1. Какво е гнило в златната лаборатория на Капитан Андреево

...
1. Какво е гнило в златната лаборатория на Капитан Андреево
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Гнилото в "Златната лаборатория" на Капитан Андреево; Промени в минните концесии със съмнителен ефект

1. Какво е гнило в " златната лаборатория " на Капитан Андреево Граничният пункт Капитан Андреево е по-точно да се назова " Тъмна Индия ". Географски той е в България, само че през него минават доставките от близката Азия към Европа. Но 10 години държавното управление на Бойко Борисов е предоставило монопола върху инспекциите на 70 000 камиона с храни на година и на артикули на стойност над 6 милиарда лева на едно-единствено частно сдружение с лимитирана отговорност. Дейността по контрола на един от най-важните външни гранични пунктове на Европейския съюз е в тъмната зона, като даже не е имало камери, които да проследят действителни ли са били инспекциите.

Има и финансова загуба за страната - пропуснатите доходи са 200 - 300 млн. лева за десетилетие. И всичко това против скромния контракт за наем от 4800 лева Или на Капитан Андреево след пословичната " златна локва ", в която се дезинфекцират транспортните средства, се разкри и. 2. Промени в минните концесии със подозрителен резултат за бюджета: Правителството възнамерява да вдигне възнагражденията за рандеман сред 2 и 5 пъти, само че ще отблъсне вложителите Концесиите за рандеман на подземни благосъстояния обичайно са част от предизборната изразителност. Сега обаче, близо половин година след последния избор, те попадат във фокуса на държавното управление, а задачата е фирмите да заплащат повече. Това плануват промени в наредбата, определяща концесионните заплащания по Закона за подземните благосъстояния, които следва да влязат за гласоподаване в Министерския съвет, откакто при започване на седмицата завърши публичното разискване.

Повишението на процедура е сред два и пет пъти за другите типове запаси и ще засегне бъдещите концесионери, въпреки че държавното управление се надява да реализира смяна и на съществуващите контракти. Според специалисти обаче. Това ще се отрази и на възродения интерес към добива на петрол и газ, и то в миг, когато страната се пробва да диверсифицира източниците си на горива. 3. Германската милионна договорка на " Монбат " и английската мегафабрика за милиарди Пет години откакто влезе в бранша на литиево-йонните акумулатори, придобивайки дребен немски производител, " Монбат " още веднъж се концентрира върху главния си бизнес с оловно-киселинни батерии. Преди седмица компанията подписа съглашение, съгласно което основаната в Нордхаузен EAS ще стане благосъстоятелност на относително младата, само че много амбициозна Britishvolt. С продажбата, която става при оценка 36 млн. евро, " Монбат " ще си възвърне неведнъж направената инвестиция. И защото част от заплащането ще е в акции на Britishvolt, българската компания ще резервира косвено наличие и в литиевите технологии. Приходите ще оказват помощ за разширението й на пазарите в Африка и Близкия изток, където вижда капацитет за напредък.

Накратко, договорът е за продажба на Monbat Holding, който има оперативната конструкция EAS Batteries и притежателя на активите в Германия Monbat New Power. Освен кешово заплащане " Монбат " ще получи и дребен миноритарен дял в Britishvolt, като точното съответствие ще е ясно при завършване на договорката. Това би трябвало от регулаторите. 4. Фондът Integral става мажоритарен акционер в " Онтотекст " против инвестицията над 30 млн. евро Годината последователно се трансформира в една от най-активните на българската IT сцена. След поредност от продажби на компании с дълготраен бизнес, както и съществени вложения в започващи компании, е реалност още една договорка в българския софтуерен бранш. Фондът Integral влиза като мажоритарен акционер в " Онтотекст " и го отделя от групата " Сирма ". Придобитото сдружение е един от най-известните български IT разработчици със личен артикул в региона на семантичните технологии.
Реклама
Досегашен притежател на " Онтотекст " беше софтуерната група " Сирма груп холдинг ", която остава миноритарен акционер посредством сдружението си " Сирма солюшънс ". Целта на купувачите е ясна:. 5. Български стартъп за цифрови близнаци: от гимназията до 3.5 млн. евро инвестиция от швейцарския телеком колос Connect44 Още през 2021 година стартъпът MYX, който създава цифрови близнаци на физически обекти главно за телеком промишлеността, даде поръчка за място измежду най-интересните млади български компании. Тогава MYX набра 350 хиляди евро в конвертируем дълг от NV3, третия фонд NEVEQ, нехарактерен избор за начално финансиране на стартъп. Година по-късно компанията, към този момент с артикул и клиенти, разгласи, че е набрала 3.5 млн. евро в сийд рунд - забележителна сума даже на европейско равнище. Сделката е структурирана на два транша - 1.5 млн. евро към този момент са в компанията, а останалите ще бъдат преведени до края на годината. Така стартъпът, учреден от съученици от СМГ и университета в Уоруик, към този момент е една от най-добре финансираните млади компании в България и Източна Европа.

Важен фактор е и от кое място идват парите - не от фондовете за рисков капитал, които през последните години са демократични при оценките на всевъзможни стартъпи, разработващи на доктрина или на процедура новаторски артикули, а от потвърден състезател в европейската телеком промишленост.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР