Днес Църквата чества Св. свещеномъченик Климент, епископ Анкирски. Свети Климент

...
Днес Църквата чества Св. свещеномъченик Климент, епископ Анкирски. Свети Климент
Коментари Харесай

Празник: 7 необикновени имена черпят днес, почитаме прочут мъченик

Днес Църквата празнува Св. свещеномъченик Климент, свещеник Анкирски. Свети Климент се родил в гр. Анкира (днешната столица на Турция), в региона Галатия – една от люлките на малоазийското християнство, което оставило загатна за безбройни и славни изповедници на евангелската религия.

Майката на Свети Климент, Ефросиния, била мощно вярваща християнка. Омъжили я млада за безжалостен богохулник. Света Ефросиния полагала старания да вкара своя брачен партньор в света на християнството, само че той отказвал и в това време се опитвал нея да трансформира в богохулник.

Водейки тази сложна духовна битка, Света Ефросиния непрекъснато се молела на Всевишния да й дава сили, с цел да успее. Но Господ имал други проекти за нея. Малко откакто Ефросиния родила момченце, което кръстили Климент, мъжът й умрял.

Когато Свети Климент навършил 12 години, Света Ефросиния умряла и той останал кръговиден сирак. За него почнала да се грижи другарка на неговата майка – София. София била богата и благородна дама.

Настанали тежки години. Голям апетит убивал популацията на Анкира, а бедните фамилии оставяли на улицата и на произвола на ориста своите деца, тъй като не можели да се грижат за тях.

Точно в този миг се показал младият Свети Климент. Той събирал децата от улицата и ги настанявал в големия дворец на неговата осиновителка София.

София обличала и хранела бедните деца, а Свети Климент почнал да ги учи на християнските полезности, с цел да може след време да получат Свето Кръщение.

Отдаден на духовни занимания, на 20 години Свети Климент станал свещеник на Анкира.

Не след дълго езичниците подхванали 9-то гонение над християните. Този път римските бойци не преследвали елементарните вярващи, а тези които ги подбуждат да почитат Иисус Христос – епископи, клирици, даже четците в храмовете.

Сред хванатите и изпратени на мъчения бил и Свети Климент. Толкова доста го били, драли кожата му, пробождали с шишове плътта му, че на края дори вътрешностите му се виждали.

Върнали го едвам дишащ в килията на пандиза, а на идната заран той бил като нов. Нямало и една диря от мъченията.

По заповед на императора, Свети Климент и неговият възпитаник Агатангел били местени от град на град. Навсякъде обществено ги измъчвали, а на идната заран те били напълно здрави.

Това траяло няколко години. Свети Климент понасял с непознато самообладание мъченията и в никакъв случай не си разрешил да плаче, да се оплаче или да реагира по различен метод. Накрая император Максимиан заповядал да върнат пандизчиите назад в Анкира.

По заповед на градоначалника били затворени в тюрма. На Богоявление Свети Климент бил пуснат от пандиза, с цел да отслужи празничната работа за Кръщението на Иисус Христос. По време на службата бил екзекутиран, дружно с неговите помощници Христофор и Харитон, и Агатангел. Това се случило на 23 януари 312 година

Имен ден честват Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР