05 Май Правата, уреждащи 6-те заплати при пенсиониране, трудовите норми

...
05 Май Правата, уреждащи 6-те заплати при пенсиониране, трудовите норми
Коментари Харесай

За кои свои права питат най-много българите в интернет?

05 Май
Правата, уреждащи 6-те заплати при пенсиониране, трудовите правила през локдаун и задължението да се ваксинираш са тематиките, които интересуват българите през последните месеци. Това сочи изследване измежду потребителите на платформата. Безплатната опция на адвокатските услуги, която дава трудовоправни съвещания, през последните месеци е привлякла над 10 000 гости.

Цели 26% от тях търсят отговор на въпроса за шестте заплати при пенсиониране. 22% са търсили какъв брой заплати ще получат при овакантяване на работа. За трудовите си права по време на локдаун са се интересували 14% от потребителите, 11% - от тематиките за компенсацията при безработица. Една огромна част от жителите (9%) са търсили отговор на въпроса дали в местоработата им могат да ги задължат да се имунизират. От всички консуматори на платформата 18% са търсили други въпроси, в които се включват тези, свързани с болнични, майчинство, отпуски, възнаграждение и трудов стаж и други

Посетителите на платформата са най-вече българи, живеещи в страната, само че общо платформата е употребена от хора, живеещи в 36 страни по света, като с изключение на България, най-вече консуматори има от Съединени американски щати, Германия, Англия и Австрия.

При половото систематизиране на потребителите, търсили трудовоправна помощ от платформата, дамите са с по-голям дял и съставляват 66%, а мъжете надлежно са 34%. Това сочи, че дамите са по-активната част от популацията, която се интересува от своите трудови права, само че това може да бъде и разтълкувано, че точно при дамите се случват по-чести нарушавания и те са принудени да търсят подпомагане за решение на своите въпроси от способени източници.

Прави усещане, че употребяващите опциите за трудовоправна консултация по възраст се разделят на две огромни групи, които си оспорват първото място по ползване. Това са групите на възраст сред 18 и 35 година и тези на възраст над 55 години. Съвсем разумно е това, че давете възрастови групи задават разнообразни въпроси към платформата, като най-вече са обвързваните с уволняване или овакантяване на работа, въпроси за майчинство и компенсации, а другият водещ въпрос е този за пенсионирането, обвързван най-много с процедурите при пенсиониране, нужните документи за това и, несъмнено, дали и при какви условия могат да бъдат получени шестте заплати при пенсиониране.

По данни на Главна ревизия по труда за 2020 година най-вече нарушавания в България при неспазване на трудовото законодателство са тези, свързани с използването на правила за здравословни и безвредни условия на труд на работното място, нарушаванията, свързани с неизплащане на заплати или забавяния на такива или нарушавания, свързани с работното време, почивките и отпуските, надлежно и трудовата употреба и неотчитането на ексклузивен труд. По отношение нарушаванията, свързани с трудовите правни отношения, най доста такива има в стопански действия " Търговия на дребно ", " Ресторантьорство ", " Строителство на здания ", " Земеделие " и " Транспорт ".

Платформата е безусловно безвъзмездна опция на скъпите юридически съвещания. В нея жителите могат да намерят решения на най-често срещаните проблеми на работещите - от кандидатстването и приемането на работа, през бременност и майчинство, до напускането, пенсионирането или възможното уволняване, както и всички благоприятни условия за приемане на компенсации преди и по-късно. Основната цел е посредством платформата да се усили трудовата правна просвета на всеки жител, като се разпространява правото на достъп до юридическа информация на наличен език.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР