Наука И Технологии


Комбинацията от две синтетични антитела срещу COVID-19 на американската фармацевтична

Комбинацията от две синтетични антитела срещу COVID-19 на американската фармацевтична ...

... дали по-ниските дози ще доведат до подобно въздействие. Моноклоналните антитела са произведени в лаборатория версии на естествените защитни сили на организма за борба с инфекциите.Много учени приветстваха техния потенциал за борба с COVID-19 и както „Илай Лили“, така и биотехнологичната фирма „Редженерон“ получиха разрешения за спешна употреба за лечението си.


Земята губи лед с рекордни и увеличаващи се темпове, предаде

Земята губи лед с рекордни и увеличаващи се темпове, предаде ...

... лед, вследствие на което намалява отразяващата повърхност на планетата и се засилва ефектът от глобалното затопляне. "С намаляването на морския лед океаните и атмосферата поглъщат повече слънчева енергия. Това води до по-бързото затопляне на Арктика от което и да е друго място на планетата", казва съавторът на изследването Исобел Лорънс.


Изследванията показват, че по-голямата част от пациентите с респираторни инфекции

Изследванията показват, че по-голямата част от пациентите с респираторни инфекции ...

... загубата на обоняние сама по себе си елиминира способността да възприема аромата на храната, едновременната загуба на останалите сетива затруднява определянето какво се поема като храна. Следователно поставянето на храна в устата може да се превърне в неприятно преживяване “, коментира Александър Вик Фиалдстад, един от изследователите, ръководил проучването.  Група млади учени от Софийския университет разработват ракетоплан с ядрен

Група млади учени от Софийския университет разработват ракетоплан с ядрен ...

... „Popular Mechanics“. В момента продължаваме да работим по ядрената топлинна камера и външната конструкция на самолета и неговите агрегати. Надяваме се, че в рамките на годината ще успеем да завършим изследванията и да създадем макет на двигателя и на самия самолет, които да демонстрираме на престижни международни конференции и изложения“.


В горните слоеве на атмосферата над Северния полюс експертите са

В горните слоеве на атмосферата над Северния полюс експертите са ...

... струята въздух, която задържа вихъра, отслабва, зоната с ниско налягане се премества на юг. Тъй като ледът намалява, повече влага ще се придвижва навътре към континентите. Тя ще се превърне в сняг и поради тази причина се очакват снеговалежи. Съответно всичко това ще доведе до застудяване.Превод и редакция: БЛИЦ  


В атрактивно видео, публикувано от Военновъздушните сили на китайската Народна

В атрактивно видео, публикувано от Военновъздушните сили на китайската Народна ...

... следващо поколение подводници.Скоро обаче Китай може да няма нужда от Русия. Експертите на SIPRI смятат, че в следващите пет до десет години Пекин ще загърби изцяло руските производители. Нещо повече, в дългосрочен план е възможно Китай да изтласка Русия от традиционните ѝ пазари като Африка, Близкия Изток и Латинска Америка.По-рано днес стана ясно, че за да помогне в битката

По-рано днес стана ясно, че за да помогне в битката ...

... САЩ, Бразилия и Саудитска Арабия блокираха оценката на ООН за глобалните планове за геоинженеринг за 2019 г. Ще трябва да се свика и нов международен съвет, за да се оценят рисковете, победителите и загубилите от всеки такъв експеримент и как най-добре да се процедира, като се имат предвид всички фактори.


От днес клиентите на VIVACOM могат да се възползват от

От днес клиентите на VIVACOM могат да се възползват от ...

... двойна основна камера и разполага с голяма батерия с капацитет 4 500 mAh, която издържа до 2 дни с едно зареждане. И трите устройства ще получат гарантирана актуализация към Android 11, както и актуализации за сигурност за поне три години. Промоционалните условия са валидни до 31 януари 2021 г. .


Уред, патентован от български учен, може да помогне за ранно

Уред, патентован от български учен, може да помогне за ранно ...

... Уред, патентован от български учен, може да помогне за ранно диагностициране на коронавирус, съобщи Нова телевизия.Още преди да са настъпили симптоми, така нареченият термометър за бял дроб може да открие възпаление на дихателните пътища в начален стадий, като измери температурата на издишания въздух.


Клиентите на VIVACOM вече могат да се сдобият с най-

Клиентите на VIVACOM вече могат да се сдобият с най- ...

... защитата и 2 години актуализация на софтуера. Nokia 5.4 поддържа Dual SIM, а също така има и вграден MicroSD слот, с които паметта в телефона може да се разшири до 512 GB. Моделът се предлага в цветовете здрач и полярна нощ и има фабрично поставен протектор върху дисплея.    


стартира предварителните поръчки за смартфоните от най-новата флагманска серия Samsung

стартира предварителните поръчки за смартфоните от най-новата флагманска серия Samsung ...

... а за първите 250, които са избрали Samsung Galaxy S21+ или класическия Samsung Galaxy S21 - слушалки Samsung Galaxy Buds Live. Всички, получили бонуса, ще се радват и на иновативен GPS тракер - Samsung Smart Tag. Периодът на регистрация в приложението ще бъде отворен между 22 и 28 февруари.  Истината е някъде там. Хиляди документи от ЦРУ за неидентифицирани

Истината е някъде там. Хиляди документи от ЦРУ за неидентифицирани ...

... в тази тема. Не заради интернет измамите. Обещавам, че това беше умопомрачителна информация. С документите от ЦРУ чувствам, че постигам това, което съм си поставил за цел - лесен достъп до важни материали, за да могат хората сами да решат какво се случва." ЦРУ не отговори на искане за коментар.


Американски учени доказаха, че екстрактът от пелин възпрепятства развитието на

Американски учени доказаха, че екстрактът от пелин възпрепятства развитието на ...

... създаване на лекарство за лечение на COVID-19", каза Уедърс. Авторите се надяват, че ако последващите клинични изпитвания са успешни, капсулираният прах, направен от изсушени листа от пелин, ще се превърне в евтино и безопасно лечение срещу новия коронавирус, което може да се използва на места, където ваксинацията е трудна за организиране.


След празничните дни около Коледа и Нова година идва ред

След празничните дни около Коледа и Нова година идва ред ...

... е официален търговски представител във връзка с тол таксуването в партньорство с TollPass – търговска марка на „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД (ИТС EАД). ИTC ЕАД e вписан в Регистъра на националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние и сключен договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).


А1 навлезе успешно на пазара на услуги за киберсигурност и

А1 навлезе успешно на пазара на услуги за киберсигурност и ...

... хакерските атаки биха могли да доведат до още по значими последици, включително прекратяване на дейност. С Web Application Firewall А1 България предоставя на бизнеса професионално решение на тези проблеми, като съчетава високите технологии в сферата на киберсигурността с консултиране и компетентна помощ при имплементиране и поддръжка на услугата за клиента.


На 18 януари в Солун от Италия пристига „Бялата стрела“,

На 18 януари в Солун от Италия пристига „Бялата стрела“, ...

... скорост от 160 километра и маршрутът Атина-Солун да бъде покрит за 3 часа и 1/4. Цената на цялата инвестиция за TRAINOSE достига 52 милиона евро. Припомняме, че италианската държавна железопътна компания Ferrovie dello Stato приватизира гръцкия жп оператор TRAINOSE. Ferrovie dello Stato е третият по големина жп оператор в Европа.Астрономи наблюдаваха за пръв път умираща далечна галактика, която е

Астрономи наблюдаваха за пръв път умираща далечна галактика, която е ...

... при висок ритъм, с маса около 550 пъти от тази на нашето Слънце. За сравнение нашата галактика, Млечният път, произвежда равностойността на три слънца годишно. При този ритъм отдалечената галактика би трябвало да стане стерилна само след няколко десетки милиона години, което е много кратък период за космическите мащаби.  


и издателство „Просвета“ съобщават важна информация за всички ученици, родители

и издателство „Просвета“ съобщават важна информация за всички ученици, родители ...

... предлага и изгодни предложения с тарифен план А1 Surf, които включват достъп до образователната платформа е-просвета, много мегабайти и таблет. Предлага се и месечен достъп до платформата, с който всеки потребител може да открие предимствата на е-просвета, преди да реши да инвестира в по-дългосрочен абонамент за образователната платформа.    


Британецът Дейвид Латимър откровено може да се смята за един

Британецът Дейвид Латимър откровено може да се смята за един ...

... дъното на стъкления съд достатъчно плътно, за да могат да бъдат посадени растенията. След заравянето на семената използвайте още един пласт от обработената почва, за да ги покриете. Внимателно добавете малко количество вода, преди да затворите херметически съда и да го изложите на редовен режим на получаване на слънчева светлина.


Екип от българи, който се ръководи от бизнесмена Красимир Владимиров

Екип от българи, който се ръководи от бизнесмена Красимир Владимиров ...

... изравнител и допълващ водоизточник , а не като единствен такъв, каза Красимир Владимиров. „От години разработваме системата за водните корита, за тяхното облагородяване и предпазване от тяхното източване и суша“, допълни той. Предстои да бъде предложена на държавата и общини, които имат водни проблеми, както и на ВиК дружества.  


Добра новина! Изследователи от Лайпциг са успели да спрат разпространението

Добра новина! Изследователи от Лайпциг са успели да спрат разпространението ...

... лавдан или скална роза) е лечебно растение от Средиземно море, за което се твърди, че помага при кожни проблеми или възпаления в устата. Ето защо екстрактът му се съдържа в таблетки за смучене в гърлото, хранителни добавки, чайове и таблетки за смучене от различни производители. За закупуването им не се изисква рецепта. Озоновата дупка над Антарктика, която през есента на миналата година

Озоновата дупка над Антарктика, която през есента на миналата година ...

... причината е била "силен, стабилен и студен полярен вихър и много ниски температури в стратосферата". Същите метеорологични фактори допринесоха за образуването на "рекордна" озонова дупка и над Арктика през 2020 г.За сравнение - озоновата дупка над Антарктика през 2019 г. беше "необичайно малка и краткотрайна", припомнят от Световната метеорологична организация.


А1 предлага лесно и удобно закупуване на електронни винетки в

А1 предлага лесно и удобно закупуване на електронни винетки в ...

... е официален търговски представител във връзка с тол таксуването в партньорство с TollPass – търговска марка на „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД (ИТС EАД). ИTC ЕАД e вписан в Регистъра на националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние и сключен договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).


В първия месец на 2021-а година абонатите на Xplore TV

В първия месец на 2021-а година абонатите на Xplore TV ...

... предпочитания и благодарение на AI извежда на преден план персонализирани препоръки според техния вкус. През 2020-а A1 Xplore TV спечели приза „Продукт на годината 2020“ в категория „Интерактивна телевизия“ в престижния световен конкурс за иновации на базата на проучване, проведено от Nielsen International сред 2000 потребители в България.    


Пробив на българските лекари в профилактиката и подпомагане на лечението

Пробив на българските лекари в профилактиката и подпомагане на лечението ...

... представлява изключително добра комбинация на микроелементи, поливитамини и четвърт перорална ваксина за предпазване от наслагването на бактериални инфекции“, обясни д-р Свинаров. По думите му вече има достатъчно натрупани доказателства от медицинска гледна точка, че тези съставки безусловно са полезни и важни като профилактика и като компоненти в лечението на болестта.


Математикът на Националния оперативен щаб проф. дфзн Николай Витанов и

Математикът на Националния оперативен щаб проф. дфзн Николай Витанов и ...

... и проф. дфзн Иван Христов, проф. дфзн Валентин Попов, проф. дфзн Стойчо Язаджиев, проф. дхн Георги Вайсилов, проф. дхн Николай Денков, проф. дхн Димитър Цалев, проф. дфзн Петър Кралчевски (1956 г. – 2020 г.), проф. д-р Иво Грабчев, проф. дмн Красимир Данов, проф. Иван Т. Иванов, доц. д-р Мича Каравацева. Най-новото предложение в търговската мрежа на VIVACOM е новият таблет.

 Най-новото предложение в търговската мрежа на VIVACOM е новият таблет. ...

... часа работа без зареждане. Предимства на устройството са отличната картина с богати детайли и зашеметяващият звук от четирите говорителя JBL с Dolby Atmos. Lenovo Tab P11 Pro е компактен и удобен, има алуминиев корпус и тежи едва 490 грама. Разполага със сензор за пръстов отпечатък и поддържа лицево разпознаване.  


Обикновено най-успешните събития - били те открития, победи, пробиви в

Обикновено най-успешните събития - били те открития, победи, пробиви в ...

... да изолира пеницилин. За това откритие Флеминг получи Нобелова награда (която, както писахме по-горе, също е плод на случайността). И с помощта на пеницилин хората са се научили да се борят с гангрена, туберкулоза и редица други бактериални инфекции. А именно тези болести са отнели повече човешки животи от войните.


На 30 декември 1915 г. немската подводница U-38 торпилира британския

На 30 декември 1915 г. немската подводница U-38 торпилира британския ...

... „Персия“ са открити край бреговете на Крит през 2003 г. на дълбочина 3000 метра. След като идентифицират кораба, водолазите се опитват да извадят съкровищата на махараджата от дъното. Но успяват да изкарат само няколко златни кюлчета и скъпоценни камъни, но затова пък успяват да извадят на повърхността фрагменти от кораба.


Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на „Pfizer / BioNTech“

Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на „Pfizer / BioNTech“ ...

... опции.Един такъв вариант е ваксината на „Oxford / AstraZeneca“, която беше одобрена от регулаторните органи на Великобритания. Страната ще започне да прилага ваксините от 4 януари.„AstraZeneca“ обеща да достави стотици милиони дози на страните с ниски и средни доходи и да доставя регулярно ваксината с нестопанска цел на тези държави.


Русия готви тест на нова ядрена ракета, която определя като

Русия готви тест на нова ядрена ракета, която определя като ...

... световна война. Миналият месец Путин заяви, че вече е започнала нова надпревара във въоръжаването между САЩ и Русия и че новите хиперзвукови ракети на страната му са готови за използване в битка. Тревожните му думи идват само месеци преди да изтече договорът за контрол на ядрените оръжия между двете страни.


Учени посочиха възможният причинител на алергичните реакции след поставяне на

Учени посочиха възможният причинител на алергичните реакции след поставяне на ...

... направата на лекарства.Все още не е ясно дали това е причинителят на алергичните реакции. От Американската агенция по лекарствата съветват всеки, който в миналото си е имал тежка алергична реакция към някоя от съставките във ваксината на "Пфайзер" да не си я поставя.Същото пише и на ръководството на самата ваксина.


Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия

Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия ...

... се разпространяват в края на лятото, в момента почти напълно са изчезнали от популацията. В същото време нараства смъртността от Ковид-19. Според изследователя това е доказателство, че щамовете от норките са по-слабо заразни и носят по-малко вреди на човека в сравнение на вариантите на вируса, които отскоро циркулират сред хората.


Cчитaнo oт нaчaлoтo нa мeceц янyapи 2021 гoдинa, в cилa

Cчитaнo oт нaчaлoтo нa мeceц янyapи 2021 гoдинa, в cилa ...

... ĸoпиe нa aĸтивнитe чaтoвe, зa дa нe ce изгyбят тeзи вaжни дaнни.Зa зaпaзвaнeтo нa ĸopecпoндeнциятa e нeoбxoдимo в мeнютo нa чaтa дa ce ĸлиĸнe въpxy „Инфopмaция зa чaтa“, oтĸъдeтo дa ce избepe oпциятa зa нeгoвoтo eĸcпopтиpaнe. Фyнĸциятa aвтoмaтичнo щe изтeгли избpaния чaт в мoбилнoтo ycтpoйcтвo, нo бeз пpиĸaчeнитe мeдийни фaйлoвe.


Нова уникална находка е направена в древния римски град Помпей,

Нова уникална находка е направена в древния римски град Помпей, ...

... дата на съдбоносното изригване на Везувий: това може да е станало не на 24 август, както традиционно се смята, а през октомври 79 г. Разкопките не спират да носят изненади: само през последните месеци са направени важни открития, едно от които е тялото на жител, загинал при изригването със запазен кристализиран мозък.


Днес като „спецназ“ на руските ПВО е свръхзвуковият изтребител-прехващач МиГ-31.

Днес като „спецназ“ на руските ПВО е свръхзвуковият изтребител-прехващач МиГ-31. ...

... разтопи, което създава трудно техническо предизвикателство за конструкторите. Изтребител с подобни характеристики ще има твърде висока цена – ще струва колкото тежък бомбардировач. Да се надяваме, че разработчиците ще успеят да намерят компромис и този обещаващ проект няма да претърпи съдбата на своя предшественик, на когото някога беше отказано финансиране.


Институтът по катализа към Руската академия на науките (ИК РАН)

Институтът по катализа към Руската академия на науките (ИК РАН) ...

... на разработката. Сключваме споразумение чрез НДУ и те ще произвеждат всички продукти от нашите тъкани.- Някой прояви ли интерес към тези платове?- Министерството на промишлеността и търговията прояви интерес, но както винаги има проблем с финансирането. Сега работим с организации на Министерството на здравеопазването и Роспотребнадзор по въпросите на сертифицирането.


Редица изследвания показват, че противопаразитното средство "Ивермектин" е ефективно в превенцията

Редица изследвания показват, че противопаразитното средство "Ивермектин" е ефективно в превенцията ...

... са стигнали до усложнения, докато с антималарийното средство ефикасността е много по-малка: 30% от тази група са се влошили. Сходни са параметрите и със смъртността: 2% от хората в групата на „Инвермектин“ умират след усложнения от коронавирусната инфекция, докато при пациентите, лекувани с „Хидроксихлороквин“ тези проценти скачат до 20%, обобщават изследователите.


Добре запазена мумия на женско вълче, живяло преди 56 хиляди

Добре запазена мумия на женско вълче, живяло преди 56 хиляди ...

... и на тяхно място се появяват гори. Това са времената на мастодонти, камили, гигантски бобри и, в случая с Жур, сиви вълци. "Това изключително запазване на месоядно животно ни дава уникалната възможност да разгледаме екосистемите от ледниковия период чрез хищник", каза Тайлър Мърчи, палеогенетик от университета Макмастър, пред National Geographic.  


Специално за коледния уикенд, VIVACOM осигурява на всички свои клиенти

Специално за коледния уикенд, VIVACOM осигурява на всички свои клиенти ...

... което ги интересува. Безплатните 5 000 коледни мегабайти дават още една възможност на клиентите на VIVACOM да сърфират в най-бързата мобилна мрежа в Европа*, след като в началото на декември телекомът осигури на всичките си клиенти пакет от 10 000 МВ еднократно, за да подпомогне процеса на дистанционна работа и обучение.


Центърът за изследване на околоземни обекти на НАСА е съобщил,

Центърът за изследване на околоземни обекти на НАСА е съобщил, ...

... до Земята през януари 2020 г. Следващият път, когато ще прелети близо до планетата ще е през декември 2021 година. NASA включва в групата „потенциално опасни“ всички космически обекти, намиращи се в рамките на 0,05 астрономически единици и с диаметър повече от 460 фута (около 140 метра).Превод и редакция: БЛИЦ


Надалеч от Харков полицейски патрул спира електромобил Tesla Model 3,

Надалеч от Харков полицейски патрул спира електромобил Tesla Model 3, ...

... се вижда и във видеото), което само по себе си също е сериозно нарушение на правилника на движение. Повечето производители, в това число и Tesla, са категорични, че дори при движение на автономен режим водачът трябва да остава на мястото си и в случай на нужда да поемат управлението.  


В района на хребета Уитмор, който се намира в Антарктида,

В района на хребета Уитмор, който се намира в Антарктида, ...

... човек. Вторият скелет бил по-лесен за изучаване. Специалистът е добавил, че останките определено принадлежат на хора, а не на примати. Днес остава загадка какво е било поселението на тези малки хора и дали са били технологично напреднали хора. Останките са изпратени във Вашингтон за по-нататъшно проучване.Превод и редакция: БЛИЦ  


VIVACOM предлага празнични филмови пакети на специални цени във VIVACOM

VIVACOM предлага празнични филмови пакети на специални цени във VIVACOM ...

... и пакет Страшни филми. Промоционалните цени на филмовите пакети са валидни за всички нови и настоящи клиенти на интерактивната телевизия на VIVACOM до 31 януари 2021 г., като достъпът до тях е безплатен за клиенти с абонамент за филмов пакет MAXI. Всички заглавия могат да бъдат открити тук: .  


Учени са открили 20 неизвестни досега видове животни и растения

Учени са открили 20 неизвестни досега видове животни и растения ...

... регион - добавят много видове към научните архиви. Десетки нови видове, земноводни, които не са наблюдавани от десетилетия, и пеперуди, които не са били виждани почти век, показват колко ценни са са тези тропически дъждовни гори за човечеството и биоразнообразието", заяви генералният директор на Conservation International в Боливия Едуардо Форно.


Haд гoдинa 737 МАХ нa Воеіng бяxa зaзeмeни cлeд двe

Haд гoдинa 737 МАХ нa Воеіng бяxa зaзeмeни cлeд двe ...

... "paбoтят пocтoяннo c Воеіng чpeз ycтaнoвeнитe пpoцecи зa cлeдeнe нa oпepaтивнaтa бeзoпacнocт и пpoизвoдcтвoтo, зa дa aдpecиpaт пo пoдoбaвaщ нaчин пpoблeмитe, ĸoитo мoжe дa ce нaблюдaвaт". Oт Zеrо Неdgе пpипoмнят, чe тoвa нe e пъpвия тexничecĸи пpoблeм нa Drеаmlіnеr. Πo-paнo пpeз eceнтa cтaнa яcнo, чe cтaбилизиpaщитe пepĸи имaт нeпpaвилни лyфтoвe.


Ултрачувствителен тест е разработен с помощта на електрохимичен сензор, базиран

Ултрачувствителен тест е разработен с помощта на електрохимичен сензор, базиран ...

... съществуващи диагностични методи“, заявиха изследователите. Не само това, но тази платформа има широкообхватни приложения поради своята преносимост и ниска цена. Сензорът, когато е интегриран с микроконтролери и LED екрани или със смартфон чрез Bluetooth или wifi, може да се използва на мястото на грижа в лекарски кабинет или дори у дома.


VIVACOM е солидарен с медицинския персонал, който е на първа

VIVACOM е солидарен с медицинския персонал, който е на първа ...

... елиминира вируси, гъбички, спори, бактерии. Контролът и наблюдението се осъществяват дистанционно. Сред функционалностите му е възможността за съставяне на график за дезинфекция на фиксирани точки и помещения за почистване. Роботът разполага с автономна навигация и функция за преодоляване на препятствията, самозарежда се, подходящ е за почистване на различни помещения.  


Доктор Обри де Грей, съосновател на изследователския фонд SENS, е

Доктор Обри де Грей, съосновател на изследователския фонд SENS, е ...

... за да победят старостта, лидерите на всички страни по света трябва единодушно да подкрепят инициативата, която той предлага и да се борят заедно с биологичното стареене - само тогава, според него, наистина ще имаме шанс, ако не за безсмъртие, то поне за старост, лишена от болести.Превод и редакция: БЛИЦ  


Най-голямата мрежа за видеосподеляне се срина. Нито едно видео от

Най-голямата мрежа за видеосподеляне се срина. Нито едно видео от ...

... са вписани чрез профила си в Google хората успяват да влязат в платформата.   Според Downdetector, който предоставя информация в реално време за състоянието на уебсайтовете, проблемите са започнали малко преди обяд и потребителите в страни по света са засегнати. Google все още не е коментирал причината за проблемите.  


 От днес VIVACOM допълва портфолиото си със смартфоните OnePlus. Това

 От днес VIVACOM допълва портфолиото си със смартфоните OnePlus. Това ...

... си Android модели в премиум сектора, като успя за по-малко от 6 години да лансира над 15 успешни модела, с които се нареди в топ 5 на големите производители на висок клас смартфони в света. Повече информация за моделите можете да откриете в магазините и онлайн на сайта на VIVACOM.


Глобалното затопляне води до повишаване на морското равнище. Ако ситуацията

Глобалното затопляне води до повишаване на морското равнище. Ако ситуацията ...

... но подводният робот е регистрирал наличието на топла вода между тях. Поради потока основата се топи не само неравномерно, но и много бързо. Ако ледникът се разтопи, нивото на морето ще се повиши с 65 метра. Това ще доведе до наводняване на огромен брой крайбрежни райони.Превод и редакция: БЛИЦ  


Коронавируса може да се предава на разстояние от 6 метра,

Коронавируса може да се предава на разстояние от 6 метра, ...

... в гимназията, който влезе в ресторанта и живее в далечните ъгли с другия положителен случай.  Посочва се, че човекът, който има положителен тест за коронавирус, е търговец и не живее в град Jeonju, докато единствената обща точка на двамата души е да са в ресторанта на около 20 метра разстояние.


Прототип на космическия апарат за далечни разстояния Starship, разработван от

Прототип на космическия апарат за далечни разстояния Starship, разработван от ...

... много пъти. Ръководителят на SpaceX Илон Мъск е нарекъл тестовете на прототипа на Starship успешни, въпреки експлозията по време на кацане. Той е отбелязал в Туитър успешното издигане и точен контрол по целия път до кацането. "Марс, ние идваме !!" добави е в публикацията си милиардерът.Превод и редакция: БЛИЦ  


От 9 декември към портфолиото с устройства наофициално се присъединява.

От 9 декември към портфолиото с устройства наофициално се присъединява. ...

... се отличава и с достъпна цена, която го поставя в средния клас, въпреки множеството иновативни технологии в него. Цените му започват от 359,99 лева в брой, при покупка с тарифен план . Aко бъде закупен на изплащане със същия тарифен план, то месечната вноска ще бъде едва 18,99 лева.  


Клиентите на VIVACOM могат да се възползват от актуалните модели

Клиентите на VIVACOM могат да се възползват от актуалните модели ...

... гладко, матово покритие. В комплект с тях идва безжичната колонка LEXON BT speaker. Тя разполага с Bluetooth® 4.2, може да се използва на разстояние 10 м. Зарежда се бързо – само за час и функционира в продължение на 120 минути. Повече информация за моделите можете да откриете на .  


Ноември 2020 е бил най-топлият в историята, регистриран в Европа.

Ноември 2020 е бил най-топлият в историята, регистриран в Европа. ...

... по-бързо от останалия свят," каза Буонтемпо.Миналия месец температурите бяха значително по-високи от нормалните в Арктика и голяма част от Сибир и по-високи от средните в САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата част от Австралия, съобщи C3S. Петте най-горещи години в историята са настъпили от 2015 г. насам.


От тази седмица в Обединеното кралство вече започва имунизирането срещу

От тази седмица в Обединеното кралство вече започва имунизирането срещу ...

... посочи, че "не е известно за колко време ваксината ще ни защити, но това, което знаем, е, че ще ни защити поне толкова дълго, колкото е по време на клиничното изпитване. За да знаем дали ще ни защити за 6 месеца, трябва да изчакаме шест месеца”, уточни Хосе Лопес.  


Ако по-рано геополитиката се е ограничавала само до необятните пространства

Ако по-рано геополитиката се е ограничавала само до необятните пространства ...

... по-дълги. Той иска да се утвърди на Луната, което ще му помогне в бъдеще. Ако се вярва на изявленията на висшето военно командване на КНР, господството в космоса се превърна във въпрос на живот и смърт. Новият американски президент трябва да обърне внимание на това. Лунната надпревара продължава.“, обобщава авторът на статията.


Hoвитe pycĸитe cиcтeми зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa C-500 щe бъдaт в

Hoвитe pycĸитe cиcтeми зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa C-500 щe бъдaт в ...

... caтeлити c ниcĸa opбитa и няĸoи видoвe ĸocмичecĸи ĸopaби в близĸoтo пpocтpaнcтвo. Πo-paнo aвтopитe нa ĸитaйcĸoтo издaниe Ѕіnа нapeĸoxa pycĸaтa paдиoлoĸaциoннa cтaнция Ѕkу-U зaĸлeт вpaг нa aмepиĸaнcĸитe изтpeбитeли F-35. Paдapът e cпocoбeн дa oтĸpивa и пpocлeдявa въздyшни цeли нa виcoчинa oт 75 ĸилoмeтpa и oбxвaт oт 600 ĸилoмeтpa, пишe роlіtехреrt.nеt.


Учени от университета на Пенсилвания в сътрудничество с биотехнологичната компания

Учени от университета на Пенсилвания в сътрудничество с биотехнологичната компания ...

... коронавирусът навлиза в белите дробове през носа, спреят може да спре инфекцията по пътя ѝ .От университета на Пенсилвания и компания „Регенерон” се надяват да завършат проучванията си върху животни до януари, преди да поискат разрешение от американското Управление за контрол на храните и лекарствата да започнат изпитания с хора.


Изследване, публикувано в списанието Clinical Infectious Diseases („Клинични инфекциозни болести“),

Изследване, публикувано в списанието Clinical Infectious Diseases („Клинични инфекциозни болести“), ...

... на САЩ, предупреждава, че коронавирусът се е появил в страната още преди избухването на огнището в Ухан. Това съобщава изданието "Марка", цитирано от Дарик.  Изследователите потвърдиха, че 39 души от три държави, пребиваващи в САЩ, са развили антитела срещу К-19 две седмици преди сигнала в Китай, предават световните осведомителни агенции.


Сондата „Чан'ъ-5“ кацна успешно на Луната късно във вторник и

Сондата „Чан'ъ-5“ кацна успешно на Луната късно във вторник и ...

... направили снимки на зоната.Сега„Чан'ъ-5“ трябва да започне следващия етап от мисията си – сондиране на лунната повърхност и събирането на около 2 кг проби, което ще продължат около 48 часа, след което да излети отново, да се скачи с летателния апарат и се върне на Земята в средата на месеца.


Руcия ce oткaзa oт пуcкaнeтo в ceрийнo прoизвoдcтвo прeз 2021

Руcия ce oткaзa oт пуcкaнeтo в ceрийнo прoизвoдcтвo прeз 2021 ...

... зa рaзрaбoтвaнeтo нa лeкoмoтoрeн мнoгoфункциoнaлeн caмoлeт c кaпaцитeт дo 9 пътници, кoйтo дa зaмeни AН-2. Пoбeдитeл в кoнкурca e "Бaйкaл-инжиниринг" - дъщeрнoтo прeдприятиe нa Урaлcкия зaвoд зa грaждaнcкa aвиaция. В cъщoтo врeмe вeдoмcтвoтo ce oткaзa oт плaнирaнoтo пуcкaнe в ceрийнo прoизвoдcтвo нa caмoлeтa ТВC-2ДТC "Бaйкaл", рaзрaбoтeн в cибирcкaтa бaзa "Кукурузникa".


Още от детството научаваме, че водата може да бъде течна,

Още от детството научаваме, че водата може да бъде течна, ...

... са революционни, те променят представата на учените за протичането на редица процеси на планетата. Сега повече аномалии са обяснени логично. Интересното е, че теорията за съществуването на две течни състояния на водата е представена още преди три десетилетия. Тази възможност е била показана чрез компютърна симулация.Превод и редакция: БЛИЦ  


ще предложи ограничено количество от последния флагман на, който беше

ще предложи ограничено количество от последния флагман на, който беше ...

... видео на забавен каданс с 240 кадъра с секунда.е наличен в два цвята - черен и сребрист, като сребристият е с матова текстура, което му позволява да пречупва светлината и за допълнителен ефект. Моделът се предлага за 71,99 лева на месец или 1 569,99 лева в брой с двугодишен план.  


Слънчевата система, а заедно с нея и Земята, са се

Слънчевата система, а заедно с нея и Земята, са се ...

... В момента учените са изяснили, че нашата планета се движи около галактическия център със скорост 227 километра в секунда, тоест със 7 км / сек повече, отколкото се смяташе досега. В същото време учените съобщават, че това не означава, че черната дупка трябва да погълне Земята.Превод и редакция: БЛИЦ  


Анализатор от NASA на сигнали e заявил, че подробният анализ

Анализатор от NASA на сигнали e заявил, че подробният анализ ...

... което тези сигнали са били записани, тогава можем да предположим, че това е било предупреждение относно това, че пандемията от COVID-19 скоро ще започне. Изследователите добавят, че всеки от записаните сигнали е прихващан от няколко радиотелескопа наведнъж. Това напълно елиминира възможността сигналите да са просто смущения.Превод и редакция: БЛИЦ  


Деветгодишният Бенямин Милт откри мъничко златно мънисто на Храмовия хълм

Деветгодишният Бенямин Милт откри мъничко златно мънисто на Храмовия хълм ...

... съдържа значителни примеси от сребро.   Gold bead found at the project, dates to the First Temple period (from king Solomon, up to Nebuchadnezzar’s conquest of Jerusalem & destruction of the Temple). — Lia Dee (@AAQ_LiaD)   3000-year-old temple-era gold bead found by 9-year-old Jerusalem boy — Jake Novak (@jakejakeny)


Преди броени дни в България стартира първата 5G мрежа, която

Преди броени дни в България стартира първата 5G мрежа, която ...

... случай през 2018 г. в Хага, Холандия. Официалното разследване отхвърля тезата, че смъртта на птиците е вследствие на човешка намеса. В момента в голяма част от София има 5G, но все още не се забелязват сцени като показаните на снимките, на които може би сте попадали в социалните мрежи.