1. Шистовият газ - има ли бъдеще в България и

...
1. Шистовият газ - има ли бъдеще в България и
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Има ли бъдеще шистовият газ в България и Европа; Бивши партийни кадри влизат в ББР

1. Шистовият газ - има ли бъдеще в България и Европа България би трябвало да стартира да добива шистов газ от залежите си. Такъв съвет даде някогашният държавен секретар на Съединени американски щати и шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео, който беше на посещаване у нас през септември. След години на безмълвие по тематиката коментарът му разбуни духовете и още веднъж отвори тематиката " за " или " срещу " добива. Според някои изявлението на Помпео е било просто провокация по оста Вашингтон - Москва. Но може да се пояснява и като намек, че Европа би трябвало да огледа в личните си енергийни запаси и да спре да разчита напълно на вноса на такива.

Сега на никое място в Европа не се добива газ от шисти, само че няма и съответна инструкция на Европейския съюз, която да не разрешава това. Причините да не се прави са свързани най-много с съответни държавни политики. Но на фона на това, че Европа ще понижи до най-малко покупките на природен газ от съветския снабдител " Газпром " и в идващите години ще има недостиг, който другите други възможности мъчно могат да покрият бързо,. 2. Двама някогашни партийни фрагменти на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ влизат в ББР - Росен Карадимов и Деляна Иванова са препоръчани за надзора от кабинета " Радев " Дни преди последните избори, в края на септември, служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев влезе в открит спор с управлението на подопечната му Българска банка за развиване (ББР). Той в обществени изяви писа " Слаб 2 " на управлението на кредитната институция и разгласи, че понижава заплатите на надзорния съвет от 10 на 2 хиляди лева А оттова му дадоха отговор, че не е показал интерес към напъните им да възстановят средства по някои от наследените проблематични огромни заеми, и загатнаха, че точно това може да е причина за офанзивата му към тях.

После всичко някак заглъхна в хладно помирение с неговата закана, че предстоят нови назначения. " Капитал " попита министерството кои са те, само че съответен отговор на въпроса по този начин и не беше даден. От свои източници медиата научи, че подадените за утвърждение от Българска народна банка имена са адв. Росен Карадимов и Деляна Иванова, с което надзорният съвет ще се усили от трима на петима членове. И двамата потвърдиха, че са поканени от служебния министър. 3. Renault Group си потегля от България, заместници ще са швейцарски колос и израелска компания Българският автопазар е пред една от най-големите си промени - изтегля се притежателят на водача измежду вносителите на нови коли " Рено Нисан България ", а в подготовка са още покупко-продажби. Като този път покупател не е локален предприемач, а тук влиза най-големият дилър на коли в Европа - швейцарската Emil Frey Group, която поема вноса и дистрибуцията на марките Renault и Dacia. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията до декември, когато новият притежател възнамерява да поеме активността. В регулатора към момента няма оповестена такава процедура, както и каквото и да било придвижване в Търговския указател. Преди да се случи това, би трябвало да се отдели бизнесът на Nissan, който до момента беше част от " Рено Нисан България "

Отделно се чака израелската Taavura Holdings да поеме и бизнеса на Nissan в страната. Слухове има и към възможната продажба на различен огромен състезател. С само BMW остава с непосредствено посланичество в България - останалите марки се внасят от български или европейски сътрудници на автопроизводителите. 4. Банките имат рекордна година с облаги 1.5 милиарда лева към септември След години историците надали ще разказват 2022 година с изключително позитивни краски. Тя е белязана от експлоадирането на най-големия въоръжен спор в Европа от Втората международна война насам, енергийна рецесия, невиждана от десетилетия инфлация и евентуално криза. А към това на локална почва в България може да се добави и съвсем две години политическа безтегловност след поредност избори, произвеждащи все по-фрагментирани парламенти.
Реклама
Ако обаче попитате банкерите, сега те мъчно могат да се оплачат от нещо. До септември докладите им демонстрират растежи при на практика всички сегменти и индикатори., а последното тримесечие умерено може да я изведе и до безспорен връх. 5. Кои са най-растящите дребни и междинни компании през 2021 година, подредени в класацията " Гепард " на " Капитал " През последните няколко години България и светът са погълнати от спиралата на разнообразни рецесии - здравната от ковид-19, която донесе стопански трус през 2020 година Последвалото внезапно възобновяване беше помрачено от войната в Украйна, която пък провокира енергийна рецесия в Европа. А в композиция с високата инфлация светът от ден на ден се готви за по-тежки стопански времена. Измежду всичко това обаче има и доста напредък. Очертаната картина добре е отразена и от 15-ата годишна ранглиста на " Капитал " за най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард "

Тази година в нея влизат 2162 сдружения - на база приходите им през 2021 година За съпоставяне - в пандемичната година броят им беше 1610. Сега междинният напредък е 46%, а общите доходи на класираните компании са над 31 милиарда лева Почти 95% от тях са на облага. Освен това над 300 сдружения от класираните са пораснали и от микропредприятия са влезнали в категорията дребни и междинни. Около стотина пък следващата година най-вероятно ще влязат в категорията на огромните, в случай че запазят растежа си.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР