1. Св. преподобни Египетски, чудотворец (началото на VII в., но

...
1. Св. преподобни Египетски, чудотворец (началото на VII в., но
Коментари Харесай

ГОЛЯМА ВЯРА: Този велик светец се прославил с необикновени чудеса

1. Св. преподобни Египетски, вълшебник (началото на VII в., само че съгласно гръцки жития - през V в.) - Преподобни се родил в град Тива (при река Нил, Египет) от родители християни и там бил бъзпитан в благочестие. Като станал пълновръстен, той оставил светската суетност, станал духовник и при непрестанни писания и молебствия се подвизавал в в пустинята.

Скоро името му се популяризирало. Мнозина почнали да го посещават, да желаят неговите препоръки. И тогава Патапий, виждайки, че не може да живее в самотност и мълчание, както той желаел това, се преселил в Константинопол.
свързани новини18144на 28.11.202112085на 19.11.2021
Там живял в една килия близо да Влахерна (Влахерна - околност в Константинопол, в западния ъгъл на града; по времето на разцвета на Византийската империя се славела по целия Изток със своите светини), молейки се през деня и нощем.

Но славата му не могла да се укрие от хората. Бог удостоил своя ласкател с чудотворна мощ и всички заболели, които с търсели неговата помощ, получавали изцерение посредством неговите молебствия.

Като направил голям брой други чудеса, преподобният се доближил към своя благословен край и починал в дълбока напреднала възраст. Той бил заровен с чест в църквата на свети Йоан Предтеча.

2. Св. апостоли Состен, Аполос, Кифа, Тихик, Епафродит и Кесар от цифрата на Седемдесетте
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР