Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина,

...
Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина,
Коментари Харесай

Гледаха ме като „черната овца“. Събрах смелост и съм решила да уча медицина / ВИДЕО

Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина, само че признава, че събирала много храброст, с цел да реши да се приготвя.

„ Когато започнах 11 клас в Пловдив, бях нова ученичка, тогава ме гледаха като „ черната овца “, само че аз се потвърдих. Искам да продължа да последвам медицина, отивам на уроци по биология и химия.

 Благодаря на моето семейство, че ме поддържат, изначало ме беше доста боязън не знаех по какъв начин ще ме гледат “, показа тя пред Bulgaria On Air.

Таня Христова от Котел е магистър по криминалистика, а сега учи „ Киберсигурност “ в Академията на Министерство на вътрешните работи. Казва, че обществото у нас е към момента предубедено към ромите.

„ На мен не ми проличава че съм ромка, много от моите познати, другари са дискриминирани поради тъмния цвят на кожата, заради акцента който имат, само че в действителност са положителни експерти “, разяснява Христова.

Те са част от ромската общественост, само че не се вписват в стандартите, които нормално им приписват. Те се млади, образовани и са твърдо решени да работят определените от тях специалности.

А доказателството, че младите дами могат да се развиват е фактът, че в тяхната общественост към този момент има доста образци за приключили освен висше обучение, а и докторанти.

„ Ромската жена има малко повече проблеми от останалите дами.

Първо – тъй като е жена, второ – защото ромската общественост я притиска със остарели обичаи и предубеждения, а една ромска жена би трябвало да преодолее всички тези неща “, показа районният координатор на „ Амалипе “ – Шумен – Силвия Станчева.

„ Най- огромното предизвикателство е да се преборят със себе си, да си повярват че могат “, добави Теодора Стефанова от „ Амалипе “


Инфо: plovdiv24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР