03 Юни Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че може да

...
03 Юни Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че може да
Коментари Харесай

Икономисти: ЕЦБ се нуждае от дигитално евро

03 Юни
Европейската централна банка (ЕЦБ) предизвести, че може да се наложи да бъде основано цифрово евро (CBDC - Central bank digital currency), с цел да се отговори на предизвикването, сложено пред системата от призрака на " изкуствените валути ", преобладаващи в трансграничните заплащания.

В годишния отчет на ЕЦБ за положението на еврото, наименуван " Международната роля на еврото ", икономистите Масимо Ферари и Арно Мел показват опасения от растежа на известността на " изкуствените валути ", поддържани от неназовани " задгранични софтуерни колоси ", което евентуално е скрита отпратка към плана Diem на Фейсбук.

" Ситуация, при която вътрешните и трансграничните заплащания са доминирани от задгранични снабдители, в това число задгранични софтуерни колоси, които в бъдеще могат да оферират изкуствени валути, би била притеснителна. Това освен би могло да заплаши стабилността на финансовата система, само че също по този начин както физическите лица, по този начин и търговците биха били уязвими за дребен брой преобладаващи снабдители със мощна пазарна мощност ", изясняват двамата.

ЕЦБ от дълго време се тормози от скока в известността на така наречен постоянни цифрови валути в Европа. Банката също по този начин към този момент е желала от законодателите на Европейски Съюз право на несъгласие във връзка с планове като Diem coin на Фейсбук. Относно стартирането на цифрово евро от ЕЦБ обявиха при започване на годината, че " ще отнеме много време, с цел да се уверим, че е безвредно ".

Друг отчет на Ферари и Мел - " CBDC и световните валути " - преглежда няколко сюжета, при които нуждата от стартиране на цифрово евро няма да може да бъде неглижирана повече.

Икономистите акцентират нуждата ЕЦБ да се конкурира с огромните софтуерни компании за платежни принадлежности, отбелязвайки, че обединяването на цифрово евро с спомагателни услуги може да бъде сполучлив метод за това.

" CBDC може да улесни дигитализацията на обмена на информация при заплащания посредством електронни фактури, електронни разписки, електронна еднаквост и електронен автограф, позволявайки на медиаторите да оферират услуги с по-висока добавена стойност и софтуерно наличие на по-ниска цена ", се споделя в разбора, съгласно който внедряването на цифровото евро може да е належащо и за възстановяване на актуалната трансгранична платежна инфраструктура. Авторите означават, че то може да отстрани нуждата от потребление на задгранични валути за интернационалните транзакции и да понижи разноските, свързани с това, което от своя страна би " улеснило разширението на световната електронна търговия ".

Икономистите обаче акцентират, че анонимността би трябвало да бъде лимитирана, с цел да има задоволително информация за потребителите на CBDC и да се " изградят защитни ограничения " против корист със средства за финансиране на тероризма, трансгранични незаконни действия и пране на пари.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР