - с помощник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл и с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.



(Срещата на Каракачанов с Кларк Купър)

По време на срещите бяха коментирани въпроси на сигурността в района на Черно море, Западните Балкани и Близкия Изток; разширеното наличие, нарастване на мащаба и интензитета на взаимните учения и тренировки в границите на съществуващото от 2006 година Споразумение за съдействие в региона на защитата.

Министър Каракачанов удостовери българската позиция за интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, като посочи забавянето при осъществяването на някои от поетите от страна на Република Северна Македония задължения по Договора за другарство, добросъседство и съдействие, с което се основават усложнения в развиването на двустранните връзки.

В идващите дни предстоят срещи и диалози с губернатора на щата Тенеси, както и с представители на Националната армия на Тенеси, с която от 1993 година Българската войска има открито двустранно съдействие и голям брой взаимни планове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР