01 Юни Twitter е една от многото социални мрежи, които

...
01 Юни Twitter е една от многото социални мрежи, които
Коментари Харесай

Twitter въвежда нова система за етикетиране на спорна информация?

01 Юни
Twitter е една от многото обществени мрежи, които през годините се борят да лимитират дезинформацията в своята платформа. Последният ход в тази посока, който в този момент прави обществената медия, наподобява като система с многостепенни предупредителни етикети, която се трансформира според от това до каква степен е неверна дадена информация, изяснява изследователката на приложения Джейн Манчун Уонг.

Засега има три равнища на предупредителни етикети за дезинформация: " Вижте най-новото ", " Останете осведомени " и " Заблуждаващо ", разгласи Уонг в понеделник. Етикетирането зависи от това какъв брой прецизен е даден туит, като всеки етикет насочва потребителите към спомагателна информация. Те биха могли да водят към поддържана от Twitter страница или външен тестван източник, какъвто е казусът с етикетите за дезинформация по отношение на covid-19 и президентските избори в Съединени американски щати.

Уонг, която се занимава с противоположен инженеринг на известни приложения, с цел да разкрие функционалности, които към момента се създават, споделя и екранна фотография на своите старания, до момента в който опитва с новата система на Twitter. За да тества системата, тя написа: " Изсмърках 60 грама дихидроген монооксид (химично съединяване, обвързвано с голям брой нездравословни и рискови ефекти) и в този момент не се усещам толкоз добре ", което води до етикет " Вижте най-новото " с информация за потребните свойства на водата.

Когато тя написва: " След 12 часа мракът ще обхване някои елементи на света. Останете на линия ", изскача етикет " Останете осведомен ", подтиквайки потребителите да научат повече за часовите зони. А когато тя написа: " Ние ядем. Костенурките ядат. Следователно ние сме костенурки ", Twitter ѝ лепва етикет " Заблуждаващо " в обявата, отбелязвайки, че това е логическа илюзия.

Тази функционалност може да помогне за понижаване на разпространяването на дезинформация или най-малко да обезпечи значим подтекст за въпроси, имащи доста нюанси, които няма по какъв начин да бъдат наранени в 280 знака. Това обаче поражда угриженост по отношение на цензурата, изключително като се има поради по какъв начин през последните седмици платформите за обществени медии модерират палестинските гласове на фона на спора в Газа. Алгоритмите на Twitter и преди са доказвали, че могат да бъркат и неправилно да етикетират неуместни истини като " подправени вести ", а това може да има трайни последствия.

Не е ясно по кое време ще започва новата функционалност, в случай че изобщо в миналото види бял свят, и дали ще има последици за консуматори, хванати неведнъж да разгласяват дезинформация. От Twitter към момента отхвърлят формален коментар.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР