1. Св. (439 - 532 г.) - преподобни - от

...
1. Св. (439 - 532 г.) - преподобни - от
Коментари Харесай

ПАК Е ПРАЗНИК: Рядко, но хубаво мъжко име черпи днес - ето и какво не трябва да правим за нищо на света

1. Св. (439 - 532 г.) - преподобни - от Кападокийската област, живял през VI век. На осем години отишъл в манастир, на 18 години - в Иерусалим станал духовник, основал Велика лавра. Голям подвижник и вълшебник, умрял на 94 години.

В националните показа, Варвара (чества се на 4 декември) и са двете сестри на Никола. От тях е по-добрата и постоянно върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри приготвят празника на своя брат и по тази причина се споделя: " Варвара вари, пече, а Никола яде ".
свързани новини23087на 18.10.202124160на 20.08.2021
В някои региони на страната денят се чества за сечено и порязано. Затова се съблюдава възбраната да не се пипат остри предмети.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВА: Сава, Савка, Савко

2. Св. преподобни Битолски († 1500 г.) - той бил роден към 1420 година и се казвал Никола. Благочестивата му майка имала оракулски сън, в който св. Богородица я посъветвала с бягство да избави себе си и фамилията си от турско изтребване. По-късно Никола и татко му постъпили в манастира " Св. Безсребреници ".

След гибелта на бащата светецът отпътувал за гора Атонска, където приел монашеството и името Нектарий. Той водел благоверен живот, макар интригите на негови събратя, а когато остараля търпеливо понасял някаква тежка болест.

Починал на 5 декември 1500 година След 5 години монасите разкрили гроба на Нектарий, като разкрили нетленните му мощи.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР