1.86 млн. лева ще струва ремонтът на виадукта на АМ

...
1.86 млн. лева ще струва ремонтът на виадукта на АМ
Коментари Харесай

Горялата магистрала Струма край Дупница ще се ремонтира 4 месеца и за 1.86 млн. лева

1.86 млн. лв. ще коства ремонтът на виадукта на Автомагистрала „ Струма “ при Дупница, горял на 13 август. т.г. Ремонтът на платното за Кулата ще продължи 4 месеца,това за София е укрепено през днешния ден и ще бъде пуснато от 14 ч. единствено за леки коли и уикенда. Това стана ясно от брифинга на ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски.

Той през днешния ден ревизира работата по разчистването на пространството под моста при 62-ри километър на Автомагистрала „ Струма “ от нелегално струпаната боклук в обсега на автомагистралата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Инспекцията, която се прави в монета цели да установи дали обсега на оборудването е изчистен от материалите, които се депонират за преработване, а от различен страна задачата е да се откри дали от лявата страна в посока София е готово да бъде пуснато придвижването до края на деня “, сподели Георги Терзийски.

Днес стартира изпитване на товароносимостта на оборудването, което ще бъде осъществено от експерти от Института по пътища и мостове към АПИ. Предварителните резултати са доста обнадеждаващи и Терзийски сподели, че след обяд придвижването ще бъде пуснато в лентата за София.

„ В другата посока заради това, че мостът е по-увреден, е предоставено пи Закон за обществените поръчки в изискванията на форсмажор изпълнителят да извърши аварийно-ремонтни работи в границите на 4 месеца. Нашата упоритост е това да стане доста по-бързо, само че това е оптималния период “, добави Терзийски.

Той разясни, че това не значи, че 4 месеца няма да бъде пуснато придвижването – това е крайният период, защото резултатите от пробите на другото платно към момента не дават задоволително причини да бъдат осъществени по-бързо ремонтните действия. Ремонтът се чака да почне, откакто приключи укрепването на платното в посока София.

„ Отпадъците в региона на виадукта са почистени. В момента камионите стоят натоварени и чакаме оказания на контролните органи къде да депонираме. Искам да уточня, че „ множеството сигнали “ са единствено един, подаден от Община Дупница – писмо, изпратено на 4-и април 2018 година, което значи следното: Все едно аз да напиша писмо на общината, че заради проблем на пътя е застрашено тяхно оборудване и да вземат ограничения. Нали се сещате кой е виновен по Закона за ръководство на отпадъците “, добави Председателят на УС на АПИ.

Според него тези боклуци не са отговорност на АПИ. Негови чиновници, правейки обход, не са установявали съществуване на боклуци под оборудването. Недобросъвестни жители също хвърляли боклуци. За да бъде решен казусът, то с него би трябвало да се заемат други институции. Ако се потвърди, че чиновници на АПИ са направили инспекция, само че не са дали правилни данни, то ще последват санкции за тях.

„ Проверките на АПИ са перманентни. Последният отчет е от юли. Извършена е инспекция, за която ние не сме известени. Ние получихме наставление на 20-и август. Под моста чистят само чиновници на АПИ. Ние сме притежатели и вършим всичко належащо да почистим отпадъците и чакаме от контролните органи да окажат къде и по какъв начин да ги депонираме, защото на територията на област Кюстендил няма нито едно хранилище, в което ние можем да ги депонираме, само че това не е отговорност на АПИ.

Не съм последовател на взаимоотношенията сред институциите през медиите, само че задоволително видях вайкане, лъжи и операции във връзка с АПИ. Ние просто сме притежател на територията под оборудването “, безапелационен бе Терзийски.

„ Не мога да кажа дали има договорка сред АПИ и притежателя на Феникс ООД. Питайте предходното управление. Фактът, че АПИ в деня на случая подава сигнал до прокуратурата приказва за отговорността на нашата институция “, по този начин ръководителят на управителния съвет на пътната организация отговори на въпроса на кореспондент на БГНЕС.

Според Терзийски АПИ като притежател (чл. 16) носи отговорност за оборудването и под него – то да е почистено и да няма боклуци.

„ След като за няколко дни изчистихме тонове отпадъци, очевидно са насъбрани. АПИ не може да носи отговорност за всички недобросъвестни дейности на компании и лица. Това тук, което се случва – да от години е, само че има институции, които могат да ви отговорят по какъв начин, с какви позволения, на какви терени се прави тази активност “, оплака се Терзийски.

Той сподели още, че обследването открило, че са потърпевши 13 колони, 3 греди, 3 трегера. Под платното в посока София имаме по-малко вреди, за което приказват пробите, с цел да поеме лекото придвижване още през днешния ден. Ще се движат единствено леки коли.

Ремонтът е на стойност 1 860 000 лева

В момента се напряга скелето, което поддържа структурата, след което ще бъдат направени изпитванията с товарни камиони в разнообразни точки. Преди два дни са поставени сензори, които ще дадат информация за отклонението, след което при позитивни резултати, които ще станат ясни до края на деня, ще бъде основана организация на придвижването.

„ Днес завършва инспекцията на 27-те регионални пътни ръководства. По първична информация – да, има нарушавания. Има даже куриозни случаи – под мост има построен овчарник. Тепърва откриваме кои обекти имат позволение да бъдат под оборудванията, тъй като има такива контракти, само че тук няма подобен контракт няма, тъй като през 2015 не е имало такава правна опция. Нямаме нарушавания, открити през юли – 2015. С шефа на ОПУ-Кюстендил. Обхватът на оборудването е 2 метра в профил на моста. Не е имало отпадъци, когато е правена инспекция “ приключи брифинга Терзийски и уточнявайки, че Община Дупница е надзорен орган по Закона на ръководство на отпадъците, а не АПИ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР