09 Март Разделението между половете в технологиите продължава да бъде

...
09 Март Разделението между половете в технологиите продължава да бъде
Коментари Харесай

Huawei и FT: Пандемията подчертава необходимостта от преодоляване на разделението между половете

09 Март
Разделението сред половете в технологиите продължава да бъде действителен проблем, а пандемията акцентира нуждата от превъзмогване на несъответствието. Около това се сплотиха участниците в, проведен от Huawei и Financial Times Live с присъединяване на експертна група от жени-лидери в региона на технологиите. Според тях ускорението на цифровата промяна в разнообразни промишлености основава голям дефицит на квалифицирана работна ръка, който може да бъде действително решен единствено посредством привличане и задържане на повече женски гении.

Убинарът бе извършен при започване на март и на него бе разисквано какво е належащо за нашарване на софтуерните гении посредством обучение, с фокус върху това по какъв начин да се овластяват дамите в сектора. Модератор на събитието беше редакторът на новините на FT Tech Малкълм Мур, а измежду лекторите бяха Сю Блек, професор по компютърни науки в университета Дърам и притежател на Ордена на Британската империя; Сара Гризли, механически шеф на Direct Line Group и Палави Малхотра, шеф на академичната стратегия по инфомационни и информационни технологии за Huawei в Западна Европа.

Според отчет за световното разделяне сред половете за 2020 година, оповестен от Световния стопански конгрес, въпреки че е налице забележителен растеж на интереса и използването на облачни технологии, разбор на данни и изкуствен интелект (AI), дамите съставляват единствено към 26% от общия брой на заетите в функции, свързани с данни и AI, 15% от заетите в инженерни функции и 12% от работещите в областта на облачните калкулации. Тези данни отразяват изводите от отчета за разделянето сред половете в софтуерната промишленост, оповестен от PricewaterhouseCoopers UK, който акцентира, че единствено 3% от дамите споделят, че кариерата в технологиите е техен първи избор, а над една четвърт от студентките признават, че са били възпирани от кариера в софтуерната сфера, тъй като е прекомерно доминирана от мъже.

Разисквайки по какъв начин разделянето сред половете в технологиите стартира в учебно заведение и продължава в по-нататъшното обучение и оттатък него, Сю Блек, професор по компютърни науки в университета в Дърам и създател на самодейността #techmums, сподели: " Подкрепата би трябвало да бъде предоставена на девойки от най-ранна възраст, когато те са подготвени да създадат своя избор за образователни предмети и преди този момент, в случай че е допустимо. Технологиите са бъдещето, те ни дават набор от принадлежности за решение на всевъзможни действителни проблеми към нас - от климатичните промени до спасяването на безчет животи. Трябва да описваме истории и да демонстрираме по какъв начин технологията оказва помощ да се свързват хора от всевъзможен генезис и опит за решение на огромни проблеми, с които се сблъскваме през днешния ден. Технологиите имат способността фрапантно да трансформират животи. Семействата и родителите могат да играят значима роля в насърчаването на повече млади девойки в технологиите. "

Сара Гризли, основен механически шеф на Direct Line Group, добави: " Важна е смяна в метода, при който не просто приказваме с девойки, а по-скоро ги ангажираме да схванат, че технологията има цел. Само когато насърчаваме девойките да бъдат любопитни, ние вършим технологиите занимателни и забавни за тях и когато им предоставяме подобаващи модели за подражателство и ментори, можем да се надяваме да преодолеем несъответствието сред половете в научните предмети, технологиите, инженерството и математиката в учебно заведение. "

Повтаряйки значимостта от обучение и обезпечаване на достъпа му до всички, Палави Малхотра, шеф на академичната стратегия по осведомителни и информационни технологии за Huawei в Западна Европа добави: " Ние имаме вяра, че бъдещето на работното място ще става все по-гъвкаво и виртуално, само че също по този начин следим, че към момента съществуват огромни разделения, в това число разделяне в достъпа до качествена мрежа, разделяне в цифровите умения, както и разделяне сред половете. Като овластяваме дамите с уменията, които са им нужни, можем фундаментално да ги подкрепим в търсенето на кариерата в областта на технологиите. Чрез възстановяване на индустриално-академичната ангажираност, можем да увеличим шерването на познания сред бизнеса и университетските институции, да създадем ужасно наличие и образователна стратегия, които ще оказват помощ за привличането на повече дами и повече младежи с друг опит към технологиите. "

Huawei се ангажира да предизвиква многообразието и приобщаването посредством образование по цифрови умения. Някои от самодейностите на компанията включват нейната световна просветителна стратегия - ICT Academy - която от стартирането си през 2013 година работи в тясно съдействие с над 1500 университетски институции по целия свят, като оказва помощ за възстановяване на преподавателските качества в ИКТ умения и предизвиква приобщаващо образование по цифрови умения за бъдещите генерации. През 2020 година петото съревнование по ИКТ на Huawei притегли близо 150 000 възпитаници от повече от 82 страни и райони - измежду тях възходящ брой от изключителни дами студенти.

Пример за друга сходна стратегия е Smart Bus в Европа, чиято цел е да обезпечи образование за деца от 11 до 15-годишна възраст по безвредно сърфиране в интернет, сигурност на данните и отбрана против кибертормоз. В разрастващите се райони Huawei се ангажира с редица планове за корпоративна обществена отговорност, като DigiTruck. Стартирал с сътрудници през 2019 година в Кения, планът към този момент обезпечава образование по цифрови умения на повече от 1700 младежи в отдалечени и селски региони на страната.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР