Образование


Връзката между науката, държавата и бизнеса - достатъчно стабилна ли

Връзката между науката, държавата и бизнеса - достатъчно стабилна ли ...

... създадем една работна група към образование и науката, заедно с други представители на неправителствени организации, за да можем да следим кариерното израстване на младите. Ние като структура преминахме през много етапи на израстване", коментира още той. И сподели, че работят по проекти, които са свързани с европейско финансиране.По публикацията работи:Настоящата учебна година е първата, в която единайсетокласниците учат по ...

... XII е много изискващо и при предмети като химията и биологията се доближава до университетско ниво, затова учениците често са склонни да избират по-ненатоварващи ги варианти. В София например училищата, в които са се събрали групи по профилиращ предмет "физика и астрономия" във втори гимназиален етап се броят на пръсти.Липсата на устройства и мотивация при ученици и учители. Това

Липсата на устройства и мотивация при ученици и учители. Това ...

... е между 20 и 100 процента. Уязвимостта е определена на базата на образователния статус за родителите - деца на родители с по-ниско от средно образование са определени като уязвими. Близо половината от общообразователните и близо 40% от професионалните гимназии са с концентрация на ученици от уязвими групи, разясняват от "Амалипе".


Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за ...

... техническите проблеми са факт, разказа още тя. Стана ясно още, че системата е била отворена повече от месец преди изпита за упражнения. Приемът по Постановление 103 е държавна политика на страната ни от 28 години. Допреди 2 години установената практика била тези изпити да се провеждат на място.По публикацията работи:


"Превенция и интервенция на агресията и насилието в училище" бе ...

... във висша ценност за нашето общество е нашата цел“, допълни г-н Асенов. Обученията по Програмата за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище са финансирани от Национална програма „Квалификация“ - 2021 на МОН и се реализират в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, гр. Банкя.В Алма матерСтопанският факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

В Алма матерСтопанският факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ...

... най-новото учебно съдържание в тази област и ще включим реални бизнес казуси, по които работят водещите компании от тези сектори”, каза деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, цитиран от БТА. Целта е да се премине към едни по-творчески аудитории, които да подпомагат студентите към развиване на творчески идеи.


Вторият випуск ученици дуално обучение, завършили практиката си в Лидл

Вторият випуск ученици дуално обучение, завършили практиката си в Лидл ...

... Подкрепата за дуалното обучение е само един от начините, по които Лидл България подкрепя развитието на младите кадри и им дава възможност за силен кариерен старт. Сред другите примери са лятната практикантска програма за ученици, навършили 18 години, както и стажантската и trainee програмата, насочени към студенти и млади професионалисти.


Лоша новина за родителите на деца под 3 години, които

Лоша новина за родителите на деца под 3 години, които ...

... и образованието Мария Гаврилова. "Няма как да тръгнеш на работа, дори и да искаш, както е в моя случай. Няма как да го направиш, защото детето ти не е прието и сигурно няма никога да бъде", каза още Поли Вълчева. Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.  По публикацията работи:


Технологиите от бъдещето вече навлизат усилено в българските училища, а

Технологиите от бъдещето вече навлизат усилено в българските училища, а ...

... LEGO Education комплектите ще се провеждат в часовете по роботика и програмиране и включват изработване и презентиране на краен продукт. Така петокласниците ще направят своите първи и най-важни стъпки към STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) дисциплините.Още за образование и икономика четете на сайта на   По публикацията работи:


По програма на МОНВече работят в компанииНад 2300 ученици са

По програма на МОНВече работят в компанииНад 2300 ученици са ...

... подготовка в Бургас, Русе, Правец и Пловдив.След тригодишно обучение завърши вторият випуск на “Обучение за ИТ кариера”. Двадесет и девет от 164-мата възпитаници на програмата вече работят в ИТ компании, а други 16 са започнали стаж. Почти всички ще продължат образованието си в български университети в сферата на компютърните науки.Основно училище „Петко Рачов Славейков“ в село Средногорци спечели и

Основно училище „Петко Рачов Славейков“ в село Средногорци спечели и ...

... вътрешноинституционални семинари, презентации и други. След като сформираният екип придобие нужните познания и умения, които ще са необходими за успешната работа на STEM кабинета, възнамеряваме той постепенно да се разрасне и да се създадат повече възможности за споделяне на опит и практики, както на училищно, така и на по-високо ниво.


Основно училище „Петко Рачов Славейков“ в село Средногорци спечели и

Основно училище „Петко Рачов Славейков“ в село Средногорци спечели и ...

... вътрешноинституционални семинари, презентации и други. След като сформираният екип придобие нужните познания и умения, които ще са необходими за успешната работа на STEM кабинета, възнамеряваме той постепенно да се разрасне и да се създадат повече възможности за споделяне на опит и практики, както на училищно, така и на по-високо ниво.


В последните десетилетия българското образование беше подложено на експерименти, пренебрежение

В последните десетилетия българското образование беше подложено на експерименти, пренебрежение ...

... години от създаването на Дунавска България. Шествието ... - въвеждане на мандатност за директорите; - намаляване на административната тежест в работата на учителите; - пренаписване на учебниците по история и литература в дух на родолюбие; - възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование и държавна подкрепа за даровитите ученици.


Това, което стана ясно през последните дни от картата на

Това, което стана ясно през последните дни от картата на ...

... момичетата в тази професия. Това е нещо, с което можем да се гордеем, доволен е министърът. Над 2300 ученици са преминали през програмата. 164 ученици са завършили програмата тази година, като 49 от тях са били с отличен успех, 29 са започнали работа като програмисти и 16 са на стаж.


Хотел в курорта "Слънчев бряг" у нас е една от

Хотел в курорта "Слънчев бряг" у нас е една от ...

... към програмата. "Бенефициент по тази програма са директорите на училищата. От момента, в който те одобрят оферта и определят кой ще пътува с децата, програмата може да се изпълнява", обясни тя. Министреството на образованието има и бази по Южното Черноморие, които също могат да бъдат включени в програмата "Отново заедно".По публикацията работи:Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите

Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите ...

... на готовността на децата за постъпване в училище и на тази база ще бъде извършена оценка на образователните резултати на детските градини и началните училища, а също така се очаква да бъде завършен и един пълен цикъл на инспектиране на образователните институциите от Националния инспекторат по образованието", посочват от министерството.


Днес е първият ден от любимата на учениците лятна бизнес

Днес е първият ден от любимата на учениците лятна бизнес ...

... с доказани специалисти и успешни предприемачи ще се излъчват на живо в реално време във на университета.Участието в академията е безплатно и всеки може да доведе свои приятели. Всеки, който желае да се включи в Лятната бизнес академия, може да го направи безплатно като се регистрира на:  По публикацията работи:


Децата в частни училища и родителите няма да могат да

Децата в частни училища и родителите няма да могат да ...

... изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на лимита на програмата. Срокът за изпълнение на програмата е до 14 септември 2021 г.По публикацията работи:


Министерството на образованието е започнало проверки в някои регионални управления

Министерството на образованието е започнало проверки в някои регионални управления ...

... в Северозападния регион, в София да се извърши окрупняване и общо да се повиши качеството. Относно новата която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на почивка, Денков поясни, че могат да участват всички държавни училища. Кандидатстването вече е започнало и в началото на юли се очакват първите документи.


Национална карта на висшето образование у нас търси проблемите в

Национална карта на висшето образование у нас търси проблемите в ...

... проф. Денков. И посочи, че един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности. "Да се сключват договори между работодатели  и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании", каза още той.По публикацията работи:17 723 следват за учители от общо 216 370Има 27

17 723 следват за учители от общо 216 370Има 27 ...

... е равен на определения капацитет в “Медицина”, “Стоматология” и “Театрално и филмово изкуство”. Над 90% са запълнени бройките още в “Педагогика”, както и в “Зъботехник” и “Ветеринарна медицина”.Националната карта на висшето образование в Република България ще бъде актуализирана всяка година. Така ще се идентифицира необходимостта от специалисти на всеки регион.


МОН публикува изпитните варианти и верните отговори на националното външно

МОН публикува изпитните варианти и верните отговори на националното външно ...

... задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората, съобщиха от МОН. 48 340 десетокласници от страната пък решаваха 17 задачи – 15 от тях бяха с избираем отговор и две – с разширен. Учениците разполагаха с 90 минути. Верните отговори потърсете


Всички някога сме играли игри, даже някои продължаваме да го

Всички някога сме играли игри, даже някои продължаваме да го ...

... есен очаквайте следващия любопитен уеб семинар, част от образователния форум Е-Академия, на издателство Клет България, като повече актуална информация можете да намерите на .  Как различните зодиакални знаци учат най-добре? Отново настана време за дистанционно обучение и решихме да пуснем една тематична статия за това как различните зодии учат най-добре.&nb...


Над 200 деца ще се включат в националната олимпиада по

Над 200 деца ще се включат в националната олимпиада по ...

... и тренират фината моторика. Чрез нея те тренират и двете полукълба на мозъка. Те споделиха, че има и курс по бързо четене, в който главната цел е не само да се чете бързо, но и да се отсява важната информация. А олимпиадата ще бъде онлайн. Ще има 45 награди.По публикацията работи:


Почти 106 000 ученици от седми и от десети клас

Почти 106 000 ученици от седми и от десети клас ...

... и литература. Това се случи в МОН от журналиста от БНТ Елиана Димит... Максималният брой точки на изпитите в седми клас е 100, а в десети клас - 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците, като процент от максималния брой точки. Срокът за обявяване на резултатите е 28 юни.Учениците от 7-ми и 10-и клас се явяват отново на

Учениците от 7-ми и 10-и клас се явяват отново на ...

... ще работят не повече от 10 деца. Резултатите от всички изпити от националните външни оценявания ще са ясни на 28 юни. Припомняме, че в сряда ученицте се явиха на изпит по български език и литература, а в четвъртък се проведе оценяването по чужд език, участието в което е по желание.


Седмикласниците ще решават задачи по Вариант 1 на Националното външно

Седмикласниците ще решават задачи по Вариант 1 на Националното външно ...

... и се очаква на него да се явят над 59 800 ученици.Още по темата18 юни 2021 07:311 На 16 юни се състоя Националното външно оценяване по български език и литература за седми и десети клас.  Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от външни оценявания е 28 юни.По публикацията работи:Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ...

... компютър и оптични средства. Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.


МОН публикува лятната ваканционна програма в 28-те области на страната.

МОН публикува лятната ваканционна програма в 28-те области на страната. ...

... на провеждане, контакти с ръководителя, който води заниманията, и мястото, където те се провеждат. Основно това са Центровете за подкрепа за личностно развитие, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, училища, културни институции, читалища и бази на спортни клубове. Цялата лятна ваканционна програма по области можете да видите


Приеха програмата “Отново заедно”Втори етап ще има, ако останат париПедагогическите

Приеха програмата “Отново заедно”Втори етап ще има, ако останат париПедагогическите ...

... се изпратят 30 000 деца и придружители педагози.МОН ще приема заявки за участие от днес (17 юни) до 31 юли. А при излишък в бюджета - отново до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.Туристическият пакет за 6-дневно пътуване е 500 лв. на участник, като родителите няма да доплащат.


Квесторите на националните външни оценявания в 4-ти, 7-и и 10-и

Квесторите на националните външни оценявания в 4-ти, 7-и и 10-и ...

... няма назначен. Останалите членове на същите комисии са експерти от РУО и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование към МОН, които изпълняват дейността в рамките на установеното си работно време, допълват от образователното министерство. МОН плаща на 2397 оценители с пари от национална програма.  По публикацията работи:


Просветното министерство публикува задачите и верните отговори на изпита по

Просветното министерство публикува задачите и верните отговори на изпита по ...

... отбиват героите", поради което се съмнява, че децата ще успеят да се сетят за всички подробности.  "Чудесен разказ. Българите хетят, за да се почувстват значими. Това е нашенски спорт", коментира пък учител по български език. Според него текстът е с кратък сюжет, не много дълги описания, по-метафоричен, подобен на стила на Здравка Евтимова.


Министерството на образованието и науката публикува теста и верните отговори

Министерството на образованието и науката публикува теста и верните отговори ...

... Министерството на образованието и науката публикува теста и верните отговори от проведеното днес национално външно оценяване по български език и литература след 7. клас. Ето въпросите и верните отговори, както и разказа, който учениците трябваше да преразкажат:


Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от изпитния

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от изпитния ...

... обаче беше изтеглен в просветното министерство за седмокласниците. Изпитът продължи два часа и половина и включваше тест от 25 въпроса и преразказ върху неизучавана творба.Десетокласниците имаха час и половина за тест от 23 въпроса. Вариант за изпита в Министерството на образованието не беше теглен, тъй като той бе само един.


48 816 десетокласници са се явили на националното външно оценяване

48 816 десетокласници са се явили на националното външно оценяване ...

... точки.  Резултатите трябва да бъдат готови до 28-и юни. Те ще бъдат вписвани в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки. Десетокласниците от обединените училища (тези до 10-ти клас) ще кандидатстват с тях за прием в друго училище, за да мога да довършат средното си образование.По публикацията работи:


Училищата ще имат възможност да кандидатстват втори път за участие

Училищата ще имат възможност да кандидатстват втори път за участие ...

... „Отново заедно“ е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година.


Програмата "Отново заедно" ще бъде реализирана в периода 1 юли-14

Програмата "Отново заедно" ще бъде реализирана в периода 1 юли-14 ...

... втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата. На всеки 10 ученици има не по-малко от един придружител - учител или друг педагогически специалист от училището или от Център за специална образователна подкрепа.По публикацията работи:


Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието Николай

Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието Николай ...

... на два етапа - има първи етап на кандидатстване до 31 юли и, ако останат свободни средства от 1-ви до 31-ви август ще има втори етап, в който могат да се включат и по-малките училища", допълни Николай Денков.Той добави, че се запазва максималната бройка за всяко училище от 165 участници.https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/390319752359762


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgПо Вариант 1 пишат днес седмокласниците на

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgПо Вариант 1 пишат днес седмокласниците на ...

... резервна дата за националното външно оценяване в седми клас и няма възможност, законова за това, в момента. В отговор на въпрос дали се мисли за такава възможност - за резервна дата за изпита в седми клас, заместник-министър Гайдарова каза, че това е обсъждано, но няма решение към момента.По публикацията работи:


Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ...

... и е предал изпитната си работа. Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.


Половин милион ще бъдат платени за разпечатване на изпитните материали,

Половин милион ще бъдат платени за разпечатване на изпитните материали, ...

... и е предал изпитната си работа. Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни.По публикацията работи:


По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно

По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно ...

... кратък свободен отговор, и една – с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба. Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза, че е направено всичко необходимо за сложната организация за двата изпита днес.  


Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ...

... и е предал изпитната си работа. Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.


Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ...

... европейска езикова рамка. 100 лв. стипендия за зрелостници с високи резултати от матурите Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалн... Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.


Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ...

... предал изпитната си работа. Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.По публикацията работи:


Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ...

... предал изпитната си работа. Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.     По публикацията работи:


509 училища от всички области в страната ще  имат статут

509 училища от всички области в страната ще  имат статут ...

... ще носят статута за първи път. Останалите 437 школа пък ще продължат да се наричат иновативни.В една част от тях периодът, за който са въведени новите практики, все още не е приключил. Останалите пък са с приключваща иновация през учебната година 2020/2021, но са одобрени с нова такава.По публикацията работи:


Двама студенти от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

Двама студенти от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) ...

... сферата на одиторството.Организатори на конкурса са ВУЗФ и одиторските дружества HLB Bulgaria и „Захаринова Нексиа".Основни партньори на конкурса са Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).Цялата церемония по награждаване можете да гледате тук:  По публикацията работи:


Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ...

... приключил окончателно и е предал изпитната си работа.Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.


От всеки петима желаещи да станат адвокати само един е

От всеки петима желаещи да станат адвокати само един е ...

... идентифицират писмените си работи само веднъж. Достъп до мястото за идентифициране на писмените работи имат само членовете на Изпитната комисия, служител на Висшия адвокатски съвет, определен със Заповед на председателя на Висшия адвокатски съвет, и кандидатът, писал работата. Не се разрешава идентифициране на писмените работи на трети лица“, предвиждат правилата.


Българският технологичен консултант в платформата на Amazon Web Services HeleCloud

Българският технологичен консултант в платформата на Amazon Web Services HeleCloud ...

... от Helevator ще получат възможността да стартират работа в HeleCloud и да се докоснат до разработената от компанията уникална методология Cloud Roadmap, чрез която се прави оценка и предложение кои системи и услуги на клиента могат да бъдат оптимизирани чрез облака.   Всички подробности за стажантската програмата можете да видите . Стрес тест за националното външно оценяване в 7 и 10

Стрес тест за националното външно оценяване в 7 и 10 ...

... направо в индивидуалния плик за изпитната работа, без да го запечатва. Изпитният материал (в т.ч. математическите формули) и листовете за чернова не се поставят и засекретяват в индивидуалния плик и няма да бъде проверявани. Така че учениците отбелязват верните отговори само в листа за отговори и в свитъка за белова.


Стрес тест за националното външно оценяване в 7 и 10

Стрес тест за националното външно оценяване в 7 и 10 ...

... направо в индивидуалния плик за изпитната работа, без да го запечатва. Изпитният материал (в т.ч. математическите формули) и листовете за чернова не се поставят и засекретяват в индивидуалния плик и няма да бъде проверявани. Така че учениците отбелязват верните отговори само в листа за отговори и в свитъка за белова.


Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 ...

... мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри. Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.По публикацията работи:


Пандемията и отмененото заради нея външно оценяване в 4-и и

Пандемията и отмененото заради нея външно оценяване в 4-и и ...

... обаче провеждането на дейностите бе възпрепятствано от противоепидемичните мерки. Затова с промените се предлага да не се извършва намаление на средствата, когато поради извънредни обстоятелства провеждането на заниманията по интереси в центровете за подкрепа за личностно развитие през предходната календарна година е преустановявано за повече от два месеца.По публикацията работи:


Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 ...

... Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри. Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.


Допълнителни стипендии за обучение в определени специалности

Допълнителни стипендии за обучение в определени специалности ...

... Министерството на образованието и науката съобщава, че повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности. Прочетете целия материал в cash.bg


Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 ...

... лева. Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри.Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.


Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 ...

... е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри. Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg. Дистанционното обучение не отдалечило успехите на матурата 39 пълни отличници и на двата държавни изпита


Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 ...

... право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg. Ето кое е училището с най-висок успех на матурата по БЕЛ Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последнит...


1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейностЗапазването на

1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейностЗапазването на ...

... ангажирани, както е в сферата на висшето.Очаква се тази седмица да бъде качена за обществено обсъждане картата на висшето образование.“Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност”, допълни той.


“Клетъчна сигнализация” няма аналог в световната литератураЛуксозното издание е незаменимо

“Клетъчна сигнализация” няма аналог в световната литератураЛуксозното издание е незаменимо ...

... на клетъчната сигнализация са в основата на механизмите на действие на хормоните, а на тях се базира цялостният диагностичен и терапевтичен подход. Книгата е предизвикателство, ценно помагало, което ще обогати познанията на клиницистите за патогенезата и най-новите терапевтични методи на раковите, невродегенеративните, метаболитните и много други заболявания и редки синдроми.


Има сигнали за политически натиск върху учители и училищни директори

Има сигнали за политически натиск върху учители и училищни директори ...

... субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане".


"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани

"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани ...

... завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане", допълни той.По публикацията работи:


"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани ...

... колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане". 


Шау Шуеенг получи най-добрата оценка на изпит за висше образование ...

... от Пекин. В анализ, публикуван през 2015 г., учените от Сингуа и Стандфордкия университет отбелязват, че е седем пъти по-малко вероятно за студените от селата в най-бедната една пета от окръзите да получат място в университет, и 14 пъти по-малко вероятно да влязат в елитен университет, отколкото техните градски колеги.


В Комисията за защита от дискриминация са постъпили сигнали срещу

В Комисията за защита от дискриминация са постъпили сигнали срещу ...

... за защита от дискриминация се произнесе в полза на родителите и се установи признак на дискриминация, то приемът не може да се нулира, защото такова решение не е в компетенциите на КЗД, обясниха още оттам. Родителите обаче могат да ползват становището на комисията при евентуални съдебни дела.  По публикацията работи: