Преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий СтарозагорскиПелагия била необикновено красива, но

...
Преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий СтарозагорскиПелагия била необикновено красива, но
Коментари Харесай

Нестандартно име черпи за необикновено красива грешница

Преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски

Пелагия била неизмеримо красива, само че живеела в грях. Когато свещеник Нон говорел за страшния съд и спасението на човешките души, видял измежду богомолците Пелагия, която изпитвала блян за смирение.

Написала писмо на епископа, разказала му блудния си живот и желанието да избави душата си.

Той повярвал, дал благословията си и я кръстил. Тя напуснала града и прекарала остатъка от живота си в килия на Елеонската планина.

Свети Игнатий Старозагорски е православен страдалец, наследник на Свети Георги Загорски (Старозагорски).

Младият Игнатий, роден Иван, бързо усвоява църковнославянската просветеност, след което става духовник в Рилския манастир при вуйчо си. Баща му по това време е погубен от турци, тъй като отхвърля да промени вярата си. Турците принудително потурчват брачната половинка му и двете му дъщери.

Искат да потурчат и сина, само че той в точния момент съумява да избяга в Румъния. Животът във Влашко е доста сложен за един млад духовник, по тази причина той се завръща назад в България. Установява се в Търново, само че и там турци се пробват да го помохамеданчат. За да избави живота си, Игнатий приема на думи исляма и незабавно бяга в Света гора, където живее в скита на Иверския манастир „ Свети Йоан Предтеча “.

Там се отдава на непоколебим отшелнически живот, само че пред съвестта си, паметта на татко си и пред Христос се усеща неподобаващ. Затова взима решение да почине в името на християнската религия.

Той се явява в съдилището в Цариград, захвърля чалмата на земята и се отхвърля от турската религия. Обесен е на 8 октомври 1814 година Тялото му е изплатено от светогорския духовник, който го придружавал до Цариград, и отнесено в Света Гора.

Празнува Пелагия (или на 4 май)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР