Снимка на баба, която държи коза и плаче в истинска

...
Снимка на баба, която държи коза и плаче в истинска
Коментари Харесай

Ридаеща от мъка, че избиват животните й, баба разтърси България

Снимка на баба, която държи коза и плаче в същинска мъка обиколи за часове интернет пространството. Гениалният и прочувствен кадър е изработен от Даниел Стефанов и отразява неописуемата болежка на една жена, която знае, че на другия ден цялото й стопанство ще бъде изтребено.

" Баба Дора...от няколко дни плаче, не може да спре... и на следващия ден ще плаче...може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкоз ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка.... това са децата ѝ... не стопира да им приказва, за тях живее, с тях става и с тях ляга... тази нощ за последно... на следващия ден ще бъдат евтанизирани... всичките към 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От на следващия ден баба Дора ще е празна...

Толкова болежка, сълзи и тъга видях през днешния ден... най сложната ми фотография... баба Дора искаше да я фотографирам...плаках.. ", признава създателят на фотографията. От няколко дни в Странджа тече умъртвяване на животни от селски стопанства. Причината – хипотетична болест с чума. Дори и единствено едно животно да бъде диагностицирано с това заболяване се евтанизират всички в огромен радиус.

" Все още не е изрично открит източникът на инфекцията на чумата по животните. Най-вероятно повода е незаконна търговия или неспазени ограничения ". Това сподели министърът на земеделието Румен Порожанов в Народното събрание в отговор на въпрос за избиването на животни в Странджа планина поради случаи на чума. Той акцентира, че става дума за чума по дребните преживни животни и не предстои на лекуване, само че не е рискова за хортата.

" Болестта се предава главно посредством директен контакт на животните. Инкубационният интервал варира от една до три седмици.Там, където заболяването се явява за първи път, протича остро и с висока температура над 41 градуса ", добави Порожанов. Министърът сподели още, че заради чумата са били евтаназирали общо 1946 дребни преживни животни в двете първи установени огнища в село Воден и село Кости. Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и артикули от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол. 

Пострадалите аграрни стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще плучат компенсация компенсирани с 25 лева поради неосъществените продажби на мляко. Те обаче обаче стачкуват и желаят компенсацията да бъде 40 лв.. " Това ни е един от разногласията с протестиращите овцевъди през днешния ден. Те желаят да има 40 лева отплата, което считаме за нереалистично ", сподели министърът. " Всяка седмица се извършват клинични прегледи за разкриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция ", каза той. Порожанов сподели още, че идната седмица ще стартира и изплащането на компенсациите за притежателите на евтанацираните животни в Кости и Воден. " Мисля, че компенсациите са цени, които са извънредно рационални.

По най-бързия метод ще организираме оценката и на животните, които за жалост през тези дни би трябвало да бъдат евтанизирани ", изясни той. " Средната за овцете, които са по селекционен надзор цена, която се получава за обезщетение е 225 лева За овцете, които не са по селекционен надзор, оценката е по разпоредба. Вчера я върнах за проверка, с цел да бъдат предпазени потърпевшите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лева “, разясни министър Порожанов. Той сподели още, че за евтаназираните овце майки и кози майки ще бъдат изплащани и 25 лева

Първоначалната оценка е била за 20 лева " Пострадалите аграрни стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат обезщетени посредством минималната помощ de minimis в размер на 25 лева за овце майки и кози майки. Ставките са образувани на база прогноза, неосъществен излишък сурово мляко по междинна пазарна цена “, сподели министърът. По думите му първичната оценка е била 20 лева на животно, само че са решили 25 лева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР