1 млн. лева са заделени в бюджета на община Варна

...
1 млн. лева са заделени в бюджета на община Варна
Коментари Харесай

Проектират две нови детелини на ключови кръстовища във Варна

1 млн. лв. са заделени в бюджета на община Варна за 2020 година за разработка на идейни планове за създаване на две детелини на основни места в града. Единият пътен възел ще бъде на бул. „ Васил Левски “ и бул. „ Осми крайморски полк “,   до спирка „ Явор “, а другият – на кръстовището на бул. „ Цар Освободител “ и бул. „ Христо Смирненски “. Това беше оповестено на съвещание на архитектурната и градоустройствена комисия към Общински съвет - Варна.

Средствата са заложени в Програмата за планиране на обекти по бюджета за 2020 – 2022 година, която беше утвърдена през днешния ден от членовете на ПК „ Архитектура и градоустройство “ към Общинския съвет.

„ Пътният възел на бул. „ Васил Левски “ и бул. „ Осми крайморски полк “ е извънредно значим за спокойното и вярното действие на двата булеварда, които са от първостепенната улична мрежа на града. Още през 1971 година е било планувано той да е на две равнища, само че евентуално не са стигнали средствата за осъществяването му. Надявам се да бъде планиран и построен в обозримо бъдеще “, сподели пред съветниците основният проектант на Варна Виктор Бузев.

Другата детелина – на кръстовището на бул. „ Цар Освободител “ и бул. „ Христо Смирненски “, арх. Бузев окачестви като извънредно комплициран пътен възел. По думите му ще се търси оптимално геометрично решение, което да засегне допустимо минимум парцели частна благосъстоятелност. „ Целта е да се минимизират разноските за отчуждаване на парцелите “, разясни основният проектант и добави, че там ще бъде началото на бул. „ Варна “, за който също са планувани средства в тазгодишния бюджет. 300 хиляди лв. от локалната хазна ще бъдат вложени в ПУП-ПРЗ за прилежащите територии към булеварда, който е от извънредно значение за развиването на Варна. „ Идеята на този план е да се види каква територия ще бъде обхваната от строителните работи и планувана за отчуждаване, защото регионът там е кондензиран с частни парцели “, изясни арх. Бузев. Той добави, че кръстовищата  на бул. „ Варна “ с улици като „ Подвис “, „ Роза “, Мир “ ще бъдат на две равнища.               

Програмата за планиране на обекти е на обща стойност близо 5,5 млн. лв.. Сред акцентите в нея е и провеждането на интернационален конкурс, който да реши визията на „ Дупката “ в центъра на града. „ Амбицията ни е да организираме конкурс, в който да вземат участие световноизвестни имена. Заложените в бюджета 150 хиляди лв. са съобразени със сумата,  изразходваната за състезанието за нова постройка на библиотеката, който   премина с необикновен триумф и огромно присъединяване “, добави арх. Бузев.  

В програмата попада също създаването на Общински проект за развиване и Интегриран проект за градско възобновяване и развиване на община Варна за интервала 2021 -2027 година, за което са заделени 600 хиляди лв.. Предвижда се също актуализация на Общия организационен проект, която ще коства на бюджета 60 хиляди лв.. 55 хиляди лв. са заложени за разработване на паркоустройствен проект за Аспарухов парк.

Опазването на постройките монументи на културата във Варна остава измежду целите на общината. За проучване на недвижими културни полезности са заложени 310 хиляди лева Близо 100 хиляди лв. са планувани за разработване на планове за реституция и консервация на скъпи обекти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР