Застраховане


По данни на КФН брутната записана премия за общо застрахователния

По данни на КФН брутната записана премия за общо застрахователния ...

... за застрахователни претенции определят до голяма степен стойностите на комбинираната квота, а от там и ефективността на дружествата. В следващите дни очаквайте аналитичните материали за развитието на застрахователния пазар, изготвени от експертите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Милена Радева, Павел Пирински, Атанас Ненов и Петър Кабакчиев от консултантския и одит отдели на фирмата.


Заради наложения мониторинг по системата "Зелена карта" секторът трябва да

Заради наложения мониторинг по системата "Зелена карта" секторът трябва да ...

... инспекции на КФН и ДАНС подаде оставка на 13 декември "по здравословни причини". Той бе заменен от бившия зам.-председател КФН, отговарял за застраховането Борислав Богоев. Дори и да успеят да убедят Брюксел, че урокът с мониторинга е разбран, на този етап няма очаквания, че българските застрахователи ще избегнат презастрахователния договор.


От това зависи размерът на данъка, който плащаме Нови разправии

От това зависи размерът на данъка, който плащаме Нови разправии ...

... съответните документи на служителите от МВР, за да му бъдат издадени нови документи с вписана съответна екологична норма. От СДВР уточняват, че ако екологичната норма не е вписана в свидетелството за регистрация, никой няма да санкционира собственика, но от това зависи какъв ще е размерът на годишния данък на колата.Предложения по пректа могат да бъдат правени до 28 март

Предложения по пректа могат да бъдат правени до 28 март ...

... тип "само изпълнение", което е форма на създаване на условия за развитието, съществуването на ефективен застрахователен пазар; - провеждане последователно на ниво законова уредба на принципа на пропорционалност (съразмерност), при разработването и приемането на нормативните актове. Предложения по проекта могат да бъдат правени в 30-дневен срок, до 28.03.2019 г. включително.


Според него това може да се случи в края на

Според него това може да се случи в края на ...

... момента става дума за притеснения и страхове, не толкова за реално ощетяване. Отклоненията могат да дойдат от броя на хората, които преди 2000 година са имали висок доход, а после рязко е спаднал. Не бива този математически модел да създава притеснения, нека да изчакаме до края на годината", добави Адемов.


3844 сирачета с нов дом за седем години, най-много хлапета

3844 сирачета с нов дом за седем години, най-много хлапета ...

... хлапетата, чиито профили са разпределени между акредитираните организации за търсене на осиновяващ, е 145. Това означава, че за тях има интерес от кандидат-семейства в чужбина. След като българче отиде в чуждо семейство, местните социални са задължени да изготвят доклади за адаптацията му през 6 месеца в продължение на 2 години.Застрахователите в страната предлагат подобни продукти от 5 години Руски

Застрахователите в страната предлагат подобни продукти от 5 години Руски ...

... доставка на електронни гривни за осъдените. Според председателя на московската Обществена комисия за наблюдение Ева Меркачова, затворническата застраховка е по-скоро вид превантивна мярка, но в никакъв случай не означава билет за луксозно излежаване на присъда. От ФСИН отказват да коментират темата с мотива, че това е личен избор на затворниците.


Депутатите приеха процедурни правила за предлагане на кандидати за шеф

Депутатите приеха процедурни правила за предлагане на кандидати за шеф ...

... Комисията по бюджет и финанси. Окончателният избор ще се осъществи в пленарна зала, а за одобрен ще се счита този кандидат, който получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. От своя страна от началото на март Караиванова преминава на работа в Европейската банка за възстановяване и развитие.


Пет от седемте европейски региона с най-нисък жизнен стандарт са

Пет от седемте европейски региона с най-нисък жизнен стандарт са ...

... е бил едва 4600 евро и в размер общо на 3,486 млрд. евро, или 6,7% от националния БВП. В същото време в Югозападния регион на България БВП на глава от населението е бил 11 700 евро и в общ размер от 24,742 млрд. евро, или цели 47,9% от националния БВП.


Бизнесът на крака при Борисов и Горанов за разговори за

Бизнесът на крака при Борисов и Горанов за разговори за ...

... процеси да бъдат коректно отразявани", подчерта Радев. Според новите изисквания оборотите на фирмите трябва да бъдат отчитани в НАП веднага. До 31 март всички фирми трябва да подменят касовите си апарати или софтуера им. Идеята е оборотите да се отчитат веднага пред данъчните, а не както досега - веднъж месечно.


Най-редовно посещават личен лекар в Дания Над 52% от българите

Най-редовно посещават личен лекар в Дания Над 52% от българите ...

... следвана от България - 80%.  Средно 45% от хората в ЕС не са се консултирали със зъболекар през последните 12 месеца преди проучването, а 42% са отишли веднъж или два пъти до зъболекар. Според анализа - в ЕС има около 1,8 млн. общопрактикуващи лекари и близо 360 000 практикуващи стоматолози.С една трета скочили отпуските заради влошено здраве за 8

С една трета скочили отпуските заради влошено здраве за 8 ...

... е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г. Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.


Това е осмата компания, която се присъединява към Unfriend Coal

Това е осмата компания, която се присъединява към Unfriend Coal ...

... от застраховане на въгледобивния отрасъл са се присъединили италианската група Generali, френските AXA и SCOR, германските Allianz и Munich Re, както и швейцарската Swiss Re. Представител на Unfriend Coal коментира, че активистите възприемат решениято на VIG като поредна победа и посочва, че следващата цел на движението е австрийският застраховател UNIQA.


Жилищните кредити нарастват на годишна база с 11,1%, а потребителските

Жилищните кредити нарастват на годишна база с 11,1%, а потребителските ...

... г. (8.4% годишно повишение през декември 2018 година). През януари 2019 г. чуждестранните активи се увеличават със 7.8% (8.3% годишен ръст през декември 2018 г.), като достигат 65.452 млрд. лева. Чуждестранните пасиви са 9.588 млрд. лв. и на годишна база нарастват със 7.2% (7.8% годишно повишение през декември 2018 година).


Максималният размер на подкрепата, която може да получи един земеделски

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един земеделски ...

... стопани, малки и средни предприятия, които произвеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн доброволно да застраховат продукцията срещу неблагоприятни климатични събития. Помощта се предоставя на земеделски стопани, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. и нямат задължения към Държавен фонд "Земеделие” и държавния бюджет.  


Лечебното заведение е заделило 100 хил. лева по обявената обществена

Лечебното заведение е заделило 100 хил. лева по обявената обществена ...

... упражняващите медицинската професия на трети лица имуществени и неимуществени вреди, настъпили в резултат на упражняването на медицинска професия във или от името на лечебно заведение. Прогнозната стойност на поръчката е 100 000 лв. без ДДС. Крайният срок за получаване на оферти или заявления за участие е 1 април 2019 г.Той почина малко след като навърши 56 години Изненадващо тази

Той почина малко след като навърши 56 години Изненадващо тази ...

... което слага началото на най-голямата българска радиоверига "Фокус", която в момента притежава 60 радиостанции, 15 регионални офиса и излъчва 12 самостоятелни програми. Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история.


Единен информационен център скоростно ще обработва заснетите клипове Тайни полицейски

Единен информационен център скоростно ще обработва заснетите клипове Тайни полицейски ...

... жертвите от войната на пътя. С близо 10 на сто по-малко са катастрофите през 2018-та година. Намалява броят на загиналите и ранените, сочат данните на МВР. А анализите сочат, че занижението е резултат от по-сериозния контрол на пътя, по-високите глоби и свалянето на регистрационните табели на колите при драстични нарушения.


Настилките ще се обработват превантивно Шофьорите, на които в почивните

Настилките ще се обработват превантивно Шофьорите, на които в почивните ...

... от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Актуална информация за пътната обстановка гражданите и транспортните фирми могат да получат от интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.


Случаят доведе до спад в котировките на акциите на спортния

Случаят доведе до спад в котировките на акциите на спортния ...

... е единичен случай, работаим, за да установим откъде е дошъл проблемът", посочиха от компанията. Агенция Reuters съобщи, че Уилямсън може да получи застрахователно обезщетение от $8 млн., ако травмата не му позволи да участва в  драфта на NBI. Какви компенсации ще бъдат предложени от страна на Nike, не се съобщава.


Налага се глоба от 1500 евро и се отнема за

Налага се глоба от 1500 евро и се отнема за ...

... се проверяват автомобилите, движещи се на територията на Гърция, независимо от регистрацията им, уточняват от полицията. По 3 хиляди евро глоба налагат на шофьорите на автобуси. В ход са и масови проверки по заведенията. За собствениците глобата е до 10 хиляди евро, а за клиентите от 50 до 500 евро.Регистрираните през 2018 г. превозни средства в югоизточната ни съседка

Регистрираните през 2018 г. превозни средства в югоизточната ни съседка ...

... микробусите – 13,1 години. Най-често срещаният размер на двигателя на превозните средства е между 1501-1600 кубически сантиметра (cc) – 43,9% от случаите, следван от категорията 1401-1500 cc с дял от 26,8%. Най-малката категория, с дял от едва 0,9%, е обособена от 2001 г. насам и включва класовете с големи двигатели.


Компаниите в този сегмент регистрират ръст на премиите от едва

Компаниите в този сегмент регистрират ръст на премиите от едва ...

... За сравнение, темпът на растеж през предходните години в животозастраховането бе средно 10%. Причината за това е продължаващата данъчна реформа, която значително намали фискалните ползи за компаниите, предлагащи животозастраховане на служителите като част от тяхната вътрешна мотивация". През 2018 г. повечето животозастрахователни премии са били по договори от предишни години.


Руските застрахователи са покрили щетите по два от 8 неуспешни

Руските застрахователи са покрили щетите по два от 8 неуспешни ...

... "Космосът с право вече може да бъде наречен бизнес отрасъл. 2016-та и 2017 год. бяха успешни както за самия сектор, така и за застрахователни пазар. През 2018 год. бяха регистрирани осем аварийни случая, но руският пазар не е основният двигател на щетимостта в сферата на космическото застраховане", коментират от Роскосмос.


Така е най-вече в САЩ, докато в Европа личните данни

Така е най-вече в САЩ, докато в Европа личните данни ...

... мениджърите включват въпроса за киберсигурността в трите си най-важни приоритета. Изключение е Латинска Америка, където в повечето държави киберсигурността не фигурира в топ 10. Сред останалите тревоги на компаниите по света изследването изтъква появата на нови бизнес модели, съответстващи на плановете за цифрова трансформация, и проблема с намирането на таланти.


Недялко Чандъров пък е член на Надзорния съвет Комисията за

Недялко Чандъров пък е член на Надзорния съвет Комисията за ...

... решение на Регулатора Недялко Димчев Чандъров става член на Надзорния съвет, а Пламен Ангелов Шинов - изпълнителен директор на дружеството. Общозастрахователно дружество "Нова инс” е собственост на Vienna Insurance Group. През 2016 г. компанията бе създадена след придобиване на дружество ОББ - Ей Ай Джи от  Булстрад Виена Иншурънс Груп.Балансът на банката се увеличи до 447 млрд. евро Одитираният

Балансът на банката се увеличи до 447 млрд. евро Одитираният ...

... Наличностите по програмата за закупуване на активи се увеличиха с 284 млрд. евро до 2570 млрд.евро, а ценните книжа, държани по първите две програми за закупуване на обезпечени облигации и програмата за пазарите на ценни книжа, намаляха съответно с 2 млрд. евро и 16 млрд. евро в резултат от изплащания.


10-минути от денонощието са най-инфарктни. Вижте кога Британски застрахователи анализираха

10-минути от денонощието са най-инфарктни. Вижте кога Британски застрахователи анализираха ...

... Данните от телематичните устройства още веднъж потвърждават, че през нощта се случват повече пътни инциденти, отколкото денем, затова застрахователите препоръчват на автошколите да дават повече часове на курсистите в тъмната част на денонощието. Новите технологии отвличат шофьорите повече, в резултат на което растат и инцидентите  със смъртен изход по пътищата.


Производителността на здравите служители нараства с 20%, сочи проучване Правилното

Производителността на здравите служители нараства с 20%, сочи проучване Правилното ...

... място. В предприятията от тежката промишленост 77% от ръководителите приемат като своя отговорност здравето на работниците. За 20% тази грижа се изразява в осигуряване на работни дрехи и пособия и в провеждането на инструктаж за техника на безопасността при работа. За 3% здравето на персонала е отговорност на самите работещи.


Заинтересованите лица могат да изпращат мнения по документа през следващите

Заинтересованите лица могат да изпращат мнения по документа през следващите ...

... което резултатът е умножен по 100; от получените проценти за всяка една година през разглеждания период за съответния показател за минимален процент, след изключване на нулевите стойности, се приема по-малкото от средноаритметичната стойност и стойността на медианата. Заинтересованите лица могат да изпращат писмени предложения и възражения до 20.03.2019 г. включително.


Депутатите приеха процедурни правила за избор на председател на Комисията

Депутатите приеха процедурни правила за избор на председател на Комисията ...

... Караиванова депозира оставката си преди два дни, за да започне работа като представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие. Веднага след гласуването парламентът се запозна и прие процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор, както и процедурата за избор от НС.


С тях ще се поддържа системата за комуникация TETRA Девет

С тях ще се поддържа системата за комуникация TETRA Девет ...

... към модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни технологии, свързани с контрола на външните граници, доставка на превозни средства, осигуряване на оборудване за граничен контрол и наблюдение, наемане на допълнителен брой гранично-полицейски служители, подобряване на условията за задържане на граждани на трети държави в регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи.


От октомври 2018 г. Малина Крумова работи по създаването на

От октомври 2018 г. Малина Крумова работи по създаването на ...

... Ръководи дирекция "Централно координационно звено" до януари 2017 г., когато е назначена за служебен заместник министър-председател, отговарящ за европейските фондове. На 9 май 2017 г. е назначена за заместник- министър на регионалното развитие и благоустройството. От октомври 2018 г. работи по създаването на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".


Исковите заявления за обезщетения заради скандала са достигнали 144 хиляди

Исковите заявления за обезщетения заради скандала са достигнали 144 хиляди ...

... в периода 2009-2015 г. През април 2017 г. Volkswagen се договори за изкупуване на автомобили от собствениците им и за изплащане на компенсации. В момента в Хамбург и Щутгарт действа частична забрана за движение на дизелови автомобили. Подобни ограничения сео чаква да бъдат въведени в редица други градове на Германия.


Форумът ще се фокусира върху вътрешните правила и декларациите за

Форумът ще се фокусира върху вътрешните правила и декларациите за ...

... проблеми като идентифицирането на съмнителни операции и проверката на произхода на парите. В нея ще участват представители на финансовия сектор и професионалисти в областта на мерките срещу пране на пари. Повече информация за условията за участие във форума може да бъде намерена в раздел Събития на нашия сайт или ТУК.


В 11 области няма заведения за палиативни грижи Заради скъпата

В 11 области няма заведения за палиативни грижи Заради скъпата ...

... това той трудно ще се съгласи да се дисквалифицира, стоейки само в такова лечебно заведение. Достатъчно е да се вика анестезиолог като консултант", казва още д-р Омуртаг Мутафов. По думите му хосписните грижи означават санитарно – битово обслужване на високо ниво и медицинска помощ от квалифицирани лекари от различни специалности.


В схемата са участвали шестима души, петима от които лекари

В схемата са участвали шестима души, петима от които лекари ...

... работа, проведени са беседи със стотици хора, прегледани са множество документи. Директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски уточни, че почти 400 души, на които са отпускани пенсии, са разпитани. След успешните реализации в няколко области, по тази линия са започнали и действия на територията на Софийска област.


Застрахованите се жалват основно по повод автомобилната

Застрахованите се жалват основно по повод автомобилната "Гражданска отговорност" Броят ...

... са по доброволни застраховки (каско, животозастраховки, здравни застраховки, имуществени полици и др.). 8% са изпратили благодарност във връзка с разрешен проблем, а 5% са поискали разясняване на законодателно положение или условия по застрахователните договори. Общо през миналата година са изпратени обезщетения за над 97 млн. гривни (около 3 млн. евро).


Броят на заразените с помощта на Buhtrap и RTM системи

Броят на заразените с помощта на Buhtrap и RTM системи ...

... активност през миналата година, в сравнение с 2017-а. И двата вируса търсят своите жертви сред компаниите от малкия и среден бизнес. По-конкретно, Buhtrap прониква в компютърните системи, като използва уязвимост в браузъра Internet Explorer, докато вирусът RTM се разпространява основно чрез фишингови имейл кампании, маскиран като съобщения от финансови институции.


Предстои парламентът да избере нов шеф на Комисията Карина Караиванова

Предстои парламентът да избере нов шеф на Комисията Карина Караиванова ...

... сериозен опит на кандидата. Може обаче да е извинение от една политическа сила към друга, както и политически реверанс към определен кандидат, неполучил дължимото на други постове. Ето защо е така важно при влизане на предложенията в пленарна зала за гласуване всички или повечето депутати да са съгласни с кандидатите.


В страната работят три нови застрахователни компании Предстоящата втора среща

В страната работят три нови застрахователни компании Предстоящата втора среща ...

... инвеститори. Появата на застрахователите е част от икономическите усилия, които полага лидерът на Северна Корея, за да покаже демократичността на ръководената от него държава. Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп ще проведат втората историческа среща на 27 февруари в Ханой. Първата среща между двамата се състоя в Сингапур.


Компанията вече прехвърли общозастрахователните си операции в Ирландия Колкото по-малко

Компанията вече прехвърли общозастрахователните си операции в Ирландия Колкото по-малко ...

... Friends First Life Assurance, което ще бъде преименувано на Aviva Life & Pensions Ireland. Очаква се финализирането на операцията и смяната на името да се състои до 29 март, денят, наречен Brexit. От Aviva обещават на клиентите си да не усетят никакви сътресения в обслужването или промени в договорните условия.


На европейските пазари работят 16 наши застрахователи и 41 брокери

На европейските пазари работят 16 наши застрахователи и 41 брокери ...

... ЕС за намерението на застрахователни посредници със седалище в Република България да извършват дейност на тяхна територия. Към 31 януари 2019 г. общият брой на действащите застрахователни посредници със седалище в Република България, заявили намерение да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на държави членки на ЕС, е 41. 


Основните причини за ПТП с товарни автомобили и автобуси са

Основните причини за ПТП с товарни автомобили и автобуси са ...

... и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите. Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”. В проверките ще се включат служители на криминална и икономическа полиция.


Мегасделки трасираха пътя на големия ръст Глобалното финансиране на финтех

Мегасделки трасираха пътя на големия ръст Глобалното финансиране на финтех ...

... удържат инвестициите във финтех технологии през настоящата година, но от друга страна, увеличаващото се разнообразие на глобалните финтех центрове и укрепването на подсектори като RegTech и InsurTech ще активират по-нататъшния инвестиционен ръст. Очаква се и изкуственият интелект и автоматизацията да останат горещи области на интерес от страна на технологичните инвеститори.


Тази година журито имаше задача да оцени близо 100 заявки

Тази година журито имаше задача да оцени близо 100 заявки ...

... на работодателския бранд, насърчават иновациите в управлението на талантите и новите успешни стратегии в областта на човешките ресурси. Тази година журито имаше задача да оцени близо 100 заявки на почти двоен брой участници спрямо миналогодишното издание, сред които компании от финансовия, телеком и IT сектор, бързооборотните стоки и консултантските услуги.


Оперативната печалба достига 11,5 млрд. евро Германската група

Оперативната печалба достига 11,5 млрд. евро Германската група "Алианц" отчита ...

... обстоятелства); През последното тримесечие на 2018 г  Алианц отбелязва 4,4% ръст на вътрешните приходи; 0,4% ръст на оперативната печалба, което се равнява на 2.8 млрд. ерво; 18,9% ръст в нетната печалба на акционерите (1.7 млрд.евро); Алианц Груп обявява и нова програма за обратно изкупуване на акции до 1.5 млрд. евро.


През януари общо 17 681 души са постъпили на работа

През януари общо 17 681 души са постъпили на работа ...

... в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други.      Още по темата 14 Февруари 2019 | Статистиката отчете 4,7% безработица през четвъртото тримесечие на 2018 г.


Януарската инфлация е 0,5% По предварителни данни на НСИ индексът

Януарската инфлация е 0,5% По предварителни данни на НСИ индексът ...

... със 7.6%, международни полети - с 15.2%, кина и театри - с 0.3%, продукти за лична хигиена - с 0.6%, и други. През януари 2019 г. цените на лекарствените продукти и стоматологичните услуги са се увеличили с по 0.1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.


От своя страна канадският финансов гигант Fairfax разшири присъствието си

От своя страна канадският финансов гигант Fairfax разшири присъствието си ...

... май 2017 г. AIG приключи продажбата на застрахователните операции на своя клон в България на "Колонад Иншурънс Ес Ей – клон България". "Колонад Иншурънс Ес Ей" е дружество, регистрирано в Люксембург, и е собственост на Fairfax. Още по темата 24 Октомври 2018 | Френската AXA напуска застрахователния пазар на Украйна


Наградата се връчва за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество

Наградата се връчва за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество ...

... от приятелството, от мира и дружбата между народите," категоричен беше премиерът Борисов. "Орденът на Република Сърбия" е най-високото държавно отличие в страната. Той се връчва с указ за изключителните заслуги на министър-председателя Бойко Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Република Сърбия и Република България.


Премийният приход, сключен през посредници, бележи ръст от 20% до

Премийният приход, сключен през посредници, бележи ръст от 20% до ...

... "КАРОЛ СТАНДАРТ" ЕООД 1,55% - "ЕС ЕФ ЕЙ БРОКЕР" ЕООД 1,44% - "ЗБК БАЛКАН" АД 1,40% - "ГРИЙН БРОКЕРИДЖ" ООД 1,38% - "ПФОЕ АГЕНЦИЯ"  ЕООД 1,37% - "ПОРШЕ ИНШУЪРЪНС БРОКЕР БГ" ЕООД 1,31% - "ЕЙ АР ЕС БЪЛГАРИЯ" ЕООД 1,29% - "ЗП ЛИБРА" ООД 1,12% - "ММ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР" ООД


Животозастрахователнoто дружество стана от ОТП Груп миналия месец ЗАД

Животозастрахователнoто дружество стана от ОТП Груп миналия месец ЗАД "Сожелайф ...

... застрахователни решения и пакети защита за компании и служители. Към ноември 2018 г. дружеството държи празарен дял от 3,4%. Още по темата 18 Декември 2018 | Банка ДСК получи разрешение от КЗК да придобие Societe Generale Експресбанк 05 Декември 2018 | Банка ДСК получи одобрение да придобие ЗД "Сожелайф България“


4 674 146 души са обхванати от допълнителното пенсионно осигуряване

4 674 146 души са обхванати от допълнителното пенсионно осигуряване ...

... и намаляват с 0,99 на сто в сравнение с отчетените приходи през предходната година.   От такси и удръжки дружествата са събрали 155 257 хил. лева, от тях 138 352 хил. лв. са от универсалните фондове. Нетният финансов резултат на дружествата към края на миналата година възлиза на 60 435 хил.лв.


Общият брой работещи е 3 148,9 хил.души През четвъртото тримесечие

Общият брой работещи е 3 148,9 хил.души През четвъртото тримесечие ...

... 15 - 29 навършени години е 7.4% - с 2.0 процентни пункта по-нисък в сравнение със същото тримесечие на 2017 година. При мъжете коефициентът на безработица (15 - 29 навършени години) е 8.4%, а при жените - 6.0%, като за посочения период намалява съответно с 1.1 и 3.3 процентни пункта.


Близо половината от дохода ни отива за храна и за

Близо половината от дохода ни отива за храна и за ...

... образование се увеличават от 47 на 61 лв. (с 29.4%); разходите за данъци и социални осигуровки нарастват от 167 на 191 лв. (с 14.4%). Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е без съществена промяна спрямо същото тримесечие на 2017 година.


Агенцията акцентира върху внедряването на съвременни иновативни технологии в застраховането

Агенцията акцентира върху внедряването на съвременни иновативни технологии в застраховането ...

... по-добре подготвени за сегашните сложни икономически условия, отколкото през 2008/2009 г. отбелязва агенцията. От S&P акцентират върху внедряването на съвременни иновативни технологии в застраховането и предупреждават компаниите, които не са го направили, че ще изостанат далеч назад и бъдат изправени пред най-голямата разрушителна сила, която заплашва традиционния бизнес-модел в сектора.


Италианците приключиха и сделката за Adriatic Slovenia Италианският застраховател Generali

Италианците приключиха и сделката за Adriatic Slovenia Италианският застраховател Generali ...

... Придобиването на Sycomore е нов етап в осъществяването на мултибутиковата стратегия на компанията в управлението на активи и подчертава ангажираността на застрахователя с екологията и социалната отговорност, коментират от Generali. Малко по-рано италианците съобщиха и че е финализирана сделката по придобиване на 100% от акциите на словенския застраховател Adriatic Slovenia.


Ведомството е обявило обществена поръчка за имотите си у нас

Ведомството е обявило обществена поръчка за имотите си у нас ...

... 1000 лева, е с лимит за едно застрахователно събитие 2 000 000 и общ лимит за една застрахователна година 10 000 000 лева. Прогнозната стойност на поръчката е 3 664 000 лв. без ДДС. Крайният срок за получаване на оферти или заявления за участие е 14 март 2019 г.  


Общо 248 водачи са наказани, защото са отнели предимството на

Общо 248 водачи са наказани, защото са отнели предимството на ...

... възрастни с деца са 25. Освен на пешеходците, специално внимание е обърнато и на водачите, които са длъжни да дават предимство на придвижващите се пеш. Общо 248 водачи са наказани, защото са отнели предимството на пешеходец. Операции като тази ще има през всеки месец от годината, обещават от Пътна полиция.


Проектът ще продължи една година КНСБ, заедно с партньорски асоциации,

Проектът ще продължи една година КНСБ, заедно с партньорски асоциации, ...

... от земеделието, проведена в няколко области от страната, недекларираната заетост при земеделието е 80 процента. Тези данни говорят за сериозните проблеми, пред които все още е изправен секторът, въпреки предприетите през годините действия за неговото регулиране- в т.ч. въвеждането на трудовия договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа през 2015 г.


БФБ ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на

БФБ ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на ...

... увеличаване броя на лицата, които реално не упражняват правата си като акционери в съответните компании. В израз на волята си за намиране на удовлетворително решение на въпроса със "спящите" акции, БФБ заявява, че ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на такива акции да става безплатно за притежателите им.


Причината – френският застраховател обединява свои подразделения Подразделение на френския

Причината – френският застраховател обединява свои подразделения Подразделение на френския ...

... във Франция, Италия, Германия и Великобритания. Очаква се мярката да доведе до предефиниране на работни процеси и организация на работа, което от своя страна ще означава съкращаване на работни места. Прогнозите са за потенциално закриване на 711 длъжности в Европа. Общият брой на работещите в структурите на групата е 9500.


Средната брутна работна заплата за декември е 1205 лева По

Средната брутна работна заплата за декември е 1205 лева По ...

... лица в икономическите дейности: - "Хотелиерство и ресторантьорство" - 705 лева - "Други дейности" - 833 лева - "Строителство" - 901 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства със 7.4%, а в частния - с 6.8%.


Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число ...

... от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Акцентът е върху търговията и ремонта на автомобили КНСБ започва

Акцентът е върху търговията и ремонта на автомобили КНСБ започва ...

... сектор работят над 300 000 души, които често се трудят в лоши условия, без осигуровки и социална защита. Според други данни укритите налози само от ремонта на автомобили надминават 120 млн. лв. годишно. Проектът на синдикатите ще изследва и сивата икономика в други сектори – земеделие, лека промишленост и строителство.


Борислав Богоев е избран за председател на УС Националното бюро

Борислав Богоев е избран за председател на УС Националното бюро ...

... орган. Борислав Богоев беше зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" в периода юли 2010 - януари 2014 г., а след това стана консултант в застрахователната област. Още по темата 13 Декември 2018 | Орлин Пенев подаде оставка като шеф на НББАЗ 12 Декември 2018 | НББАЗ поставено под мониторинг


Целта е засилване на закрилата за жертвите на пътни инциденти

Целта е засилване на закрилата за жертвите на пътни инциденти ...

... от държавите членки. Държавите-членки гарантират наличието на давностен срок от най-малко четири години, който се прилага спрямо действия, свързани с обезщетение за имуществени и неимуществени вреди в резултат на трансгранични ПТП. Когато приложимият за претенцията национален закон предвижда давностен срок, по-дълъг от четири години, се прилага този по-дълъг давностен срок.


Компаниите са обезпокоени и от нарастващата нестабилност на геополитическия ландшафт

Компаниите са обезпокоени и от нарастващата нестабилност на геополитическия ландшафт ...

... AXA са определили геополитическата нестабилност като заплаха, а през 2018 г. този процент достига 31 на сто Сред петте основни възникващи риска, определени от AXA, са още: кибербезопасността (посочена от 54% от участниците в проучването); управлението на природните ресурси (сериозен риск за 26% от отговорилите); социалното недоволство и локалните конфликти.


На годишна база това представлява нарастване с 12,5 процента средно

На годишна база това представлява нарастване с 12,5 процента средно ...

... спрямо предходния месец. Най-висок нетен доход имат заетите в сектора на информационните технологии (6888 леи или 2842 лева), а най-нисък - в сектора на хотелиерската и ресторантьорската индустрия (1657 леи или 684 лева). На годишна база нетната заплата в Румъния е нараснала с 12,5 процента средно, показват още статистическите данни.