01 Юни На 1 юни Европейският домейн на кирилица -

...
01 Юни На 1 юни Европейският домейн на кирилица -
Коментари Харесай

Домейнът .ею чества петата си годишнина

01 Юни
На 1 юни Европейският домейн на кирилица -.ею - чества пет години от стартирането си. Годишнината бе маркирана на събитие в София от представители на EURid, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и българската регистраторска общественост.

Според последните данни има 1 371 дейни имена на домейни с.ею, регистрирани през последните пет години, представляващи близо 5% от интернационализираните имена на домейни в портфолиото на EURid. 51% от уебсайтовете, асоциирани с домейна на кирилица.ею, са на български език.

" Като част от задачата ни за поддръжка на многоезичието в интернет, в EURid интензивно работим за по-широкото потребление на интернационализираните имена на домейни (IDNs). Всеобщото приемане (Universal Acceptance) на тези домейни допуска безпроблемното им потребление с интернет браузъри, електронни пощи и интернет приложения. В EURid ще продължим да работим интензивно с българските и интернационалните ни сътрудници в това отношение. Затова на драго сърце приветствахме българския регистратор СуперХостинг.БГ в нашия Консултативен съвет на регистраторите при започване на годината ", отбелязва Джовани Сепия, управител външни връзки в EURid, организацията, която ръководи европейските домейни след назначение от ЕК.

" За мен е наслаждение и огромна отговорност да бъда част от Консултативния съвет на регистраторите на EURid от 2021 година Смятам, че можем да допринесем за развиването на многоезичието и гъвкавостта в уеб и да отговаряме на потребностите на европейските жители. Балканският район има огромен капацитет за напредък в тази посока и е от огромно значение да поставим постоянни основи, върху които да се надгражда. Вярвам, че всички работим за това ", споделя от своя страна Методи Дреновски, създател и шеф на СуперХостинг.БГ.

В резултат от възходящото значение на интернационализираните домейн разширения, самодейността на EURid.eu Web Awards вкара нова категория през 2021 година - " Най-доброто от.ею и.ευ ", с цел да се отличат най-забележителните уеб страници, избрали своя локален език и.ею или.ευ за своето онлайн наличие. Можете да предлагате своя уеб страница още през днешния ден.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР