На 14 януари хора от няколко етноса празнуват. Православните християни

...
На 14 януари хора от няколко етноса празнуват. Православните християни
Коментари Харесай

Прекрасен празник е днес! Вижте кои имена черпят

На 14 януари хора от няколко етноса честват. Православните християни почитат на този ден паметта на Света Нина, а роми, руснаци и сърби на този ден посрещат Нова година.

На 14 януари православната черква празнува Св. Равноапостолна Нина. Тя е родена в Кападокия и е единствена щерка на богатите си родители. Баща ѝ е бил родственик на Свети великомъченик Георги, а майка ѝ е била сестра на Йерусалимския патриарх.

Съдбата на Нина я води в земите на Иверия, днешна Грузия, където тя живяла благочестиво и целомъдрено и призовавала християни и друговерци към смирение.

Имен ден честват всички, които носят името: Адам, Калчо, Нина и Нино.

14 януари е и най-големият празник за ромите. Те посрещат Нова година, която назовават още Василица . Празненствата при тях стартират още на 13 януари и не престават до 15 януари. На този ден ромите почитат своя светец-покровител Василий, който назовават още Банго Васил или Куцият Васил.

Първият ден от празненствата е обвързван със фамилията. На празничната софра се подрежда единствено постни ястия, сходно на Бъдни вечер. Вечерята се сервира на пода и се прекадява по остаряла традиция със жив въглен и брашно, сложени на керемида. Стопанката на дома подготвя кравай, от който раздава по пай на всеки от трапезата, а първото парче се поставя под възглавницата.

На Василица по остарял бит се коли гъска, която се пече, пълнена с ориз, с цел да е цялостна годината. Когато се сервира на масата, на крилцата ѝ се поставят две свещи. В някои краища на страната рано сутринта гледат какъв човек пръв ще влезе в дома и по това гадаят каква ще е годината – добра или неприятна.

Третият ден - Патерицата, ромите посвещават на взаимни гостувания у близки и другари, които са съпроводени от обилни трапези и огромна забава.

Руснаците и сърбите също на този ден посрещат Нова година, което е исторически феномен. Празнуването на Нова година на 14 януари е одобрено с декрет от Петър I през 1700 г, който подрежда празника да се посреща по Юлианския календар.

В православното християнство този ден се назовава Отдание на Богоявление и се уважава паметта на Света равноапостолна Нина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР