• По-бързи процедури за издаване на разрешителни за инсталации за

...
• По-бързи процедури за издаване на разрешителни за инсталации за
Коментари Харесай

Енергийна криза: Евродепутатите подкрепят плановете за насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници

• По-бързи процедури за издаване на разрешителни за съоръжения за възобновима сила
• Стимул за вътрешното произвеждане на Европейски Съюз в изискванията на енергийна рецесия
• Схемата ще понижи зависимостта от изкопаемите горива, внасяни от Русия
Предложеният закон ще форсира процедурата за издаване на разрешителни за нови съоръжения за възобновима сила, като да вземем за пример слънчеви панели или вятърни мелници, или за адаптиране на съществуващи такива.
В промените си към предлагането на Комисията евродепутатите редуцираха оптималния период за одобрение на нови съоръжения от дванадесет на девет месеца, в случай че са ситуирани в по този начин наречените “ зони за ускорено внедряване на сила от възобновими източници “. Те ще бъдат обособени от всяка страна членка според от това дали тя е в положение да конфигурира възобновими енергийни източници с по-бързи темпове. Ако способният орган не отговори до крайния период, разрешението или настояването се смята за утвърдено – следвайки по този начин наречения принцип на „ безмълвно единодушие “

Извън тези области процесът не би трябвало да надвишава 18 месеца, декларират членовете на Екологичен потенциал, – а не две години, както беше препоръчано в началото. По отношение на презареждането на съществуващи централи за възобновима сила, евродепутатите желаят процесът на издаване на разрешителни да не надвишава шест.

При определянето на разпоредбите за избраните зони за ускорено внедряване на сила от възобновими източници страните от Европейски Съюз би трябвало да заобикалят или, в случай че не е допустимо, доста да понижат негативното влияние върху околната среда, което може да възникне в тези зони. Обектите от „ Натура 2000 “, естествените паркове и резервати, както и избраните миграционни пътища на птиците и морските бозайници би трябвало да бъдат изключени, като се изключи изкуствени и застроени повърхности като покриви, паркинги или транспортна инфраструктура. Членовете на Екологичен потенциал прибавиха и разпореждания, които подсигуряват присъединяване на обществеността, преди да се избере регион за инсталиране на централа и преди да се дефинират зони за възобновими енергийни източници.

Повишаване на оборудването със слънчеви панели върху здания, термопомпи

Предложението включва и обвързване за страните от Европейски Съюз да подсигуряват, че разрешенията за инсталиране на съоръжение за слънчева сила върху здания се издават в период от три месеца. За по-малките съоръжения с мощ под 50 kW ще бъде задоволителна елементарна процедура за съобщение. Инсталирането на слънчево съоръжение ще бъде освободено от условието за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда, взеха решение евродепутатите. Процесът на издаване на позволение за инсталиране на термопомпи не би трябвало да надвишава един месец.

За да се обезпечи неотложно включване на повече сила от възобновими източници в мрежата, членовете на Екологичен потенциал включиха и детайли от неотдавнашно предложение на Комисията, импортирано в границите на по този начин наречената „ неотложна процедура “, тъй че множеството от наредбите да влязат в действие още през 2023 година

Цитат

„ Днес положихме основите на трайно по-бързи процеси за издаване на разрешителни, с цел да можем да използваме възобновими енергийни източници по-бързо и по този метод да подтикваме енергийния преход. Въведохме нови ограничения, които дават на страните членки по-голяма независимост на деяние, като да вземем за пример правилото на „ позитивното безмълвие “ в границите на зоните за ускорено внедряване на сила от възобновими източници при разбирането, че плановете за възобновими енергийни източници са от първокачествен публичен интерес и могат да се възползват от опростена оценка за характерни дерогации в законодателството на Европейски Съюз в региона на околната среда “, съобщи докладчикът Маркус Пипер (ЕНП, Германия).

Следващи стъпки

Проектът за отчет беше признат с 407 гласа „ за “, 34 гласа „ срещу “ и 181 гласа „ въздържал се “. Членовете на Екологичен потенциал гласоподаваха също по този начин за връщане на досието в комисията, с цел да се стартират договаряния със Съвета за реализиране на съглашение на първо четене.

Контекст

Проектът за законодателен акт беше импортиран от Комисията като част от пакета REpowerEU, който има за цел да понижи зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива от Русия след нейната експанзия в Украйна. С него ще бъдат променени директивите за възобновимата сила, енергийната успеваемост и енергийните характерности на постройките, по които сега се правят обособени преразглеждания като част от пакета „ Подходящ за 55 “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР