1. Долар Когато Конгресът на САЩ основава монетния двор през 1792

...
1. Долар
Когато Конгресът на САЩ основава монетния двор през 1792
Коментари Харесай

Как 6 от световните валути са получили имената си

1. Долар

Когато Конгресът на Съединени американски щати основава монетния двор през 1792 година, валутата в Америка продължава да се назовава „ $ “, макар че самата дума има по-дълга история. Тя стартира през 1500-те години, когато аристократът Йеронимус Шлик стартира да сече сребърни монети, които назовава „ йоахимсталер “ – на името на мястото, от което е добивано среброто за направата на монетите. Наставката „ -ер “ демонстрира, че произходът на думата е от немския език. Съкратена в немския на късото „ taler ”, думата се трансформира в другите езици – на шведски е „ daler ”, на норвежки „ dalar ”, а в Холандия е „ Daaler ”. Интересното при тези монети е, че те тежат по-малко, с което стават известни сред търговците, тъй като се придвижват по-лесно. Когато идва моментът да се избере валута в Америка, доларът към този момент е извънредно известен и става формален.

2. Британска лира

Според самите британци английската лира (паундът) е най-старата валута – на възраст повече от 1000 години. По тази причина етимологията на лирата не е сигурна, само че най-вероятно произлиза от остарялата британска дума „ steorra ”, която значи „ звезда “. По-късно е добавена наставката „ -ling ”, с цел да се образува „ дребна звезда “, употребена като жаргонен израз за „ сребърна монета “/ “сребърно пени “. Не е учудващо, че съществува процедура за именуване на валутата съгласно тежестта и тя не се употребява само в Обединеното кралство. Имената на лирата, песото и рублата да вземем за пример идват от думи, свързани с тегло.

3. Евро

Еврото несъмнено, идва от думата „ Европа “ и заменя ЕКЮ (Европейската валутна единица) през 1999 година. Но от къде идва думата „ Европа “? Нейният генезис може да бъде проследен до героиня от гръцката митология, наречена Europa и която е с незнаен генезис, въпреки че етимолозите са съумели да свържат името с думата „ eurys ”, която значи „ необятно лице “ или със семитска дума, означаваща „ районът на залязващото Слънце “. Не е ясно по какъв метод името е обвързвано с континента, само че гърците назовават мястото, на което живеят, Европа, още през 522 година пр.н.е. С течение на времето географските граници се уголемяват, обхващайки целия континент.

4. Японска йена

Създадена през 1871 година, валутата „ йен “ идва от японск ата дума „ えん („ en ”) , която е обвързвана както с китайския „ yuan ”, по този начин и южнокорейския „ вон “. Когато в Китай и Япония идва испанския т $, той е прочут като „ сребър ен кръго “ поради формата му. Англоговорящите гости на Япония транскрибират думата „ en ” като „ yen ” и евентуално отговорността за това е на Джеймс Хепбърн – американски мисионер, който основава първия японско-английски речник, в който всички „ e ” той транскрибира като „ ye ”.

5. Швейцарски франк

Франкът получава името си от Франция, където е публична валута в интервала 1795 – 1999 година. През 1850 година швейцарският франк е въведен в Швейцария като името му се резервира, евентуално вследствие на известността на валутата. Първите франкове са френски златни монети, изсечени през 1360 година, чиято цел е да оказват помощ за стабилизирането на френската стопанска система по време на Стогодишната война.

6. Индийска рупия

Индийската рупия се употребява освен в Индия, само че и в доста страни, измежду които Индонезия, Малдиви, Непал, Шри Ланка и други. Името на валутата произлиза от санскритската дума „ rūpya ”, която значи „ подпеч а тан “/ “изсечен “. Тя съществува от 1500-те години, когато сребърните монети са наричани „ рупии “, златните „ мохур “, а медните монети „ дам “.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР