09 Април Учени и изследователите може би в бъдеще няма

...
09 Април Учени и изследователите може би в бъдеще няма
Коментари Харесай

Учени успяват да извлекат ДНК от въздуха

09 Април
Учени и откривателите може би в бъдеще няма да би трябвало да търсят ДНК от повърхностите, написа Engadget. В Лондонския университет " Куин Мери " са създали способ, който посочили по какъв начин може да се извличат ДНК от въздуха.

От екипа означават, че планът в началото е имал за цел да помогне на еколозите да учат биологичните среди. С задоволително разработки обаче методът може да има повече приложения. Например криминалистите биха могли да отделят ДНК от въздуха, с цел да дефинират дали обвинен е участвал на мястото на престъплението. Също по този начин методът може да откри приложение в медицината - вирусолозите и епидемиолозите могат да го употребяват, с цел да схванат по какъв начин пренасяните по въздуха вируси се популяризират (например като при COVID-19).

Ще мине дълго време обаче преди технологията да влезе в практиката, въпреки че екипът зад плана към този момент работи с частни компании, които да подкрепят неговото приложение. Към момента е елементарно да се видят рестриктивните мерки - методът би могъл да се употребява единствено в областите, където се знае какво ДНК може да се откри, тъй че надали ще работи добре в препълнени пространства или на открито. Все отново сходна алтернатива може да се окаже доста потребно в обстановка, където повърхностите не дават ясни отговори.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР