✔Не се вижда краят на войната в Украйна, това ще

...
✔Не се вижда краят на войната в Украйна, това ще
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: БСП трайно премина във втора лига и упорито се движи към трета

✔Не се вижда краят на войната в Украйна, това ще бъде тичане на дълги дистанции

Кое е идващото деяние в разрешаването на политическата рецесия в България? Според професор Христов желанието на три от партиите да получат третия мандат надвишава действителните им благоприятни условия, а присъединяване на Българска социалистическа партия в обединението ще донесе огромни негативи за нейния остатъчен електорат. Проф. Христов е безапелационен, че войната в Украйна е единствено началото на дълъг спор за уверено и изцяло прекрояване на геополитическата карта на света и на водещите сили в нея.

- Ново държавно управление с третия мандат в този парламент или избори на есен, професор Христов?
- Уморих се да дублирам, че анализаторът не е гадателка. Разбирам, че в модерното общество функционалностите на врачките са сменени от псевдоанализатори. Това ми е за последно. По-скоро възможностите са да няма държавно управление и да се отива към избори.

- Все отново три партии се борят за благословията на президента за третия мандат и дават обещание да дадат всички от себе си да го осъществят - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България?
- Това ми наподобява на националната приказка „ Всеки се кара за нещо и вика на другите „ хвани го ти “. Да не бъркаме мечтаното с действителното, въпреки всичко. Според мен мечтаното надвишава действителното. Да не приказваме, че тези, които желаят мандата, изобщо не си имат вяра в това, което приказват. Но това е прекрасен пиар ход - ето, ние поемаме отговорността, подготвени сме да се жертваме в името на положителното на хората и други такива нищо не значещи алабализми, които пълнят българския преход към този момент 30 години и за които електоратът се хваща всякога с религия...

- С плюсове или с минуси ще излезе Българска социалистическа партия от тази коалиция, съгласно вас?
- По-скоро с минуси, макар че се опитваха да минат през най-острите ръбове и да избегнат подводните скали. Но няколко обстоятелството са извънредно нелицеприятни. Първият, несъмнено е, че изобщо са взели участие в такава коалиция, която във външнополитически проект поддържа в действителност антируския курс на „ Продължаваме промяната “ и на техните задгранични оператори, по този начин да ги нарека. Във вътрешен проект това ще донесе огромни негативи за остатъчния електорат на Българска социалистическа партия. Мисля, че Българска социалистическа партия ще се показа на предварителните избори в тези проценти, в които се показаха на предходните през ноември - сред 9 и 11 %.

- Това я прави към този момент четвърта политическа мощ след ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи?
- Българска социалистическа партия трайно мина във втора лига и настойчиво се движат към трета.

- Какво съгласно вас докара до разпадането на обединението? Само Има Такъв Народ, която изтегли министрите си?
- Това беше изначално структурна невъзможна коалиция, артикул на външен напън и на вътрешни взаимни отстъпки. И несъмнено на голяма лакомия да се докопат до държавен запас. Това бе подтикнато и от голямото предпочитание да бъде отстранен ГЕРБ след 12-годишното ръководство на Борисов. Така че това бе композиция от всички тези фактори плюс доста мощен външен напън.

- За какво бе този външен напън?
- Според мен трябваше да бъдат решени четири геополитически задания. Първата - цялостно разкъсване на връзките с Русия - стопански, политически, всевъзможни. Второ - да бъде решен най-накрая въпросът със Северна Македония и да бъда тя вкарана дефинитивно в северноатлантическата кошара, което стана срещу българските национални ползи, даже и срещу ползите на държавоподобното образувание към Вардара със странното название Северна Македония. Третата външнополитическа задача беше България да бъде ясно закована в прифронтовата полоса на конфликта сред тектоничните плочи на Съединени американски щати и Русия и техните сфери на ползи. И четвъртата задача е по-скоро във вътрешен проект е да бъде изместена досегашната политико-икономическа клика от разнообразни кръгове с друг генезис, която безметежно царуваше през последните 30 години и да бъде сменена с нова. Това, последното, съгласно мен, им изяде главата.

- И трите външнополитическите задания обаче бяха бързо изпълнени единствено за 6 месеца...
- Да, бяха изпълнени с „ чест “. Във вътрешнополитически проект бе изработен сериозен опит да бъдат пренасочени и открити стопански и финансови потоци и те да бъдат ориентирани към нови стопански кръгове. Тъй като го направиха обаче доста непрофесионално, те съумяха да консолидират сили, които до неотдавна не можеха да се гледат.

- Например Българска социалистическа партия с Демократична България, Има Такъв Народ с „ Продължаваме промяната “...
- Точно по този начин. Вие знаете моето надълбоко скептично отношение към по този начин наречените български партии и към техните етикети „ ляво “, „ дясно “и т. н. Когато няма наличие, формата става наличие и етикети без наличие. Това са ситуативно създадени клиентелистки корпорации, които извършват вътрешно стопански и външнополитически задания.

- Няма ли да му е доста на президента към този момент четвърти длъжностен кабинет, който се задава?
- Ами освен това състояние на политическата система това е един от изходите. Но повече от ясно е, че нещото, съединено като политическа система и изобщо парламентарен ред преди 30 години, дава течове по всички бордове. Мисля, че при един малко по-силен геополитически трус, това нещо може да се разпадне, защото е изкуствено по определение.

- Днес се навършват 31 години от приемането на Конституцията, която регламентира служебното държавно управление. Много хора желаят нейното изменение, други напряко нов главен закон. Не е ли време да се отстрани институцията „ служебно държавно управление “, професор Христов? От януари 2017 година до през днешния ден 4 години е управлявал ГЕРБ, 6 месеца - четворната коалиция и президентът Радев - 11 месеца посредством служебните си държавни управления без парламент и с хора, неизбрани от никого. Що за парламентарна република сме?
- Мисля, че когато не знаеш какво да кажеш, искаш да сменяш Конституцията. Що се отнася до това, че някои партии към това си градят изборната и следизборната тактичност, виж моят отговор два реда по-нагоре. А парламентарната република се базира на мощни партии, които се базират на ясно структурирани публични и групови ползи. У нас го няма нито първото, нито второто, нито третото. И когато те непрестанно дават на късо, несъмнено че се намесва „ Бърза помощ “ в лицето на президента и служебните държавни управления. В един миг може да се окаже, че бързата помощ може да стане непрекъснат режим, а пък по този начин наречените парламентарни държавни управления ще станат изключение.

- Има опасения, че това служебно държавно управление, което се задава, ще върне изгонените 70 съветски дипломати, ще възобнови контракта с „ Газпром “, въобще ще направи завой към Русия?
- В рамките на шегата, в последно време нямат навика да ми рапортуват планове, тъй че не мога и аз да рапортувам на вашите читатели.

- А какъв е вашият коментар за изгонените съветски дипломати?
- Това е част от първата външнополитическа задача, за която загатнах - че би трябвало да бъдат скъсани всевъзможни връзки с Русия и България да бъде вкарана в прифронтовата полоса от Талин до Тбилиси. Между другото, в случай че забелязвате, Тбилиси настойчиво този път се дърпа да влезе в тази компания от началото на войната. И да бъде преформатирана една нова линия „ Кързън “, която да бъде ориентирана против Русия, която да употребява човешки, стопански и какъвто желаете запас на прифронтовата полоса и да бъде тя хвърлена против цивилизационния зложелател Русия. Нищо ново под слънцето, Англия едно време по този начин е превзела Индия - употребявайки едни туземци против други.

- Достигнаха ли връзките ни с Русия своя най-малко?
- Както се споделя, може още в това отношение. Но и Русия знае, че България няма лична воля и че България тъпо се пробва да покаже, че извършва непозната воля.

- Виждате ли завършек на войната в Украйна и по кое време?
- Не, несъмнено. Това е началото на дълъг спор, в който украинският проблем е единствено един от детайлите. Това ще бъде тичане на дълги дистанции и залогът е съществуващият геополитически ред, който бе ръководен от Съединени американски щати с преразпраделение на всички международни запаси в тяхна изгода и на близката им клиентела. И борбата е за противоположното преразпределение на този запас в други геополитически центрове. Тъй като това в никакъв случай не е ставало по различен метод с изключение на с боен спор, това е единствено едно начало.

- Как ще продължат тези военни дейности? Накъде ще тръгне Русия?
- Залогът е контролът на $ върху международната икономическа система, доминирането на тази цивилизация, която паразитира върху целия останал свят и производството на други различно центрове. В момента изходът е неразбираем, позитиви и негативи имат и двете страни на барикадата в този спор. А той ще бъде дълъг и съгласно мен ще бъде в границите на нашия живот. Отварям скоба - не знам какъв брой дълъг ще е този живот.

- Според вас трансформира ли се войната Русия-Украйна във война НАТО-Русия?
- Тя към този момент е. Украйна дава територия и пушечно месо, непрестанно вървят потоци с оръжие натам, наемници, логистика, даване на разследваща информация. Така че е въпрос на време и условия чии нерви няма да устоят, с цел да бъдат ударени центровете за взимане на решения. Има едни червени линии, които в случай че се преминат, ще забележим нещо друго в небето, което лети в едната или в другата посока.

- Какви са тези червени линии?
- Да речем в случай че бъдат застрашени стратегическите ползи на Русия, да бъде застрашено самото битие на страната. Ако в спора в Украйна се намесят непосредствено с въоръжение страни членки на НАТО - имам предвид отново източноевропейската клиентела, в случай че се стигне до непосредствено присъединяване, което аз изключвам. Все отново в Съединени американски щати има умни хора и в политическия, и във военния хайлайф, които си дават сметка за това, че поради една пешка на шахматната дъска никой не обръща дъската. Визирам Украйна и огромния геополитечески гамбит, който се разиграва. Така че това в този момент е боен спор със междинна активност, който е следен и от двете страни, като се внимава той да не стане световен спор.

- Очаквате ли някаква смяна в политиката на Съединени американски щати след междинните избори на 8 ноември, когато се чака републиканците на Тръмп да завоюват?
- Не изключително, тъй като са наранени трайно американски геополитически ползи, които касаят статута на Америка като велика мощ и въпреки това са наранени трайни геополитически ползи на Русия, които в случай че тя не отбрани ще престане да бъде какъвто и да е фактор. Поради тази причина може би ще бъдат заменени нюансите, ненапълно и формулировките, политическият език и съответното държание, само че то няма да има отношение към сърцевината на спора.

- Каква е съгласно вас ролята на Китай в цялата тази история? Има ли той апетити към Тайван?
- Китайците се пробват да играят ролята на мъдрата маймуна, която чака тигрите да се изядат долу в долината и те да отидат да оберат труповете. Проблемът е, че тигрите знаят какво мисли маймуната по въпроса. Така че това е един необикновен триъгълник Америка-Китай-Русия с взаимно надхитряне и очакване съперникът да трепне и да бъде премахнат. Мисля, че казусът с Тайван се преескпонира, той по-скоро играе ролята на отвличащ маньовър. Заради Тайван Китай няма да наруши своя статус и да жертва геополитическите си ползи да стане водеща мощ в света. Китай знае, че времето работи за него. Имаше такива проучвания, че след 2030 година Китай няма да може да бъде спрян стопански и военно. И се готви за дългата партия шах, за която загатнах първоначално.

- Очаквате ли смяна във външната политика на Англия след оставката на премиера Борис Джонсън?
- Не. Тя се пробва да играе ролята на възвърнал се геополитически имперски състезател, пробва се да координира и ръководи политиката на източноевропейските страни, даже и на Турция против Русия в Закавказието. Опитва се доста непосредствено да манипулира обстановката в Украйна и цялата тази английска тройна комплицирана игра става за сметка на Франция и Германия.

- Все отново няма ли някакъв оптимизъм за прекъсването на войната, за мирни договаряния сред Русия и Украйна с нечие ходатайство?
- Не може. Украйна няма лична воля и нищо не се взема решение от Украйна и от този украински хайлайф. От друга страна започнатото от Русия няма да свърши нито с Донбас, нито с другите източни региони от Украйна. Върви се към уверено и изцяло прекрояване на геополитическата карта на света и на водещите сили в нея. Няма да има стоманени пердета, те сега се унищожават и се върви към изцяло преконфигуриране. Това, което е почнало като тектоничен развой, няма да свърши единствено с изригването на един вулкан, а ще бъде един дълъг и натоварен развой.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР