1. Не се карай на детето, че е изцапало с

...
1. Не се карай на детето, че е изцапало с
Коментари Харесай

Списък до мен самата, когато стана майка

1. Не се карай на детето, че е изцапало с конфитюр, флумастер или някаква друга мазня.
Ти самата си била художник. Спомни си като дребна какъв брой пъти си търкала стените и пода в кухнята, откакто си ги боядисала с водни боички в обичаните си цветове.
2. Не се карай на детето за счупена битова техника или играчка.
Нека научи, че движимостите не са най-важното в този свят. По-важни са да вземем за пример взаимното схващане и любовта. И си напомни, че от началото на година повреди три зарядни устройства за нотбука си, и се успокой.

3. Постарай се в дома ти да звучат допустимо най-често разкази и мемоари за прабабата и прадядото на детето.
Нека детето да прекарва време с твоите родители или с родителите на мъжа ти. Те са по-големи и мъдри. Напомняй си това.
4. Ако на 10 година щерка ти пристигна в кухнята и каже: „ Мамо, желая да стана балерина “, не прихвай да се смееш, а я запиши на танци.
А сина си, който се захласва по баталните подиуми в игрите, го запиши на бойно изкуство. Даже да не станат звезди и първенци, ще запомнят вечно, че фамилията ги поддържа и не се подиграва с фантазиите им, даже да се нереални. А, има и бонус – по-късно ще разказваш на внуците за концертите и шампионатите на майка им и татко им, на които си участвала.
5. Ако се чудиш дали да поиграеш с децата или да свърши нещо у дома – избери играта.
Винаги може да извършите от каймата „ радостни кюфтенца “ вместо самотно да стоиш до печката и отегчено да обръщаш кюфтетата в тигана.
6. Помни какъв брой жестоки към детската душeвност могат да са някои анимационни филми и книги. Избери за детето си тези творби, които са ти забавни и на теб самата. В моя случай това е Пипи Дългото чорапче против Пепеляшка и Древногръцки легенди и митове вместо Красавицата и звяра.
7. Нека детето върви на разходка, на детски празници или куклен спектакъл най-малко веднъж повече в сравнение с теб ти се вижда вярно.
И още нещо. Детето се нуждае от щастлива майка. Изведнъж ще схванеш за какво твоята майка по този начин обича следобедната сънливост. 
8. Има някаква възможност децата ти да НЕ обичат сладко, да мечтаят да работят в офис и на 15 година да са изчели над 300 книги…
Има такава възможност, само че е дребна. По-вероятно е въобще да нямат твоите ползи и привички. Понякога ще ти се коства, че сте от разнообразни планети. В този миг си спомни какъв брой сте разнообразни с твоята майка и се успокой. 
9. Ти си го научила да върви, да приказва, да яде с вилица, остани с него близка и предложи поддръжката си и през пубертета, на матурите, на сватбата…
10. Помни: колкото и да ти е мъчно от време на време, никой през целия ти живот няма да те научи на толкоз неща, колкото твоето дете.
То е отговорът на всички въпроси и въпросът на всички въпроси. Особено когато на 3 година най-често използваната от него дума е „ Засто? “
11. Мъжът ти несъмнено не е единствената причина, заради която имаш деца, само че най-сериозната.
Ако те обзет подозрения – поеми си въздух и си спомни по какъв начин на 20 година не искаше деца. Мъжът ти е твоята поддръжка и опора. Ако не беше толкоз самоуверен и не беше направил семейство с такава креативна персона като теб, в случай че не беше поел отговорност за това семейство, ти по този начин и нямаше да схванеш какво е това Безгранична обич.
12. Когато ти иде да виеш и да си удариш главата в стената, спомни си, че да имаш деца е голяма отговорност.
Ти се направила своя избор да имаш деца. Вселената е избрала за теб тъкмо тези деца. Твоите. За теб. Само посредством тях ти можеш да схванеш какъв брой мощно може да обича човек. Сега можеш да прибавиш към утринните си благодарности и още една, две или три – колкото спят в детската стая.
13. И, апелирам те, скъпа моя, това, че си станала майка, не значи, че би трябвало да престанеш да носиш дълги поли или да танцуваш до затварянето на бара.
Жената – това са планини и океани, мегаполиси и дръвчетата в Тибет. Това е майка и щерка. Жена и другар. Муза и създател. Начало и край. Това е просто друго равнище, дребната ми. Новата друга ти. Само си показа, че Някой те е избрал за ролата на Мама. Това е най-голямото премеждие...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР