07 Май От IBM твърдят, че са направили важна стъпка

...
07 Май От IBM твърдят, че са направили важна стъпка
Коментари Харесай

От IBM твърдят, че са създали първия в света 2nm чип

07 Май
От IBM настояват, че са създали значима стъпка в създаването на чипове, създавайки първия 2 nm процесор, написа Engadget. От компанията прецизират също по този начин, че са свили 50 милиарда транзистора върху чип с размер на нокът.

Архитектурата може да помогне да се дават 45% повече продуктивност със същото количество сила, каквото сега употребяват 7 nm основаните чипове или същото равнище на продуктивност, употребявайки 75% по-малко сила. Като цяло се чака 2 nm процесори да реализират баланс сред по-добро показване и по-висока енергийна успеваемост.

Мобилните устройства с новите чипове ще могат да предложат до четири пъти по-дълъг живот на батерията в съпоставяне със 7nm. От IBM настояват, че потребителите ще би трябвало да зареждат тези хедсети един път на четири дни. Лаптопите въпреки това ще получат по-висока скорост, до момента в който самостоятелните коли ще могат да откриват и реагират на обекти по-бързо. Според компанията технологията също така ще подкрепи енергийната успеваемост на центровете за данни, проучването на космоса, изкуствения разсъдък, 5G, 6G и квантовите калкулации.

Изглежда, че IBM са постигнали пробива преди своите съперници. М1 и А14 на Apple се появиха на пазара дружно с Kirin 9000 на Huawei предходната есен. Други производители като AMD и Qualcomm сега употребяват 7nm чипове на TSMC, въпреки че Snapdragon 888 на Qualcomm се създава на база на 5 nm технология на Samsung. По отношение на Intel компанията надали ще пусне 7 nm процесори преди 2023, а сега употребява 10 nm и 14 nm чипове. Въпреки това чиповете на Intel имат по-голяма транзисторна компактност спрямо тези на съперниците, когато става дума за същите нанометри. Междувременно TSMC също работи по 2nm процесори и чака да стартира производството на 4 nm и 3 nm идната година.

Все още обаче не е ясно по кое време 2nm процесори ще се появят в потребителските устройства, само че оповестяването на технологията и производството й в огромен мащаб са обособени въпроси. От IBM възнамеряват да пуснат първите си 7 nm процесори тази година в своите Power Systems сървъри. Същевременно евентуално ще са нужни най-малко няколко години, с цел да могат 2 nm чипове да се появят в преносимите компютри и телефоните.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР