• Делът на енергията от възобновяеми източници трябва да се

...
• Делът на енергията от възобновяеми източници трябва да се
Коментари Харесай

ЕП стимулирането на използването на възобновяеми енергийни източници и спестяването на енергия

• Делът на силата от възобновими източници би трябвало да се усили до 45% до 2030 година
• Целите за икономии на сила се усилват до 40 % от крайното ползване на сила и 42,5 % от потреблението на първична сила
• Преразглеждането на два закона ще спомогне за битката с изменението на климата и за повишение на енергийната сигурност

Европейският парламент желае до 2030 година възобновимата сила да се употребява доста повече, а потреблението на сила да бъде доста понижено.
В сряда членовете на Екологичен потенциал гласоподаваха за увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници в крайното ползване на сила в Европейски Съюз до 45% до 2030 година, в границите на преразглеждането на Директивата за възобновимата сила – цел, подкрепена и от Европейската комисия в границите на нейния пакет „ RepowerEU “.

В законодателството са избрани също по този начин подцели за браншове като превоза, постройките и централното отопление и изстудяване. В транспортния бранш внедряването на възобновими енергийни източници би трябвало да докара до 16% понижение на излъчванията на парникови газове посредством потреблението на по-голям дял от модерни биогорива и по-амбициозна квота за възобновими горива от небиологичен генезис, като да вземем за пример водород. Индустрията следва да усили потреблението на възобновими енергийни източници с 1,9 процентни пункта годишно, а топлофикационните мрежи – с 2,3 пункта.

Всяка страна членка ще би трябвало да създаде два трансгранични плана за разширение на зелената електрическа енергия. Държавите членки с годишно ползване на електрическа енергия над 100 TWh, ще би трябвало да развият трети план до 2030 година

Евродепутатите одобриха и промени, призоваващи за последователно понижаване на каузи на първичната дървесина, считана за сила от възобновими източници.

Текстът беше признат с 418 гласа „ за “, 109 гласа „ срещу “ и 111 гласа „ въздържал се “.

Енергийниспестявания

С настрана гласоподаване в сряда членовете на Екологичен потенциал поддържаха преразглеждането на Директивата за енергийната успеваемост — законът, който дефинира цели за икономисване на енергия както при първичното, по този начин и при крайното ползване на сила в Европейски Съюз.

Евродепутатите покачиха задачата на Европейски Съюз за понижаване на крайното и първичното енергийно ползване, тъй че страните членки би трябвало групово да подсигуряват, че крайното ползване на сила ще бъде понижено с минимум 40 % до 2030 година и с 42,5 % в първичното енергийно ползване спрямо прогнозите за 2007 година Това подхожда надлежно на 740 и 960 милиона тона нефтен еквивалент (млн. т н.е./Mtoe) за крайното и първичното енергийно ползване. Държавите членки следва да дефинират наложителен народен принос за постигането на тези цели.

Целите ще бъдат реализирани посредством ограничения на локално, районно, национално и европейско ниво в разнообразни браншове — да вземем за пример обществената администрация, постройките, предприятията, центровете за данни.

Текстът беше признат с 469 гласа „ за „, 93 „ против„ и 82 „ въздържал се “.

Цитати

„ Само разширението на силата от възобновими източници значи същинска самостоятелност “, съобщи Маркус Пипер (ЕНП, Германия), водещ член на Екологичен потенциал във връзка с Директивата за силата от възобновими източници. „ Твърдо поддържаме нарасналата цел за 2030 година от 45 %. Потвърждаваме нуждата от по-голямо трансгранично съдействие за разширение на внедряването на силата от възобновими източници и призоваваме за диверсифицирана тактика за импорт на водород. Повдигнахме също по този начин условията за резистентност на биомасата и горивата и показахме способи, по които биогенните материали могат да имат действителен стопански принос за енергийния преход. “

Нилс Фулсанг, (С&Д, Дания) докладчик по директивата за енергийната успеваемост, съобщи: „ Намираме се в рецесия, в която Путин стопира газа. Един от най-ефективните отговори на този въпрос е енергийната успеваемост. Днес Парламентът гласоподава за амбициозни и обвързващи цели за енергийна успеваемост за Европейски Съюз и за обособените страни членки. “

Следващи стъпки

Членовете на Екологичен потенциал и Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз ще стартират договаряния по досиетата, по които министрите от Европейски Съюз дефинираха позицията си през юни.

Контекст

На 14 юли 2021 година Европейската комисия одобри пакета „ Подготвени за цел 55 “, с който се приспособява съществуващото законодателство в региона на климата и енергетиката, с цел да се реализира новата цел на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55 % до 2030 година Един от детайлите на пакета е преразглеждането на Директивата за силата от възобновими източници (ДЕВИ II), което ще помогне на Европейски Съюз да реализира новата цел за понижаване на излъчванията на парникови газове с 55 %. Съгласно ДЕВИ II, която е в действие понастоящем, Европейски Съюз е длъжен да подсигурява, че най-малко 32 % от потреблението му на сила идва от възобновими енергийни източници до 2030 година

Пакетът „ Подготвени за цел 55 “ включва и модифицирания текст на Директивата за енергийната успеваемост (ДЕЕ), с който нейните разпореждания се привеждат в сходство с новата цел за понижаване на излъчванията на парникови газове с 55 %. Понастоящем в ДЕЕ се дефинира нивото на икономиите на сила, което Европейски Съюз би трябвало да реализира, с цел да реализира контрактуваната цел за 32,5 % усъвършенствания на енергийната успеваемост до 2030 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР