1. Стотици гени се активират след смъртта ви – и

...
1. Стотици гени се активират след смъртта ви – и
Коментари Харесай

11 нови неща, които науката е разкрила за човешкото тяло

1. Стотици гени се задействат след гибелта ви – и не престават да действат до 4 дни по-късно. Заедно с непонятен случай през март, когато беше записана мозъчна интензивност в мъртвец 10 минути след гибелта, тези неща ни демонстрират, че даже след гибелта остават някои признаци на живот.

2. Черният дроб нараства с близо 50% денем и се свива назад до първични си размер през нощта. Това е единственият орган, за който ни е известно сходно нещо.

3. Най-после идентифицираха причинителят на екземата. Учените са наблюдавали поредност от протеини и молекулярни пътечки, които водят до непоносимия кожен проблем, което значи, че протеинът пилагрин не е единственият провинен.

4. Грешили сме – тестисите въпреки всичко са свързани с имунната система. Учените са разкрили доста дребна малка врата, която разрешава на тестисите да изпращат еднопосочни сигнали до имунната система. Това може да изясни за какво някои мъже имат проблеми с фертилността и за какво избрани противоракови ваксини не престават да не работят.

5. Откриха връзка сред аргументите за оплешивяване и побеляване на косата. За първи път учените са разпознали виновните за това кафези.

6. Класифицираха нов човешки орган. Учените се схванаха за мезентерия – орган, който е бил на явно място в храносмилателната ни система от самото начало. Все още обаче никой не е сигурен каква тъкмо е функционалността му.

7. Откриха непредвидена нова функционалност на белите дробове. Експерти са разкрили, че дробовете служат освен за дишане – те играят основна роля в производството на кръв и са способни да създават по повече от 10 милиона тромбоцити на час.

8. Апендиксът може да не е непотребен постепенен излишък. За разлика от мъдреците, апендиксът в действителност може и да има значима биологична функционалност и по тази причина към момента еволюцията не ни е отървала от него. Учените са разкрили, че при хората без апендикс има четири пъти по-голям риск от бактериална зараза, която предизвиква диария, тресчица, гадене и стомашни болки.

9. Мозъкът безусловно стартира да се самоизяжда, когато не получава задоволително сън. Хроничното недоспиване кара „ прочистващия “ развой, който нормално се случва, когато спим, да работи погрешно и мозъкът почиства голям брой неврони и невронни връзки.

10. Учените откриха напълно нова роля на дребния мозък. Отдавна се счита, че дребният мозък действа значително отвън съзнанието, координирайки съществени физически действия като стоене и дишане, само че се оказва, че в действителност има основна роля в оформянето на човешкото държание.

11. Бактериите се месят в живота ни по способи, които не сме си представяли

Нови проучвания демонстрират, че невродегенеративни заболявания като Паркинсон в действителност може да се зараждат в стомаха, а не в мозъка. Има от ден на ден доказателства, че човешкият микробиом е виновен и за синдрома на хроничната отмалялост.

Чревната микрофлора може да управлява апетита ни, да трансформира структурата на мозъка и предизвиква увреждания на мозъка, които биха могли да доведат до удар.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР