На 12 януари православна църква почита паметта на Света мъченица

...
На 12 януари православна църква почита паметта на Света мъченица
Коментари Харесай

7 прекрасни имена черпят, но на този ден се е случило нещо жестоко

На 12 януари православна черква уважава паметта на Света мъченица Татяна.

Тя била родена в Рим и от дребна била възпитавана в християнска религия. Когато станала госпожица, Татяна дала обет за непорочие и се отрекла вечно от светските удоволствия. По това време на престола се възкачил император Александър Север.

Той бил едвам на шестнадесет години, по тази причина вместо него управлявали висши сановници, които считали за естествени непрекъснатите гонения на християните.

Въпреки че Татяна била от богато семейство с състояние, тя била подложена на тестване – да принесе жертва в храма на Аполон. Татяна отказала, както отказала и да се отхвърли от християнската си религия.

След като разбрали, че младата християнка няма да се отхвърли от религията си, след инструкции на римския градоначалник инквизитори почнали да изтезават девойката.

Те изболи очите й и рязали части от тялото й, само че тя не се отрекла от вярата си. След всяко мъчение обаче силата на Бог възвръщала здравето на Татяна и от раните нямало и диря след няколко часа.

Инквизиторите дотам били учудени от това, което се случва, че самите те помолили градоначалника изтезанията да престанат. Заради това те били екзекутирани.

След това Татяна още веднъж била подложена на всевъзможни изтезания – разкъсвали тялото й с стоманени куки и още веднъж рязали части от плътта й. Накрая било решено, че тя би трябвало да бъде изядена от лъв.

Хищникът не я докоснал, а се държал с нея като малко котенце. След това се хвърлил върху върховен жрец и го умъртвил. Опитали се да изгорят Татяна, само че огънят загаснал. За да спре чудесата, които се случвали към Татяна, градоначалникът заповядал тя да бъде обезглавена.

Днес имен ден честват Татяна, Татян, Таня, Таньо, Таню, Татияна и Траяна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР