И Конституционният съд задраска милиционерски законВземането на книжката и спирането

...
И Конституционният съд задраска милиционерски законВземането на книжката и спирането
Коментари Харесай

Край на тормоза от КАТ за неплатени глоби

И Конституционният съд задраска милиционерски закон
Вземането на книжката и прекъсването на автомобила от придвижване на длъжници нарушава съществени права

Има си ред за събиране на отговорности

Пътните служители на реда към този момент нямат право да вземат книжките или да стопират от придвижване колите на водачи, които не са си платили санкциите. Това е резултатът от постановеното през вчерашния ден единомислещо решение на Конституционния съд (КС). С него се афишират за противоконституционни двете насилствени административни ограничения, които катаджиите употребяват, с цел да прибират рушвети, или да санкционират длъжници като им пречат да пътуват зад граница.

Както писа “Труд”, двата текста от Закона за придвижване по пътищата работят от разнообразни интервали. Първият - за вземането на книжката, бе признат по време на Тройната коалиция през 2007 година, а вторият - за прекъсването на колата от придвижване - през 2017 година по време на кабинета “Борисов 2”. През лятото на 2020 година Министерство на вътрешните работи провежда инспекции за неплатени санкции по граничните пунктове. След голям брой тъжби на жители, че се нарушава правото им да пътуват в чужбина, омбудсманът Диана Ковачева попита Конституционен съд дали тези насилствени ограничения опонират на Конституцията. В свои мнения и Върховният касационен съд (ВКС), и Върховният административен съд (ВАС) бяха безапелационни, че тези милиционерщини би трябвало да бъдат задраскани от закона.

Конституционен съд счита, че същинската цел на двете ограничения на КАТ не е да обезпечат сигурност за придвижване по пътищата, а по-лесното събиране на санкциите.

“Обстоятелството, че страната не може да извърши задължението си по наложително събиране на наложените санкции, по никакъв метод не може да бъде съображение за фактическо санкциониране на гражданите”, пишат съдиите. Те одобряват напълно мненията на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, че неиздължаването в период не е никакво административно нарушаване и налагането двете ограничения е в несъгласие с правилото на правовата страна. С тях “се заобикаля закона и планувания в него ред за наложително осъществяване на обществените вземания за санкции, като планува глоба за несъблюдение на едно парично обвързване, посредством която на процедура лимитира упражняването на правото на жителите да се придвижват свободно по територията на страната”, стимулират се съдиите от Конституционен съд. И сочат, че със прекъсването от придвижване на автомобила могат да бъдат нарушено и правото на благосъстоятелност на съсобственика, който не е направил никакво нарушаване и не дължи санкция.
Омбудсманът Диана Ковачева, особено за “Труд”: Министерство на вътрешните работи на благосклонност да върне книжките на хората


“След тъжби, с които ме сезираха жители, пътуващи предишното лято за Гърция на море, стана ясно, че хората бяха спирани, отклонявани и след големи опашки, трябваше да платят санкциите си на гранично-пропускателния пункт. За мен като омбудсман и като правист е ясно, че сходна мярка е безусловно неприемлива - това е и мнението на Конституционния съд, който споделя, че правото на свободно придвижване е лимитирано до степен на цялостното му лишаване посредством използването на насилствени административни ограничения за неплатени санкции.” Това сподели през вчерашния ден пред “Труд” омбудсмана Диана Ковачева.

“Аз изрично съм на мнение, че санкциите би трябвало да се заплащат, тъй като те са глоба за непозволено държание на пътя, само че България е правова страна и с тази мярка конституционните права на жителите са доста тежко наранени. Подобни отнемания на свидетелството за правоуправление, прекъсване на автомобила от придвижване за събиране на санкции на границата - нарушават доста огромен брой права. На първо място това е правото на свободно напредване на територията на страната, правото да напуснеш страната, когато решиш, правото на благосъстоятелност, а също по този начин и правото на отбрана при връчване на сходни наказателни постановления. Смятам, че Министерство на вътрешните работи би следвало да си даде сметка, че сходна процедура е противоконституционна и би следвало на благосклонност да върне отнетите книжки на хората”, сподели още омбудсман Ковачева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР