04 Юни Преди време евтините чипове Qualcomm Snapdragon 7c разшириха

...
04 Юни Преди време евтините чипове Qualcomm Snapdragon 7c разшириха
Коментари Харесай

Qualcomm готви процесор за по-евтини компютри

04 Юни
Преди време евтините чипове Qualcomm Snapdragon 7c разшириха нишата на Chromebook и други устройства, отличаващи се с дълъг живот на батерията и непрекъсната интернет връзка. И в този момент Qualcomm разгласи обновена версия на второто потомство Snapdragon 7c за хромбуци и лични компютри на цена под 350 $. Това са компютрите, които образуват основата на листата с " най-популярните " модели на уеб страницата на Amazon.

Основната разлика сред новия Snapdragon 7c Gen 2 и показания през 2019 година Snapdragon 7c е тактовата периодичност. По-старият модел употребява процесор Kryo 468 с тактова периодичност 2,4 GHz, а новият - сходен Kryo 468, който е с 6% по-бърз и работи с периодичност 2,55 GHz. Всички други характерности за тях са останали същите. По-новият чип разполага със същия модем X15 4G LTE като своя предходник.

С течение на годините конкурентният пейзаж в евтините компютри и Chromebook, върху които беше фокусиран истинският 7c, се промени. Процесорите Intel Celeron N4020 и Pentium Gold N5030 и Mediatek 8183 се трансфораха в много жизнеспособни решения за евтини лични компютри. Малко хора се интересуват от техните детайлни спецификации, само че цялостната продуктивност на тези чипове е изцяло допустима. От Qualcomm пък мъчно пресмятат живота на батерията, защото той зависи от решенията на разработчика на крайния артикул.

Qualcomm не разгласява детайлни данни за продуктивността на новия си артикул. Все отново обаче от там го съпоставиха с конкурентни оферти на Intel и Mediatek в редица бенчмаркове.

Междувременно, след стартирането на първия Snapdragon 7c, се трансформираха още два основни фактора. Първо, Microsoft към този момент разрешава на 64-битовите приложения да започват през емулатор като част от програмата Windows Insider, която дава на Snapdragon хардуера достъп до обширната екосистема на приложенията на Windows. И второ, от ден на ден приложения получават версии, особено написани за Windows на платформата Arm.

За да дадат спомагателен подтик на плана, Qualcomm и Microsoft оповестиха, че взаимно проектират евтина платформа за разработчици, която включва сходен на Intel NUC компютър, захранван със Snapdragon. Snapdragon Developer Kit се чака в Microsoft Store това лято.

Резултатите от тези старания са ясно забележими в друга област. Видеоконферетната услугата Zoom ще се предлага от това лято за устройства Snapdragon, работещи под Windows на платформата Arm. В демонстрационното видео Qualcomm твърди, че тестов преносим компютър със Snapdragon е постигнал близо осем часа непрестанен диалог в Zoom. Това е с 12% по-висок резултат спрямо неоптимизираната версия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР