1/3 от българите не могат да си позволят да отопляват

...
1/3 от българите не могат да си позволят да отопляват
Коментари Харесай

1/3 от българите не могат да си позволят адекватно отопление, водим в статистиката

1/3 от българите не могат да си разрешат да отопляват задоволително домовете си. Това демонстрират, оповестените днес данни на статистическата работа Евростат.
Сред обособените страни членки най-големият дял на хората, твърдящи, че не могат да отопляват задоволително дома си, е точно у нас - 34% от сънародниците ни имат този проблем.
На второ място в класацията се подрежда Литва (28%), а на трето - Гърция (23%). На идващите позиции се подреждат надлежно Кипър (22%), Португалия (19%) и Италия (14%).
Според тях през 2018 година общо 7% от популацията на Европейския съюз не може да си разреши съответно отопление.
На противоположния полюс са Австрия, Финландия, Люксембург, Холандия, Естония и Швеция, където делът на енергийно бедните е минимален. Там едвам 2% от популацията декларира, че има компликации да се отоплява.
Месечната целева помощ за отопление за този сезон у нас е 93,18 лв.. До края на септември 2019г., подалите документи за повече топло у дома, са поискали да им се помогне за твърдо гориво, а минимум - за топлоенергия и природен газ.
В статистика от предходната година, която можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ, стана ясно, че към 50% от българските семейства в действителност са на границата да не съумяват да покриват разноските си за обикновено, удобно и здравословно отопление, съгласно изследването на неправителствената организация. Делът от популацията в  България, което не може да поддържа домовете си задоволително топли, е 39,2% - най-високият в Европейския съюз. Същото се отнася и за каузи на семействата, които не могат да си разрешат изстудяване през лятото - 49,5%.
Най-високият дял от популацията с просрочени отговорности по сметките за сила към този момент е в Гърция, само че България е на второ място с 31.7 на 100.
„ И трите фактора, които дефинират нивото на енергийна беднотия - ниски приходи, високи цени на силата (в съпоставяне с покупателните благоприятни условия на населението), и здания с неприятни енергийни качества - са налице “, твърди Драгомир Цанев от " ЕнЕфект ".
Actualno.com напомня, че данните за лидерската позиция в класацията за енергийна беднотия на България представи през 2019г. проучване на Open Exp - основана в Париж организация с фокус върху устойчивото развиване.
Според проучването в  България, а също и в Словакия и Унгария, делът на хората, които пестят парно и ток, тъй като не могат да си заплащат сметките, е " рисково " висок. На другия полюс са Швеция и Финландия.
Показателите, които се наблюдават, са влага в жилищата, цена на силата за семействата, липса на благоприятни условия домовете да се поддържат удобно топли или прохладни съгласно сезона. Заключенията на изследването са, че в по-бедните страни членки по-голям дял от популацията зъзне през зимата.
Друга причина за неприятното показване на страната ни е, че доста небогати семейства се топлят с каквото им попадне и нормално печките и горивото, което употребяват, са ниско ефикасни и мощно замърсяващи.
От общо 28 страни 17 имат осезателен проблем с енергийната беднотия. Разходите на фамилиите за електричество порастват, като това е най-видимо в семействата с ниски приходи. За тях разноските за сметки сред 2000 и 2014 година са нарастнали с 33%. Държавите с ясни и прецизни строителни правила се показват по-добре, а последните в класацията се изправят пред липса на комфорт освен през зимата, само че и през лятото поради високите температури.
В същото време Европейският парламент гласоподава 4 закона като част от така наречен пакет " Чиста сила за всички европейци ", като някои от текстовете имат чисто обществена функционалност. Това се случи през 2019г. Тези законови текстове би трябвало да бъдат утвърдени от Европейския съвет и чак по-късно могат да влязат в действие. Съгласно главния текст, страните-членки на Европейски Съюз ще имат право да контролират цените за ток и парно за енергийно небогати семейства, само че това ще става " краткотрайно ".
Евродепутатите категорично акцентират, че битката с енергийната беднотия, както и с всяко обществено изключване, става преди всичко през обществените системи. Освен това, потребителите в Европейски Съюз би трябвало да имат достъп до " умни " електромери, динамични ценови оферти и опция да сменят доставчика си на ток и парно без спомагателна такса в границите на най-много 3 седмици до 2026 година, а по-късно – в границите на 24 часа.
Още за условията в пакета, гласуван от Екологичен потенциал, можете да НАМЕРИТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР