1. Отвличане на вниманието. Постоянно се отклонява съзнанието на хората

...
1. Отвличане на вниманието. Постоянно се отклонява съзнанието на хората
Коментари Харесай

Ноам Чомски: Десет начина да ви манипулират

1. Отвличане на вниманието. „ Постоянно се отклонява съзнанието на хората от действителните обществени проблеми, превключвайки ги към тематики, които нямат действително значение. За да реализират подобен резултат, съгласно който жителите да са постоянно заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни (цитат от книгата „ Тихо оръжие за тихи войни “).

2. Създават се проблеми, а по-късно се предлага метод за решаването им. Този способ е наименуван „ проблем-реакция-решение. “ Създава се проблем, един тип „ обстановка “, разчетена по този начин, че да провокира реакция измежду хората, тъй че те самите да изискат приемането на ограничения, които са нужни на ръководещите кръгове. Например, допускане на ескалация на принуждение в градските региони или кървави терористични актове, за жителите да изискват приемането на закони, ориентирани към усилване ограниченията за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се провокира икономическа рецесия, с цел да се одобри като належащо зло нарушаването на обществените права и редуциране на обществените услуги.

3. Методът на последователното използване. За да се реализира приемането на непопулярни ограничения, е задоволително те да се вкарват последователно, ден след ден, година след година.Именно по този метод бяха наложени кардинално нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на предишния век. Минимизиране на функционалностите на държавното управление, приватизация, неустановеност, всеобща безработица, заплати, които към този момент не обезпечават заслужен живот. Ако това се случи едновременно, най-вероятно би довело до гражданска война.

4. Отлагане на осъществяването. Друг метод да се прокара едно непопулярно решение е да се показа като „ мъчително и належащо “ и да се получи в един миг единодушието на жителите за неговото използване в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, в сравнение с сега. Първо, тъй като това не се случва незабавно. Второ, тъй като множеството хора постоянно са склонни да таят наивна вяра, че „ на следващия ден нещата ще се подобрят “ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се дава на жителите повече време да свикнат с концепцията за смяна и смирено да ги одобряват, когато му пристигна времето.

5.Отношение към хората като към дребни деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предопределени за необятната общност, употребяват такива причини, знаци, думи и интонация,като че ли става дума за деца в учебна възраст със забавено развиване или с душевен увреждания. Колкото по-настойчиво някой се пробва да заблуди слушателя, толкоз повече той се пробва да употребява детски словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек по този начин, като че ли той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на индивида също ще липсва сериозна оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Да се нападат страстите на индивида в по-голяма степен, в сравнение с мисленето му . Въздействието върху страстите е типичен способ, който има за цел да подсигурява, че ще се блокира способността на хората да вършат разумен разбор, а в последна сметка даже и на способността им за сериозно осмисляне на събитията. От друга страна, потреблението на прочувствения фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, с цел да се вкарат там мисли, стремежи, страхове, терзания, принуждения или устойчиви модели на държание …

7. Да се държат хората в незнание, като се култивира незначителност .С това се подсигурява хората да не са в положение да схванат техниките и методите, употребявани, с цел да бъдат следени срещу волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите съсловия на обществото, би трябвало да е толкоз нищожно и криво-ляво, с цел да може незнанието, което разделя по-нисшите съсловия на обществото от върхушката, да остане на такова равнище, което нисшите съсловия да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на жителите да се възхищават на посредствеността. Да се предизвиква в хората концепцията, че е съвременно да си малоумен, пошъл и недодялан …

9. Засилване на възприятие за виновност. Да се принуди обособеният човек да има вяра в това, че самият той е отговорен за личното си злощастие заради липса на умствени качества, умения или старания. В резултат, вместо на протест против икономическата система, човек стартира независимо да се занимава със угодничество, самоунищожаване, да упреква за всичко себе си, което го води неизбежно до тотална и нескончаема меланхолия, като всичко това води към незаинтересованост и безучастие.

10. Да се знае за хората повече, в сравнение с те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в региона на науката докара до образуването на все по-разширяваща се бездна сред знанията на елементарните хора и информацията, която има и употребява ръководещата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната логика на психиката, „ системата “ има разполагаем най-съвременни познания за индивида, в региона на физиологията и логиката на психиката. Системата е в положение да научи за елементарния човек повече, в сравнение с той знае самичък за себе си. Това значи, че в множеството случаи системата има по-голяма власт и в доста по-голяма степен управлява и ръководи хората, в сравнение с те могат сами да се управляват.

Звучи ли ви познато? Мислите ли, че се случва в България? А по света???

Ако разпознавате тази операция в държанието на медиите, споделете тази публикация с допустимо повече хора, с цел да се построи без значение общество от хора, които могат сами да вършат своя избор.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР