Транспорт


Темата накратко Цените за ползване на железопътната инфраструктура са се ...

... гарите, се финансира основно с пари от бюджета. Обяснението за огромната финансова дупка от години са амортизациите, които трябва да прави компанията на новите активи, като в края на 2019 г. управляваните активи са се увеличили с около 2 млрд. лв., а през миналата с малко под 200 млн. лв.


Българската компания за споделени електрически тротинетки Hobo започва да работи ...

... тях, а производителят на тротинетките дава гаранция от 18 хил. км., т.е. около 3 години живот. Фирмата разполага с бусове и електрически рикши, които отговарят за ежедневното прелокиране и смяната на батерии, осигуряващи успешния оперативен модел на Hobo. От началото на пандемията насам тротинетките се дезинфекцират поне два пъти седмично.


Темата накратко - От 18 години "Газтрейд" се опитва да ...

... обясни, че през общински съветник е разбрал за заплахи към него, че Василев има пистолет. Василев всъщност има охранителна фирма от 2008 г. за охрана на неговите обекти, има и регистрирано оръжие, но казва пред "Капитал", че никога не го носи със себе си. В крайна сметка разследването е прекратено.От 20 април летище София има частен концесионер - фондът ...

... когато си на загуба. Решението на ЕК също потвърди, че това допълнително споразумение не представлява държавна помощ, т.е. бюджетът на държавата не е ощетен. Не само това, но откакто поехме управлението на летището през април тази година, загубата от дейността на летището е за наша сметка, а не на държавата.


Таксите на летище София няма да се вдигат. При част ...

... да компенсира по най-лесния възможен начин, като вдигне таксите към авиокомпаниите. Последваха жалби от тритe най-големи ползватели на аерогарата пред ГВА - Wizz Air, Ryanair и "България ер", като от ирландската авиокомпания дори обявиха, че това може да ги принуди да преразгледат полетите си от София като дестинации и честоти.


Изтича срокът за финалното произнасяне какъв ще е размерът на ...

... като последва временно решение на ГВА от 11 декември, според което таксите временно останаха същите по време на изборите и по време на поредния скандал около концесията - когато стана ясно, че концесионерът си е издействал да не плаща концесионни такси първите 10 години, а да ги плати на финала.В края на годината въздушният трафик ще е на 60-65% ...

... и полетно обслужване в зоните и районите на летищата с 8 месеца, като обичайният срок е 30 дни. (Промени има и при лихвания процент за просрочено плащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прелитане, който преди това е 9.68%, става 9.72% за 2020 г., а за 2021 г. е 9.67%).


Възможно е откриването на фериботна линия между Бургас и турското ...

... Карасу и Черноморск, тъй като е взето решението за продажба на кораба, нает от Sea Lines, и в момента няма наличен резервен кораб. В бизнеса с фериботитеКъм момента от Бургас има фериботна услуга за грузинското пристанище в Батуми. Тя се предлага от бургаското пристанище "Порт България уест" и кораба "Дружба".


В десетилетията след Втората световна война автомобилните производители бяха безспорните ...

... пандемията. Извън градоветеАвтомобилът е привлекателен в покрайнините на градовете и извън тях. От Bernstein изчисляват, че по-голямата част от шофирането се извършва извън задръстените центрове на града. Почти 90% от автомобилните мили в САЩ се изминават в предградията, малките градове и селските райони, където собственият автомобил често е единственият избор.


Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще изгражда система за управление на ...

... изчисляване капацитета на жп мрежата; комуникация със съществуващи външни системи; управление на сигурността и т.н. По време на проектирането, изработването и внедряването на системата трябва да се удовлетворят изискванията на Трансевропейската конвенционална железопътна система, пише в поръчката си НКЖИ. Тези изисквания включват общ интерфейс, централен указател и обмен на съобщения.


Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" обяви поръчка за проектиране и изграждане ...

... а също и за безопасното швартоване и домуване на до 150 броя различни топове яхти. Това гласи описнието на поръчката. Най-много ще са местата за лодки до 9 метра - 75 на брой или половината от марината, а за лодки от 20 до 25 метра ще има по 12 места.Таксиметровата услуга да стане по-гъвкава. Това предвиждат промени в Закона ...

... за отдалечено вписване в регистъра на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Ще се премахне разрешението от общината, като общините, в които оперира даден автомобил, се вписват от превозвача в регистъра на ИААА. Така ще се получава информация и за дължимия местен данък, като данъкът за таксиметрови превози към общините се запазва.


Около 50 млн. лв. от първоначалното плащане за концесията на ...

... октомври - декември - 4.8 млн. лв. Следва "Българиан еър чартър", където сумата за юли - септември е била 1.7 млн. лв., а за октомври - ноември - 1.3 млн. лв. И "България ер" - 754 хил. лв. за юли - септември и 745 хил. лв. за октомври - декември.


Темата накратко - След отстъпките към концесионера на летище София ...

... на търговската авиация, както и въведените медицински мерки, изисквания и правила към работата на летищните оператори", пуснато от Министерски съвет, има нужда от допълнителни разяснения. Важна подробност е и че самата държава през транспортното дружество "Летище Горна Оряховица" има 5% в обединението концесионер, или едновременно е и концесионер и концедент.


Ryanair предупреди, че очаква по-малко пътници от досегашната си прогноза ...

... преди да одобри графиците за летене. Ryanair очаква загуби между 800 и 850 млн. евро за финансовата година, завършваща през март 2021 г., малко по-добре от очакваните 850 - 950 млн. През изминалата година компанията обслужи 27.5 млн. пътници в сравнение със 149 млн. в годината преди настъпването на пандемията.


На последното си заседание преди новия парламент, в който ГЕРБ ...

... топката с грижата към крайния потребител-пътник и по-бързото възстановяване на пазара все още е в държавата. И не на последно място, вкарването на разнообразие във властта може да отговори на някои въпроси - защо точно този концесионер беше избран и има ли помощ и съдружие с добре познати български фигури.Последната предкризисна година - 2019 г., ще остане като красив ...

... на годишна база, сравнявайки 2019 с 2018 г.", казва още Николов. През 2020 г. в разгара на COVID-19 пандемията "бЕРС лоджистикс" отвори онлайн бакалия, като интернет магазинът се нарича "Хляб и сол" и предлага: храни, напитки, козметика, за дома и офиса, за майки и деца, домашни любимци. Автор : Капитал


Българският търговец на горива "Булмаркет ДМ" влиза румънския жп пазар. ...

... се вижда, че приходите му са близо 30 млн. лв. Разпределението на приходите от продажби показва, че на второ и трето място след българския пазар са Турция и Румъния, тъй като превозите между Западна Европа и Турция с влак от година са едни от най-атрактивните за големите международни жп компании.


Преди повече от 100 години благодарение на визията на Хенри ...

... само електрически автомобили. Мini и Volvo - от 2030 г. Аudi неотдавна декларира, че спира разработването на нови двигатели с вътрешно горене. Като се има предвид, че жизненият цикъл на даден модел е около 7 години, повечето производители вече ориентират инвестициите и инженеринга си към хибридни и най-вече електрически автомобили.


Темата накратко Собственикът на "Карат - С" Миролюб Столарски вече ...

... и станаха повод за редица скандали, компрометиращи аудиозаписи и оставки в общината. Кандидатът пое ангажимент да инвестира минимум 11.2 млн. лв. в пловдивската жп гара, като от тях 9.8 млн. лв. през първите 4 години. Това се е случило, като част от инвестицията е под формата на хотел до гарата.


Шестдесет и пет години след национализацията на Суецкия канал - ...

... Запада и Китай. Първоначалният недостиг на лични предпазни средства и борбата за доставка на ваксини срещу коронавируса разкриват проблеми в глобалната търговска система. Тези трудности биха могли да накарат правителствата и бизнеса да преосмислят модела на веригата за доставки, който дава сигнали, че вече не е толкова ефективен и устойчив.Нарастването на цената на морските превози и забавянията на доставките ...

... недоволни от забавянията и са готови да се насочат към производители извън Китай. Още повече, че нарастването на жп превозите за износ е твърде по-малко в сравнение с ръста на корабните доставки. През 2020 г. превозите по суша от Китай са се покачили с 50% заради проблемни с морските доставки.


Логистичното поделение на DHL започна изграждането на нова база в ...

... организация на процесите, включително доставка на необходимите материали на точното място и в точния момент, при зададени очаквания за високо качество с минимални разходи, потвърждават необходимостта от логистични бази, ситуирани в райони като този", коментирал Калоян Стефанов, управител на DHL Logistics по време на първата копка, направена на 15 март.


Суецкият канал се очаква да бъде отворен за плаване, след ...

... големи рискове, все още не публикуват прогнози, евентуалното изплащане на застраховката на кораба ще обхване цял набор от застрахователни сектори. Пряко ангажирано в процеса е британската P&I Club - една от тринадесетте групи, застраховаща отговорността пред трети страни на световните корабни пазари. Компанията заяви, че ще разгледа всички валидни искове.


Близо 19 хил. кораба са преминали през Суецкия канал през ...

... природния газ морският трафик е предимно на потребителски продукти като облекло, мебели, производствени компоненти и автомобилни части. Това означава, че големи търговски вериги на дребно като Walmart, Ikea и Tesco може да изпитат затруднения с доставките, същото важи за автомобилната индустрия, която и без това страда от дефицита на чипове.


Таксиметровите компании започнаха вдигането на началната такса за превоз, като ...

... на анализа си на проблема КЗК. Те са можели да изберат и по-висока такса, но страхът от ценова конкуренция е спирал това. Такова беше и обяснението на представители на бранша - защо се настоява за административно фиксиране на долната граница. Сега всички ще са задължени от държавата да вдигнат цената.Покупка на фабрика на 9 септември, а не подарък от ...

... млн. евро (под формата на първоначална концесионна такса) в началото на концесията. Ние го запазихме", казва Росо, като допълва и че остава ангажиментът и за инвестициите, които вместо обявените 608 млн. евро. ще станат 624 млн. за срока на цялата концесия. Или държавата държала повече на устойчивост, отколкото на доходност.


Приключи изграждането на специализираното плавателно средство за драгиране на река

Приключи изграждането на специализираното плавателно средство за драгиране на река ...

... стойност е 20.6 млн. лв., като 85% са евросредства. Отговорна за изпълнението на проекта е Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". С него агенцията обновява оборудването си, нужно за поддържането на плавателния път. По проекта има още три компонента - за доставки на маневрен кораб, понтон и шалан.


"Имаме произнасяне от Брюксел, че не е на лице държавна ...

... ще се плащат в последните 10 години на концесията, когато инфлацията ще е изяла голяма част от парите, а не от 11-тата година, например. От отговорите на допълнителните въпроси, които "Капитал" изпрати до министерството става ясно, че не е предвидено индексиране на плащанията с инфлацията, като не става ясно защо.


Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че пусна портфейл за пътуване COVID-19,

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че пусна портфейл за пътуване COVID-19, ...

... като не получиха финансови инжекции от държавите за разлика от традиционните си конкуренти. Ирландската компания е сред най-яростните противници на тази практика, тъй като позицията й е, че тя ще изкриви драматично пазара на полетите. Към момента нискотарифните авиопрезовачи са изключително активни в маркетинговите си стратегии за привличане на пътници.


"Карго-партнер" е международна компания с повече от 35 години опит ...

... и възможност да планират точно. По желание на клиентите си можем да предложим и фискална митница в Полша, митническо представителство и допълнителна карго-застраховка. Приемаме всяка доставка лично и нашите служители винаги са в комуникация с клиентите. Това е нашето мото и го следваме стриктно в работата си", обобщава Димчо Димчев.


© Асен Тонев

© Асен Тонев "Очакваме да има разум. Ако транспортът спре, след ...

... пуска италиански стоки, обясни Арабаджиев. Там унгарската страна предлагала камионът от Италия да влезе, но ако шофьорът се смени с унгарец. Проблеми има и на словенско-унгарската и на австрийско-унгарската граница. Сърбите пък са спрели да пускат стоки от Испания и така всички камиони, натоварени с такива, имат проблем с преминаването.


Корабните компании очакват обемите да започнат бавно да се възстановяват

Корабните компании очакват обемите да започнат бавно да се възстановяват ...

... Sea-Intelligence. Това е показателно за нагласите на корабните компании - те очакват обемите да започнат бавно да се възстановяват през следващите седмици, докато достигнат нормалните си нива. Същевременно при малките и средните корабни компании от Азия, чиито товари са пряко свързани с Китай, се наблюдават огромни спадове в паричните потоци.


© Булавто Г-н Лефтеров, вашата компания стартира през 1993 г. От

© Булавто Г-н Лефтеров, вашата компания стартира през 1993 г. От ...

... разработен специално от завода и е с нисък разход на гориво. Кабината е огромна, интерфейсът е модерен и удобен за ползване, има окачване с 4 индивидуални въздушни възглавници, които осигуряват изключителен комфорт при шофиране. Вътрешният дизайн и организацията в кабината са невероятно удобни, заимствани са от най-върховите технологии в самолетостроенето.


През юли на летище Варна ще бъдат открити шест нови

През юли на летище Варна ще бъдат открити шест нови ...

... дестинации, като се очаква ръст с 34 на сто от Великобритания. Нарастване с около 9% ще има на полетите от Чехия, а от Турция и Австрия - с по 11 на сто. Прогнозите за пасажерите, които през това лято ще преминат през летище Варна, са да достигнат 2,1 милиона души.


Извънредните автобуси, които ще бъдат пуснати в страната за предпразничното

Извънредните автобуси, които ще бъдат пуснати в страната за предпразничното ...

... коли. По „Хемус” се очакват 38 000 автомобила.Вчера от пътната агенция съобщиха, че за празниците всички ремонти ще бъдат преустановени, за да могат да се избегнат опашки. МВР също сформира специален щаб, който ще е в действие до Нова година. Ще има масирани проверки на пътните полицаи. Редактор: Деница Райкова


Германският автомобилен концерн Volkswagen ще съкрати във ФРГ около 7

Германският автомобилен концерн Volkswagen ще съкрати във ФРГ около 7 ...

... 2015 г. беше установено, че автомобилите на концерна са били снабдени с програма, която е позволявала да се занижат данните за съдържанието на вредни вещества в отделяните газове: с тази заблуждаваща програма е изглеждало, че колите отговарят на всички екологични норми, а ситуацията е била точно обратната. Редактор: Деница Райкова


„БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури 15 400 допълнителни места за

„БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури 15 400 допълнителни места за ...

... от редовната цена в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.Клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат подробна информация за разписанията на влаковете от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната или на националния информационен телефон 0700 10 200. Редактор: Деница Райкова


Засечени са първите опити за въвеждане на неверни данни при

Засечени са първите опити за въвеждане на неверни данни при ...

... 000 лева.Пътната агенция напомня, че преобразуването на хартиени в електронни винетки не е задължително, а препоръчително. Водачите, които не го направят, няма да бъдат глобявани. Без значение дали хартиеният винетен стикер е преобразуван, той трябва да остане на предното стъкло на автомобила до изтичане на неговата валидност. Редактор: Деница Райкова


Служители на Столична община обхождат и стриктно наблюдават трамвайното трасе

Служители на Столична община обхождат и стриктно наблюдават трамвайното трасе ...

... ремонта, една заместник-кметска оставка, придружена с повдигнато от прокуратурата обвинение, за Коледа столичани и гости на града отново си имат трамвай по „Графа”.Ремонтът обаче продължава. Прилежащите по „Графа” пространства все още не са завършени, стоят загражденията, при „Славейков”, при площад „Гарибалди” и около градинката на „Свети Седмочисленици”. Редактор: Деница Райкова


Заради наближаващите коледни и новогодишни празници, държавата реши да спре

Заради наближаващите коледни и новогодишни празници, държавата реши да спре ...

... виадукта при 48-ия километър. Там движението е двупосочно в платното към София.Според Института за оценки и анализи в туризма над 420 000 души ще излязат по пътищата на България заради празниците - в пътуване към роднини, приятели или на почивка. А 110 000 ще отидат зад граница. Редактор: Деница Райкова


На интернет страниците на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и на

На интернет страниците на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и на ...

... с различен срок на валидност и за различните категории превозни средства. Целта е максимално улеснение на фирмите, разполагащи с голям автопарк.Пълният текст на указанието е публикуван тук.Взети са всички мерки за IT сигурността на интернет страницата на Националното тол управление и за защита на данните на ползвателите. Редактор: Деница Райкова


От 20 декември, четвъртък, се възстановява движението на трамваите по

От 20 декември, четвъртък, се възстановява движението на трамваите по ...

... на булеварда се проточи с месеци и беше съпроводен със скандали. Стигна се и до оставка на зам.-кмета на Столична община Евгени Крусев.Дебати в обществото имаше и около ограничителите с форма, прилична на акулски перки. След критики в социалните мрежи те бяха премахнати и заменени от по-малки. Редактор: Деница Райкова


Британските авиолинии отново ще започнат да летят до Пакистан. За

Британските авиолинии отново ще започнат да летят до Пакистан. За ...

... общност, хората от която ще искат да посещават роднините си", заявиха от British Airways.Повече от 1 млн. души от пакистански произход живеят във Великобритания.British Airlines планира да пусне по три полета на седмица до Исламабад. Очаква се те да стартират в началото на лятото на 2019 година.    Редактор: Деница Райкова


309 електронни винетки на обща стойност 26 860 лева са

309 електронни винетки на обща стойност 26 860 лева са ...

... настъпването на Новата година, когато влиза в сила новата е-винетка.За потребителите на електронната система от АПИ напомнят, че на сайта www.bgtoll.bg има секция с „Въпроси и отговори”, където може да бъде намерена по-подробна информация, която непрекъснато се актуализира. Нововъзникнали въпроси могат да бъдат изпращани на e-mail: [email protected] Редактор: Деница Райкова


Европейският съюз се договори за намаляване на емисиите на въглероден

Европейският съюз се договори за намаляване на емисиите на въглероден ...

... междинна цел за 2025 г.През октомври Европейският парламент гласува за намаление от 40% до 2030 г. и за междинна цел от 20% до 2025 г., с което разгневи автомобилната индустрия.Основната цел на ЕС е емисиите на парникови газове като цяло да намалеят с 40% до 2030 г.  Редактор: Деница Райкова


Заедно с общинския съветник Зафир Зарков внесохме доклад на вниманието

Заедно с общинския съветник Зафир Зарков внесохме доклад на вниманието ...

... задръствания в столицата заради ремонтите Дончо Барбалов посочи: „Надяваме се през следващата година да имаме добра синхронизация, за да избегнем, доколкото може неудобствата на хората. Опитът от последните години показва, че когато е за подобряване на инфраструктурата хората проявяват търпимост. Естествено не трябва да злоупотребяваме с това“. Редактор: Деница Райкова


Започна продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение

Започна продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение ...

... винетки пък се въвежда регистрационният номер на колата и срокът на валидност.Електронните винетки влизат в сила от 1 януари 2019 година, така че шофьори, които нямат винетки, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа по празниците, трябва да си закупят хартиена винетка с по-къс срок на валидност. Редактор: Деница Райкова


АМ „Струма“ „порасна“ с 24 км. Това заяви министърът на

АМ „Струма“ „порасна“ с 24 км. Това заяви министърът на ...

... ОП „Транспорт“ 2017-2013 са изградени общо 69 км от АМ „Струма“ в отсечките Долна Диканя - Дупница /16,78 км/, Дупница - Благоевград /37,48 км/ и Сандански - Кулата /14,7 км/. С финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 продължава строителството и на останалата част от трасето. Редактор: Деница Райкова


Точно в 14:00 часа на 17 декември започва продажбата на

Точно в 14:00 часа на 17 декември започва продажбата на ...

... ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна. Редактор: Деница Райкова


Жителите на четири града от Пловдивска и Пазарджишка област излизат

Жителите на четири града от Пловдивска и Пазарджишка област излизат ...

... хората от селата също няма с какво да се прибера." От БДЖ завиха че при тях не е постъпвал сигнал заради недоволството от спрените влакове. Те обясниха, че движението на двата влака е преустановено заради слабия пътникопоток и защото често се повреждат мотрисите, които пътуват по тази линия. Редактор: Деница Райкова


Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че ще разшири капацитета на

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че ще разшири капацитета на ...

... над 400 000 пътници са пътували по маршрутите от и до Варна, което представлява 48% увеличение спрямо 2017 г. В същото време авиокомпанията отбелязва общ годишен ръст от 17% на пасажерите от и до България, като за периода януари-ноември 2018 г. вече е превозила над 2.8 млн. души.  Редактор: Деница Райкова


Днес изтича крайният срок, който беше даден пред омбудсмана. Мантинелата

Днес изтича крайният срок, който беше даден пред омбудсмана. Мантинелата ...

... един път минава през градска територия АПИ има отговорност към пътното трасе. Всичко, което е извън бордюра, е ангажимент на съответната община", заяви Глосов.По неговите думи АПИ е направила всичко възможно, за да успокои напрежението сред местните в Своге, за да могат те да се чувстват сигурни. Редактор: Деница Райкова


1 349 856 000 лв. ще бъдат отпуснати за изграждане

1 349 856 000 лв. ще бъдат отпуснати за изграждане ...

... на автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет в работата на правителството. Благодаря от името на МРРБ на премиера и на Министерството на финансите в лицето на финансовия министър. За нас е изключително важно осигуряването на тези средства за изграждането на магистралата за Северна България“, каза още министър Аврамова. Редактор: Деница Райкова


За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с ...

... В обявените влакове със задължителна резервация на седящи места ще се продават билети за правостоящи до 20 пътника в купейните вагони и до 10 пътника в безкупейните вагони. При изчерпване на допустимите правостоящи места, на клиентите ще бъде предложен вариант за пътуване с влак в друг час. Редактор: Деница Райкова


Ограничителите на

Ограничителите на "Граф Игнатиев", които бяха оприличени от граждани в ...

... OFFNews.Острите многоъгълници не бяха монтирани, точно за да се види обществената реакция, заявяват още от Московска 33.Ограничители ще има, такова е изискването на КАТ, но проектантите ще предложат тяхната форма и тя ще бъде представена на медии и граждани до края на седмицата, преди да бъдат монтирани. Редактор: Деница Райкова


Ако до понеделник, 17 декември, не бъде сменена мантинелата при

Ако до понеделник, 17 декември, не бъде сменена мантинелата при ...

... се търси само от шофьора Григор Григоров, макар че АПИ си призна, че 360 метра от пътя край Своге не отговарял на изискванията.Прост извод, който се налага, е, че по-лесно се сменят трима министри, отколкото една мантинела, заключи водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Аделина Радева. Редактор: Деница Райкова


Институтът за пътна безопасност изпрати писмо до главния прокурор Сотир

Институтът за пътна безопасност изпрати писмо до главния прокурор Сотир ...

... на Института смятат, че е налице обективна възможност да настъпи тежко ПТП в същия участък. Категорично считаме, че към настоящия момент няма причини еластичната ограда да не бъде възстановена, още повече, че спорният участък беше преасфалтиран", гласят заключенията на неправителствената организация.При катастрофата край Своге загинаха 20 души. Редактор: Деница Райкова


Понеделникът и новата работна седмица за Пътна полиция не започва

Понеделникът и новата работна седмица за Пътна полиция не започва ...

... документи, издадени от Пътна полиция.До отстраняване на проблема гражданите няма да могат да извършват съответните справки онлайн, ще бъде затрудно и административното обслужване на гишетата на Пътна полиция в столицата и в цялата страна.В момента експерти работят по отстраняването на проблема. МВР поднася извинения за причиненото неудобство. Редактор: Деница Райкова


Летище София е на 63-о място сред общо 150 европейски

Летище София е на 63-о място сред общо 150 европейски ...

... Освен това страната ни е сред първите 5, които са регистрирали процентно най-голямо увеличение на броя пътници.Лондонското летище „Хийтроу” е безспорен лидер в класацията с близо 78 млн. превозени пасажери. В Топ 5 са още парижкото летище „Шарл де Гол” и летищата в Амстердам, Франкфурт и Мадрид. Редактор: Деница Райкова


Люксембург планира да направи целия обществен транспорт безплатен. Това е

Люксембург планира да направи целия обществен транспорт безплатен. Това е ...

... oщe 400 000 дyши eжeднeвнo пътyвaт дo гpaдa, зa дa paбoтят. Според проучване от 2016 г. шoфьopитe в cтoлицaтa пpeĸapвaт cpeднo 33 чaca в зaдpъcтвaния.Великото херцогство Люксембург е една от най-малките държави в Европа с обща площ от 2586 km² и население от около 550 000 души.    Редактор: Деница Райкова


Пътна полиция ще се сдобие с нови дрегери за алкохол

Пътна полиция ще се сдобие с нови дрегери за алкохол ...

... поставени на местата, където има концентрация на катастрофи и загинали. От „Пътна полиция“ обясняват, че това се прави с цел превенция, а не с цел на събиране на повече глоби. По същата причина се предлага да бъдат купени и още 4 системи за контрол на средната скорост. Редактор: Деница Райкова


Големите московски летища

Големите московски летища "Шерметиево" и "Домодедово" скоро ще се наричат ...

... учен от XVIII в.Летището на Южносахалинск на остров Сахали ще носи името на писателя Антон Чехов, който е публикувал пътепис за съществувалата там каторжна колония.Аеропортът на Мурманск в Северозападна Русия пък ще бъде кръстено на последния руски цар Николай Втори.Промените ще бъде официално въведени на по-късна дата.    Редактор: Деница Райкова


Новите ограничители около трамвайното трасе на столичната улица

Новите ограничители около трамвайното трасе на столичната улица "Граф Игнатиев", ...

... спъне в ниската гранитна призма и да се окаже именно върху релсите? „Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите. Цветно нещо няма как да е гранит”, допълни Методиева. Редактор: Деница Райкова


Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на ...

... проекта Евгени Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност“, заяви Йорданка Фандъкова. Редактор: Деница Райкова


Към 12.30 часа продадените зелени билети от пунктовете на градска

Към 12.30 часа продадените зелени билети от пунктовете на градска ...

... на продадените билети за еднократно пътуване са 3300.„Към момента информацията, с която разполагам аз, е че утре няма да има зелен билет. Имайте предвид, че ако това се наложи, излезе такава заповед от Столична община, ние имаме готовност, както и цялата мрежа на градския транспорт“, допълни той. Редактор: Деница Райкова


Ако неяснотите в предлаганите от държавата мерки за подобряване на

Ако неяснотите в предлаганите от държавата мерки за подобряване на ...

... че държавата не е в състояние да се справя с произшествията по пътищата и да контролира процеса, вместо да увеличи наказанията и глобите да постъпват в държавния бюджет, ще бъдат наказвани шофьорите и парите ще отиват в частните каси на застрахователите, изтъкна Миленова.Още подробности прочетете в Actualno.com. Редактор: Деница Райкова


Оставката на заместник-кмета на София Евгени Крусев не решава проблема

Оставката на заместник-кмета на София Евгени Крусев не решава проблема ...

... добави той.„Спаси София“ отправиха критики към общината и за забавеното решение още първия ден да въведе „зелен билет“ заради мръсния въздух, а не едва на третия. „Непрекъснато пледираме Столична община да се вземе на сериозно в ролята в борбата за по-добро качество на въздуха“, заяви още Борисов. Редактор: Деница Райкова


Пътна полиция предупреждава шофьорите, че на много места в страната

Пътна полиция предупреждава шофьорите, че на много места в страната ...

... се шофира със скорост, която позволява да се реагира адекватно на рискова ситуация.Пешеходците трябва да се движат внимателно, да пресичат само на определените за това места и то след като се огледат.В никакъв случай не трябва да се правят опити за пресичане, ако светофарът сигнализира в жълто. Редактор: Деница Райкова


КФН е готова да приеме разумните предложения за

КФН е готова да приеме разумните предложения за "бонус-малус". Това ...

... трябва да влизат в "бонус – малус". Панев смята, че е логично, докато Крумова посочи, че освен държавните и общинските автомобили, трябва и „корпоративните” т.е. превозвачите да не влизат в "бонус – малус". Ако ги изключим, най-нарушаващите правилата шофьори няма да понесат последствията, не се съгласи Панев. Редактор: Деница Райкова