На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния ...

......... Гробът на светеца е посещаван от стотици поклонници. Първо те палят свещ в църквата, където все още стои саркофагът, съхранявал преди столетия мощите на Рилския отшелник. След това вярващите се провират през пещерата, в която е живял светецът. Ако успееш да преминеш през тесния проход, това означава, че нямаш грехове.


Днес Православната църква отдава почит на Свети апостол и ев.

Днес Православната църква отдава почит на Свети апостол и ев. ...

......... това положил началото на добро и достославно дело - изобразяването на светите икони за слава на Бога, на света Богородица и на всички Светии, за украшение на светите църкви и за спасение на вярващите, които благочестиво ги почитат. Амин.Днес имен ден имат дамите, които носят имената Злата и Златимира.  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:Атанас Тилев,

Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:Атанас Тилев, ...

......... в края на 90-те години като член на британската група Ол Сейнтс и със самостоятелната си кариераЪшър, американски поп и аренби изпълнител, танцьор и актьор, роден под името Ъшър Реймънд IV, един от най-успешните аренби певци, продал над 60 милиона копия от албумите си и получил 8 награди Грами  


Петковден е! Днес църквата отдава почит към делото и паметта

Петковден е! Днес църквата отдава почит към делото и паметта ...

......... като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух.Днес имен ден празнуват всички с имената Параскев, Параскева, Парашкева, Пенка, Пенко, Петка, Петкан, Петкана, Петко и Петя.


 Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:Александър Сиди,

 Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:Александър Сиди, ...

......... на Златен глобус и номинант за Оскар за изпълнението си във филма „Борат: Културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахстански народ“,  от комедията „Али Джи в парламента“ и като генерал Аладин от „Диктаторът“ (2012), Ноби Бътчър в „Гримсби“ (2016) и Тайм от „Алиса в Огледалния свят“  


Днес Православната църква почита паметта на Свети Яков Алфеев. Той

Днес Православната църква почита паметта на Свети Яков Алфеев. Той ...

......... Андроник живяла жена му Атанасия. Обхванат от дълбока скръб по любимата си съпруга, преподобни Андроник живял след това само седем дни. Братята, потънали също в умиление и скръб, го погребали до нейния гроб. Това станало по предложение на блажения старец Даниил.Имен ден днес празнуват всички мъже с красивото име Аврам.



Църквата почита днес светите мъченици Сергий и Вакх. Те живели

Църквата почита днес светите мъченици Сергий и Вакх. Те живели ...

......... мъченикът изпросил време за кратка молитва. Чул глас от Небето, който го викал при Господа. И той радостно наве глава под меча на палача. Светите мъченици Сергий и Вакх пострадали за тържеството на Божията църква в 295 година. Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Сергей, Сергий и Серьожа


Днес Православната църква почита Свети свещеномъченик Дионисий Ареопагит, епископ Атински.

Днес Православната църква почита Свети свещеномъченик Дионисий Ареопагит, епископ Атински. ...

......... вярата.  На св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит се приписва съчинението ""За небесната йерархия"". В това съчинение се говори за ангелските чинове. На този апостолски мъж се приписва също книгата за Божиите имена и тайнственото богословие. Той дава сведения за чудната смърт на Божията Майка. Днес имен ден празнуват Денис, Денислав и Денислава.


В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и

В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и ...

......... В обособени и изнесени приемни служителите на института ще отговарят на запитвания за придобиването право на пенсия, актуалните изисквания за пенсиониране в различните категории труд и възможностите за закупуване на недостигащ осигурителен стаж. На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.На този ден имен ден празнуват: Анани, Анания  


На 28 септември си спомняме за смелия български революционер, роден

На 28 септември си спомняме за смелия български революционер, роден ...

......... разбере собствената цел, богата интуиция, способност да отделят най-важното и значимото от суетата на живота.Н    знак на протест, отхвърляне на всичко безразборно, вътрешна сила, остър критичен ум, желание за духовно и физическо здраве, трудолюбие и упорита работа, отхвърляне на монотонната и скучна работа.Имен ден празнуват Харитон, Хари, Хариета, Харитонка, Тони, Тонка


 Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:  Иван

 Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:  Иван ...

......... Награждавана е 4 пъти с ГрамиСами Ваяская финландски басист, свири с метъл групата Nightwish от 1998 до 2001 г., записва три албума с Blues Root Remedy, напуска групата през 2008 г. и оттогава не започва нов проект.Серина Уилямс, американска тенисистка, осем пъти №1 от 2002 г. до 2017 г.  



Днес Православната църква отдава почит на Преп. Ефросиния Александрийска, Преп.

Днес Православната църква отдава почит на Преп. Ефросиния Александрийска, Преп. ...

......... Светото Писание." От този момент свети Сергий започнал да показва огромни  резултати в учението. И до днес мнозина прибягват към неговото молитвено застъпничество, когато търсят успех в учението или искат да придобият духовна мъдрост.Днес имен ден празнуват всички жени с името Ефросиния, както и мъжете, които са кръстени Сергей.  


  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У

  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У ...

......... Ферейра де Соуза, играе като № 13 за Байерн Мюнхен Шанън Елизабет, американска актриса и бивш моден модел,  добре известна с ролите си в комедийни филми като „Американски пай“ (в ролята на Надя), пародията „Страшен филм“, „Джей и мълчаливият Боб отвръщат на удара“, Наистина любов“, „Мераклии“ и др.    


На 5 септември църквата почита деня на св. пророк Захарий

На 5 септември църквата почита деня на св. пророк Захарий ...

......... по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Св. Елисавета била "от дъщерите Ааронови". Според предание, водещо началото си още от апостолско време, именно св. пророк Захария, като първосвещеник в храма в Йерусалим, въвел Пресвета Богородица в храма. На този ден празнуват Бетина, Елза, Елисавета, Изабела, Захаринка, Захари, Захарий, Хари, Светлозар и Светлозара.


  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У

  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У ...

......... във „Фантастичното пътуване“, „Майра Брекинридж“, „Животното“, „Професия Блондинка“, „Тортила“. Последният й (засега) филм е ,„Как да бъдеш латино любовник“ (2017) Роуз Макгауън, звезда от сериала “Чародейките” (в ролята на Пейдж Матюс) и филма “Бибрутално: Разходка смърт” и „Бибрутално 2: Планета страх“ Томи Портимо, финландски музикант, барабанист на "Sonata Arctica"  


На 1 септември православната църквата отбелязва Симеоновден. Християнският празник в

На 1 септември православната църквата отбелязва Симеоновден. Християнският празник в ...

......... Гледа се кой ще дойде в къщата - ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с "пълно", житото ще роди много зърно. На този ден имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.



  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У

  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У ...

......... устните“, за който получава наградата Цезар за най-добър сценарий и „Сърцето ми спря да бие“ Филип Вуянович, президент на Черна Гора от май 2003 г. Хакан Шюкюр, бивш турски футболист, смятан за най-успешният нападател в турския футбол. Играл е в „Сакарияспор“, „Бурсаспор“, „Галатасарай“, „Торино“, „Интер“, „Парма“ и „Блекбърн Роувърс“  


Днес е важен ден за всички християни, защото почитаме Пресвета

Днес е важен ден за всички християни, защото почитаме Пресвета ...

......... честният пояс тържествено бил положен отново в ковчега, в който по-рано се съхранявал. За спомен на това чудо над болната царица бил установен в началото на Х в. празникът "Полагане честния пояс на пресвета Богородица". На 31 август имен ден празнуват: Генадий, Генади, Гено, Генко, Генчо, Гена, Генка, Джена, Женда.


Днес Православната църква почина Свети Александър, Йоан и Павел, патриарси

Днес Православната църква почина Свети Александър, Йоан и Павел, патриарси ...

......... православна църква - пренасяне на мощите на Св. Александър Невски; а на 23 ноември паметта на Свети благоверни княз Александър Невски (по стар стил умира на 14 ноември 1263 г.), като денят е и храмов празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров - Храм-паметникът Свети Александър Невски в София.


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... и член на британско-ирландската бой банда Уан Дайрекшън Ребека де Морни, американска актриса, популярна в ролята на Миледи де Уинтър от “Тримата мускетари (1993), където си партнира с Кийфър Съдърланд, Чарли Шийн, Крис О'Донъл и Оливър Плат и като Сара във филма на режисьора Андрей Кончаловски „Влакът беглец“    


На 26 август православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан

На 26 август православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан ...

......... да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб. На 26 август имен ден празнуват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия.


  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У

  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У ...

......... мъртвите“, „Блек Хоук“ Тори Еймъс, американска певица и пианистка, възвърнала ролята на пианото в рок музиката, обявена от списание Rolling Stone за "един от 5-те най-добри изпълнители на живо в света". Нейният албум-шедьовър е "Under the Pink" Федерико Македа, италиански футболист, играл в Манчестър Юнайтед и Кардиф Сити, Новара  


Православната църква почита днес паметта на апостол Тадей и мъченица

Православната църква почита днес паметта на апостол Тадей и мъченица ...

......... езичниците. Децата ú били изтезавани и обезглавени пред очите й. Накрая била изтезавана и самата тя. Измъчвали я с огън и вода, хвърлили я и на зверове, за да я разкъсат, но тя останала невредима. Накрая Васа била посечена с меч. Имен ден празнуват всички жени, които носят името Васа!


На 20 август имен ден празнуват всички, които носят името

На 20 август имен ден празнуват всички, които носят името ...

......... го наставлява. Но Саул престанал да се вслушва в неговите съвети, станал горд и самонадеян. Затова Бог избрал нов цар и го посочил на Самуил. Пророкът отишъл в къщата на Йесей и помазал най-малкия му син Давид. Самуил умрял в дълбока старост и целият народ жалил за него. Погребали го в Рама. На 20 август имен ден празнуват Самуил и Самуила.


  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У

  Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У ...

......... на Рон Кларк“ Питър Галахър, американски актьор, познат като Санди Коен от сериала „Ориндж Каунти“, и Артър Кембъл от сериала „Тайнствени афери“ Сред филмите с негово участие са „Секс, лъжи и видео“, „Американски прелести“ (Бъди Кен),  „Треска за шоу“ (Джонатан Рийвс) Федон, турски певец от гръцки и арменски произход  


Днес църквата чества Успение Богородично - моментът, в който Пресветата

Днес църквата чества Успение Богородично - моментът, в който Пресветата ...

......... патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август. Имен ден празнуват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... 20. Тенисистът с най-забележителни постижения в света участва в нова реклама на луксозния автомобилен бранд Mercedes-Benz ( Mercedes C-Class 2018) Светлана Савицка, руска космонавтка, втора в света и първата, излязла в открития космос Херберт Прохаска, бивш австрийски футболист, играл за Рома и Интер, бивш треньор, сега футболен анализатор    


Православната църква почита днес Свети Емилиан изповедник и Св. Трендафил

Православната църква почита днес Свети Емилиан изповедник и Св. Трендафил ...

......... го убили на 8 август 1680 г.  Имен ден празнуват Емилиан и Емил, както и женските производни на имената. Те могат да честват своето име още на 30 май, както и на 18 юли, а Трендафил избира да черпи между днес и Цветница. Емил е латинско име, което означава ревност. 


Днес Православната църква почита Свети Дометий и Неделя след Петдесетница.

Днес Православната църква почита Свети Дометий и Неделя след Петдесетница. ...

......... на което трябва да се научат, е концентрация, защото разсеяността ще им пречи, както в професията, така и в личния живот.Валери има няколко имени дни:21 Януари - Преп. Максим изповедник. Св. мчк. Неофит7 Юни - Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св. мчца Валерия7 Август -  Петдесетница. Св. прпмчк Дометий. Св. мчца Потамия


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... знаменитата си кариера, без да спечели заветната шампионска титла в НБА Рей Клемънс, бивш английски футболен вратар, станал световноизвестен като гард на вратата на Ливърпул Саломон Калу, котдивоарски футболист, национал, играе като нападател и крило на германския клуб Херта БСК. От 2006 до 2012 бе играч на Челси    


На 4 август почитаме паметта на младата християнка Евдокия. Света

На 4 август почитаме паметта на младата християнка Евдокия. Света ...

......... научили важна новина. В пещерата смело станали Христови мъченици Светите 7 отроци от Ефес. Това са Антонин, Маскимилиан, Дионисий, Йоан, Ексакустодиан, Мартиниан и Ямвлих. Имен ден празнуват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо. Същите имена празнуват своя имен ден и на 1 март, когато почитаме паметта на Света Евдокия Илиополска. 


Българската православна църква почита по стар стил паметта на св.

Българската православна църква почита по стар стил паметта на св. ...

......... по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител. Имен ден празнуват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.  


Днес отбелязваме християнския празник в памет на седемтe братя Великомъченици

Днес отбелязваме християнския празник в памет на седемтe братя Великомъченици ...

......... ги с вино и пресни питки. Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие. От този ден започва Богородичният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (15 август). На днешния ден имен ден празнуват Макавей, Здравко, Здравка.  


Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна ...

......... Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия”. Днес имен ден празнуват всички с имената Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага и Добри.


Днес Православната църква почита паметта на Света великомъченица Христина. Тя

Днес Православната църква почита паметта на Света великомъченица Христина. Тя ...

......... да мъчат изповедницата, допълва БГНЕС. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт. Тогава тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. На 24 юли имен ден празнуват всички с имената Христина, Христин, Кристина, Кристин и Кристиян.  


Днес Православната църква отдава почит на живота и делото на

Днес Православната църква отдава почит на живота и делото на ...

......... местни християнски църкви много се различават по мястото, откъдето произлизат; но те навсякъде по същество съобщават за ревностната равноапостолна дейност на света Мария Магдалина. И различията между тези предания зависят от това, кои от евангелските жени тези църкви разбират под името на света Мария Магдалина. Някои западни християнски църкви, как


Днес е Илинден! Православната църква почита паметта на свети пророк

Днес е Илинден! Православната църква почита паметта на свети пророк ...

......... пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре.Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари.Затова морските предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето.Имен ден празнуват всички с имената Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други.  


Днес Православната църква почита паметта на Света мъченица Марина. В

Днес Православната църква почита паметта на Света мъченица Марина. В ...

......... чест и памет на възлюбената Христова невеста Марина и за слава на Човеколюбеца Христос, нашия Спасител, на Когото с Отца и Светия Дух и от нас нека бъде чест и слава, сега и навеки. Амин. Днес имен ден празнуват всички с имената Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела и Марчо.  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... в „Нинджа от Бевърли Хилс“ Суха Арафат, палестинка, вдовица на покойния президент на Палестинската автономия Ясер Арафат Тревър Макневън, известен също като Тиираук, канадски музикант, певец и композитор на Thousand Foot Krutch, а също така има и поп пънк група на име FM Static заедно със Стив Августин    


На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св.

На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св. ...

......... свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус" определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.). Днес празнуват и съимениците на императора.На 16 юли имен ден празнуват всички с имена Юлия, Юлиян, Юлияна. Според народните вярвания днес е вторият ден от т.нар. Горещници.


Православната църква чества Св. княз Владимир - той е известен

Православната църква чества Св. княз Владимир - той е известен ...

......... с това име са отворени, общителни и находчиви. 5. Характерно за тези мъже е оптимизмът и веселият поглед върху живота. 6. Владимир трябва да се научи да бъде по-толерантен към желанията на другите. 7. Мъжете, които носят това име, могат да се превърнат в отлични актьори, писатели и драматурзи.  


Днес Православната църква почита паметта на Св. Никодим Светогорец. Кратко животоописание

Днес Православната църква почита паметта на Св. Никодим Светогорец. Кратко животоописание ...

......... манастири. Св. Никодим поразявал своите съвременници със задълбоченото си познаване на Библията, части от която знаел наизуст. През 1955 г. Константинополската църква причислила Никодим Светогорец към сонма на светците. Паметта му се празнува на и 1 юли, и днес. А днес имен ден имат всички мъже с красивото име Орлин.


Денят 13 юли е изключително важен за всички християни. Той

Денят 13 юли е изключително важен за всички християни. Той ...

......... пътник. Влязъл в килията на молещ се монах в столицата на Света гора (Атон) Карея. Оставил химна Достойно есть, с който вярващите трябва да прославяме Божията майка. Имен ден празнуват Гаврил, Гавраил, Гаро, Гальо, Гаврила, Гарвилка, Габриел, Габриела и Габи.  Същите имена празнуват своя имен ден и на 26 март.


Православната църква почита днес света Вероника, както и Св. мчци

Православната църква почита днес света Вероника, както и Св. мчци ...

......... ги наказали с мъченическа смърт. Иларий бил окован във вериги и посечен, а племенникът му Прокъл - разпънат на кръст и убит със стрели, защото се поклонил на чичо си и извикал "И аз съм християнин". Добри хора погребали телата на двамата едно до друго. Имен ден празнуват Вероника, Вера и Верка.


Света  благоверна  Олга  била  съпруга  на  киевския  княз  Игор.  След 

Света  благоверна  Олга  била  съпруга  на  киевския  княз  Игор.  След  ...

......... чудеса.” Според  мнението  на  някои  историци  Света  Олга-Елена  била  българска  княгиня  и  следователно  отишла  в  Русия вече християнка. На 11 юли имен ден празнуват всички, които носят имената: Олга, Олег, Оля; Олга - от старо-руското (с татарски корени) име Ал'га "огнена", с времето видоизменено на Ольга, а там от скандинавски "света, свещена".


Днес Православната църква почита Свети безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане

Днес Православната църква почита Свети безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане ...

......... благодаря Ти, че избави и мене, грешната, от дяволската мрежа чрез Своите угодници Козма и Дамиан. Покланям се на Тебе, Който вършиш дивни и преславни чудеса, и славя Тебе, Отца и Сина и Светия Дух во веки. Амин. Днес имен ден празнуват всички мъже с имената Дамян и Кузман.  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... и текстописец на груув метъл групата Пантера, като вокалист на хеви метъл групите Даун и Суперджойнт ритуал Черил Коул,(Черил Фернандес-Версини) британска певица, известна с фамилията на бившия си съпруг, футболиста Ашли Коул, носителка на 11 награди „Грами”, прочула се с женската банда „Гърлс Алауд“ и с впечатляваща солова кариера  


Днес Православната църква отбелязва Събор на 12 апостоли. Из службата

Днес Православната църква отбелязва Събор на 12 апостоли. Из службата ...

......... светите апостоли да се сподобим и ние да станем причастници на небесното блаженство и да лицезрем Най-висшия Апостол и Архиерей на нашето изповедание - Иисуса Христа, възхвалявайки Го с Бог Отец и Светия Дух во веки веков. Амин. А имен ден днес празнуват всички мъже с красивото име Апостол.  


Днес Православната църква почита паметта на първоапостолите Петър и Павел.

Днес Православната църква почита паметта на първоапостолите Петър и Павел. ...

......... си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот. Днес имен ден имат всички с имената Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър и Преслава.


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... Насри, френски футболист-национал от алжирски произход, получил през февруари 2018 г. 6-месечна забрана да играе футбол заради нарушаване на антидопинговите правила Шон Хейс, американски актьор, познат от сериала „Уил и Грейс“, от филмите „Тримата тъпаци“, „Ритни камбаната с финес“,  „Спечели среща с Тед Хамилтън“, „Университет за таласъми“ и др.  


Днес Павославната църква почита рождество на Йоан Кръстител. В народните

Днес Павославната църква почита рождество на Йоан Кръстител. В народните ...

......... някои други празници. Днес имен ден празнуват много и все красиви имена, те са: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... Трейси Полън, американска актриса, известна с ролята си на Елън Рийд в ситкома „Семейни връзки“ Янко Типсаревич, сръбски тенисист, известен с това, че в третия кръг на Откритото първенство на Австралия през 2008 година играе епичен, исторически мач, продължил почти 5 часа, с номер едно в света Роджър Федерер  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... на борда на системата „Спейс Шатъл“ Франк Лампард, бивш английски професионален футболист, полузащитник, известен с изявите си за Челси и английския национален отбор Чино Морено, американски музикант, роден като Камило Уонг Морено, вокалист и втори китарист на групите "Deftones" и "Team Sleep", част и от групите "Crosses" и "Palms"  


На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум

На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум ...

......... Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.  Днес имен ден имат всички с имената Бисер, Бисера, Наум.


На 7 юни по традиция Българската православна църква почита паметта

На 7 юни по традиция Българската православна църква почита паметта ...

......... посичане с меч.  Свети Теодот в месецословите е почитан два пъти - на 18 май, когато са пострадали седемте девойки и на 07 юни, когато е денят на неговата смърт. В месецословите и минеите е назован като свети свещеномъченик Теодот, епископ анкирски.На 7 юни имен ден празнуват Валери и Валерия, Валериан, Валериана..


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... Купър, Ози Озбърн, Грег Бисонет, Ал Ди Меола, Джо Джексън, Motörhead и др. и ззаписва албуми и участва в турнета със своя собствена група, както и с Джо Сатриани Филип Шарп, американски молекулярен биолог и генетик, Нобелов лауреат Хьона, южнокорейска певица и танцьорка, настоящ член на триото Triple H  


Днес Православната църква отдава почит на Св. Доротей. Той управлявал

Днес Православната църква отдава почит на Св. Доротей. Той управлявал ...

......... а също и други поучителни съчинения и разкази. И сега, бидейки сам записан в книгата на Живота, той е въдворен в небесните селения с тези светии, чиито разкази за живота им съставил по време на земния си живот. Днес имен ден празнуват всички с имената: Доротей, Доротея, Дори, Дорина, Дориана, Дориан.


Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Св.

Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Св. ...

......... Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. "Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел. А днес имен ден празнуват всички с имената Панайот, Панталей и Панчо.  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... 3027 г..се договори да продаде своите дялове в „Макларън Технолъджи Груп” и „Макларън Аутомотив” и сложи край на 37-те години, които прекара в компанията. Сара Уейн Келис, американска актриса, най-известна с ролите си на д-р Сара Танкреди в сериала „Бягство от затвора“ и на Лори Граймс в „Живите мъртви“  


На 30 май Православната църква почита паметта на Света Емилия

На 30 май Православната църква почита паметта на Света Емилия ...

......... разделила семейното имущество между децата си и освободила робите. Много освободени робини се присъединили към тях и така се образувал женски манастир, където всички живеели под един покрив и всичко правели заедно. По този начин Емилия доживяла дълбока старост. На този ден празнуват всички с имена Емил и Емилия.  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... г. официално е новият мениджър на шотландския Глазгоу Рейнджърс Том Морело, американски китарист, известен като част от групите Рейдж Агейнст дъ Мъшин и Аудиослейв Юахим Рьонинг, Joachim Rønning норвежки кинорежисьор, познат в България  с филма „Бандитки“ Юна, южнокорейски идол, певица, актриса и модел част от групата Гърлс Дженерейшън    


Днес Православната църква почита Възнесение Господне (Спасовден). Св. Лука, архиеп.

Днес Православната църква почита Възнесение Господне (Спасовден). Св. Лука, архиеп. ...

......... Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си като богочовек. В подножието на Елеонската планина до Ерусалим сe въздигнал в небесата.  С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден. Празнуват всички с имената Спас, Спаска, Спасена и Сотир.  


24 май е Денят на българската просвета и култура и

24 май е Денят на българската просвета и култура и ...

......... Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика. На днешния голям празник имен ден празнуват всички с имената Кирил, Методий, Методия, Киро, Кирчо, Кирилка, Методи и Методийка.  


На 22 май почитаме паметта на един непознат, но интересен

На 22 май почитаме паметта на един непознат, но интересен ...

......... чрез невидима ръка и България паднала под византийско робство за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с изтичане на целебно миро и с извършване на чудеса. Те се намират в град Елбасан (Албания).. Днес имен ден празнуват мъжете, които носят гордите имена Йоан и Владимир.  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... на проектите OpenBSD и OpenSSH, както и един от основателите на NetBSD Фил Ръд, австралийски музикант, известен като барабанист на хард рок група Ей Си/Ди Си. След раздялата с групата прави солова кариера Хайнц Вайкселбраун, австрийски актьор, най-известен с ролята си на инспектор Кристиан Бьок в сериала Комисар Рекс  


Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас:

Днес повод за празнуване и почерпка имат:   У нас: ...

......... 1941" и др. Шантал Кревиазук, канадска певица, най-известна с кавъра на песента на Джон Денвър - „Leaving On A Jetplane“, направен за саундтрака на филма „Армагедон“. Преди дни излезе трейлъра към филма на Роб Стюарт, "Изчезването на акулите", където звучи написаната и записана от нея песен "Child of the Water“


Днес Правосланата църква почита Възнесение Господне или по народно му

Днес Правосланата църква почита Възнесение Господне или по народно му ...

......... А ответна нейна реплика не се предвиждала. Смятало се ,че простата жена няма как да знае от какво била смазана тревата, нито кой яде призори печени кокошки с руйно вино на росна поляна. Днес имен ден празнуват всички с имената Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна и Сотир.  


Заместник-председателят на УС на Камара на Строителите в България Владимир

Заместник-председателят на УС на Камара на Строителите в България Владимир ...

......... строителството, ръководи екип от над 550 души. Управляваната от него компания  е изградила в качеството си на главен изпълнител над 1000 обекта на територията на България, Сърбия, Хърватия, Македония, Гърция, Русия. Житенски е един от най-изявените строители в бранша. БЛИЦ му пожелава много здраве, любов и още професионални успехи!  


Днес повод за празнуване и почерпка имат: У нас: Веска

Днес повод за празнуване и почерпка имат: У нас: Веска ...

......... Рой“. Играл е в „Глутница кучета“ и „Криминале“ на Тарантино, в мюзикъла на Уди Алън „Всеки казва „Обичам те“, „Легенда за пианиста“ на Джузепе Торнаторе, „Планетата на маймуните“, „Младост без младост" на Франсис Форд Копола, „Невероятният Хълк“, „Хардкор“,  „Омразната осморка“ Уилям Грегори, американски астронавт, участник в един космически полет.  


Днес Православната църква почита паметта на Св. Епифаний Кипърски и

Днес Православната църква почита паметта на Св. Епифаний Кипърски и ...

......... Както повелява народната традиция участничките в двата ритуала след това се събират на щедра гощавка. На поляна върху домашни черги жените полагат събраните дарове при обиколката на Пеперудата по домовете, за да се повеселят. Днес имен ден празнуват всички с имената Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра и Искрен.