1/3 от пенсионерите в момента получават основна пенсия. Ако минималната

...
1/3 от пенсионерите в момента получават основна пенсия. Ако минималната
Коментари Харесай

Вдигането на минималната пенсия крие голям риск

1/3 от пенсионерите сега получават съществена пенсия. Ако минималната пенсия стане 300 лева, повече от половината пенсионери ще получат такава. Това планува някогашният обществен министър Бисер Петков, който разяснява увеличението на пенсиите в утринния блок на bTV.

Вдигането на минималната пенсия е належащо и предстоящо, само че е значимо по какъв начин ще се направи. Изпреварващото ѝ повишение може да дебалансира системата и да демотивира хората да се обезпечават, предизвести Петков, който е и някогашен началник на Национален осигурителен институт.

В последните седмици се разисква Планът е хората с пенсия сред 300 и 369 лева да получат нарастване от 10%, а останалите – от 5%. При този вид най-ощетени ще бъдат хората с гранични приходи – малко над 369 лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Неяснотите към втората пенсия и рецесията предстоящо доведоха...

Това е клопката на резултата на границата, защото ще се получат несправедливи пенсии – едни пенсионери ще получат 10% нарастване, а други доста по-малко, изясни Петков.

Драмата с втората пенсия

Той разяснява и казусът с втората пенсия от универсалните фондове: " Рискът е в това пенсиите от втория дирек да не компенсират понижението на пенсиите от държавното и публично обезпечаване. Това го споделих и в качеството си на министър. Още от 2016 година е планувана опция хорат да се обезпечават единствено в Национален осигурителен институт и да получат цялостния размер на пенсията си ".

Бившият шеф на Национален осигурителен институт има информация, че държавното управление се готви да даде период на хората за избор сред универсалния фонд и Национален осигурителен институт до 5 години, преди да се навърши пенсионна възраст.

Нужно е да се създадат законодателни промени и би трябвало да бъдем почтени към хората, съобщи Бисер Петков. Намерението да се даде спомагателен период за избор и прекачване на осигурителните партиди към Национален осигурителен институт не е коренно решение и не взема решение дълготрайно казуса на жителите, които ще се пенсионират.

Въпреки това някогашният министър поддържа решение за спомагателен прозорец, защото е мъчно 5 години преди пенсиониране да се направи преценка. Въпросът е страната да даде гаранция, че жителите няма да бъдат ощетени.

" Доходността на пенсионните фондове е относително ниска – тя е главният фактор, от който зависи натрупването във времето. Много хора имат нередовно обезпечаване. Таксите на пенсионните сдружения са относително високи. Всичко това въздейства неподходящо на доходността ", разяснява още Бисер Петков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР