Зрелостници възроптаха вчера срещу фиксирането на определено време за работа

...
Зрелостници възроптаха вчера срещу фиксирането на определено време за работа
Коментари Харесай

Зрелостници възроптаха срещу фиксираното време за работа по модулите на матурата

Зрелостници възроптаха през вчерашния ден против фиксирането на несъмнено време за работа по трите модула на матурите. Искам аз да си разпределя четирите часа според от това кое ми е елементарно и защо има потребност да помисля повече, реагира на излизане от изпита по български и литература Милена Петрова от Френската гимназия в Пловдив. И заключи: " Излишно ни затормозяват с всички тези ограничения за сигурност ". МОН прибягна до раздробяването на модули с несъмнено времетраене точно, с цел да предотврати преписване. Дванайсетокласниците нямаха право да напущат залите и да стартират работа по идната част от изпитния вид, преди да изтече времето за предната и да предадат листовете.

 Езиков център ТЕРА Трите модула са подигравка, възнегодува и връстничка на Милена от същото школо. Тя описа, че не могла да се показа добре на последния модул, защото на предходния зародил спор сред нея и квестор в залата в ПГСАГ „ Арх. Камен Патков ”. Девойката си разкрила неточност на един от въпросите и попитала по какъв начин да я поправя, тъй че това да не се счете за знак към проверяващите. По думите квесторът повишил звук и я укорил, че не може да се оправи с нещо, чиято трудност е като за 3-4. клас. В същото време самите квестори се суетяха и не знаеха какво тъкмо да вършат, добре че нас ни инструктираха, съобщи тийнейджърката.

 Според нея не е редно на дъската авансово да са изписани началните часове на всеки от модулите. Зрелостниците получил материалите си в 9,25 часа вместо в 9,15, като това ги ощетило с 10 минути. Заради тези условия дванайсетокласничката не могла да се оправи с есето, въпреки да харесала заданието. Учениците трябваше да напишат есе или интерпретативно съчинение на тематика „ Човекът сред полезностите на общността и персоналния ентусиазъм ” по описа „ Албена ” на Йордан Йовков. „ Супер, 4 листа написах! ”, излезе тържествуващо Маргарита Кюмюрджиева. И съобщи, че матурата може да се вземе и без частни уроци. „ Аз учих интензивно единствено в последните дни и се надявам на 5.50, което е безочливо ”, регистрира девойката. Късметът споходи навръх матурата Георги Василев от гимназията по битова техника. Подготвяйки се за изпита, той писал съчинение по съвсем същата тематика. Сега очакванията му са огромни, че ще го одобряват да учи логистика в Холандия.

Учителят Росен Кацаров: Приятни текстове, само че кой ги чете?

 Заданията за основаване на текст в последния модул и на матурата, и на националното външно оценяване на седмокласниците са подобаващи. „ Приятни текстове, само че не съм сигурен към този момент кой ги чете ”, разяснява преподавателят от СУ „ Св. Климент Охридски ” Росен Кацаров. Според него е смущаващо, че седмокласниците не са чували за Братя Мормареви и „ Войната на таралежите ”, само че това няма да е съдбовно за тях в съответния случай. Причината е, че заданието на изпита е преразказ навръх чужд текст.Откъси от романа са включени в някои пособия, сподели още Кацаров. Той персонално е приказвал със свои възпитаници за тайфата от детската литературна класика, чиято фантазия е да си направи баскетболно игрище. В днешно време обаче не бленуват това, а са на телефоните и таблетите, показа преподавателят. И направи спогодба, че не е редно да се вършат систематизирания за всички, тъй като той самият преподава и на осмокласници, които четат книги от интерес, отвън наложителната стратегия. 

 По тематиката „ Човекът сред полезностите на общността и персоналния ентусиазъм ” върху описа „ Албена ” на Йовков ще има доста положителни текстове, само че и безпомощни зрелостници, предвижда  Кацаров. Според него формулировката е доста добра, тъй като дава опция на младежите да напишат есе, разсъждавайки свободно, без да се опират безусловно на литературния текст. На 18 години се чака, че тематиката ще им е близка. В тестовите елементи на изпитните разновидности съгласно учителя също няма въпроси, които да препънат възпитаник, който е учил постоянно през годината. Освен на български и литература Росен Кацаров държи да научи своите ученици на още 4 неща: усърдие, упоритост, неизменност, мислене. Тези думи стоят непроменяемо в ъгъла на дъската във всеки негов час паралелно с броя на дните, които остават до изпитите.

 Цял клас пловдивски седмокласници отиде на черква през вчерашния ден сутринта, преди да влезе на националното външно оценяване по български език и литература. Идеята хрумнала непринудено през вчерашния ден в 7 А клас в СУ „ Паисий Хилендарски ”. Рано тази заран Божидар тръгнал от квартал „ Тракия ”, минал да вземе съученичка от Кючука, там запалили свещ в храма „ Св. Троица ”. После в региона на учебното заведение в центъра се видели с други връстници и влезнали наново и в църквата „ Св. Петка ”. По една единица от двете места, най-малко четворка би трябвало да имам, пошегува се Божидар. Помолихме се за триумф на Дева Мария и Исус Христос, към този момент съществено заключи Атанас. В фамилиите на двете момчета постоянно се върви на черква, почитат се християнските празници и полезности. Двамата ще решат къде да учат, откакто видят резултата от изпитите по български през днешния ден и по математика в понеделник.

 Повече от час преди началото на теста седмокласниците започнаха да се събират пред СУ „ Паисий Хилендарски ”. Дария договаряния за финален път спомагателните определителни – те са й на-трудни. Надява се оценката да й е задоволителна за паралелка с италиански език в Руската, за другите езици си дава сметка, че няма да й стигнат силите. След стремително вървене на уроци 2 пъти в седмицата по български и 3 пъти по математика, тази заран татко й я успокоил, че изпитът в действителност не е съдбовен. Майка й е по-амбициозната вкъщи. Нека разпореждат очакванията си на брат ми, пошегува се Дария.

 Съученикът й от 7 Г Стелиян пък е решил да продължи образованието си в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Сестра му учи там и момчето ще изброи в документите всички специалности. Но в действителност няма желание да работи това. Планът му е специалността да е авариен вид, с цел да си има поминък. А след това да приключи университет и да се осъществя по-успешно. Ако не успее, чак тогава да се опре на работа по специалността от професионалното школо.

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР