Зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат

...
Зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат
Коментари Харесай

Матурите за VII и XII клас ще се проведат в края на годината

Зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат в края на образователната година, като от тях ще бъдат изключени избрани тематики, а национално външно оценяване за IV и X клас не е наложително, само че е потребно. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на онлайн среща, проведена от омбудсмана Диана Ковачева, по проблемите на отдалеченото образование.

В рамките на час и половина министърът дава отговор на въпроси и проблеми, изпратени до публичния бранител от родители, учители, шефове на учебни заведения и цивилен организации. Бяха заложени и въпроси, които засягат децата със СОП и децата с увреждания, които имат най-голяма потребност от поддръжка в тази тежка обстановка.

„ Факт е, че нито една просветителна система не е настроена да обезпечи еднакъв достъп за образование в електронна среда от разстояние. Традиционно просветителните системи са настроени да дават еднакъв достъп до действителното учебно заведение, действителната класна стая, до учителя в класната стая “, уточни министърът и добави, че просветителните системи през днешния ден се премислят и надграждат, с цел да обезпечат образование в електронна среда.

Той благодари на омбудсмана за образуване на онлайн срещата като сподели, че сходен диалог е нужен, с цел да бъдат подхванати ограничения за възстановяване качеството на образованието.

По думите му децата, които не са обхванати дейно в електронно образование към сегашния миг са близо 30 000, като напролет те са били 36 000. Той осведоми още, че 18 000 електронни устройства са раздадени на учениците от учебните заведения, както и че нямат опция да закупят нужните 700 000, колкото са учениците в страната, само че вършат всичко допустимо, с цел да се обезпечат повече устройства за повече възпитаници, които нямат опция да учат отдалечено.

Министърът акцентира, че страната кандидатства за европейски средства, с които да закупи 108 000 лични компютъра, само че процедурите лишават време, сподели още, че в случай че фамилията на едно дете не може да си разреши да заплаща за интернет, то учебното заведение има право да заплати услугата.

„ Днес е 10 декември – Международен ден за правата на индивида и надали ще бъде изненада за някой, в случай че кажа, че в България и в целия свят правата на индивида през днешния ден са сложени на съществено тестване. И измежду всички права, който са идентични по своята тежест, правото на обучение е доста мощно застрашено. Ангажимент на страната е да обезпечи опция на жителите да упражняват своите права, само че пандемията за повторно докара до затварянето на детски градини, учебни заведения. Факт, който се отразява върху над 700 00 деца в учебна и предучилищна възраст и техните родители “, акцентира още при започване на срещата омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че последният отчет за образованието на ЮНЕСКО сигнализира за риска пред децата с увреждания да отпаднат от онлайн образование.

„ По данни на УНИЦЕФ-България едно от всеки пет деца с увреждания и специфични потребности е изключено от отдалеченото образование заради липса на устройства и подобаващи образователни запаси. 40% от родителите се нуждаят от помощ при гледане на детето си, с цел да могат да отидат на работа “, акцентира омбудсманът и добави, че са сложени редица проблеми за решение, свързани с качеството на отдалеченото образование и цифровото изключване.

„ Факт е, че цифровите технологии доста ни оказват помощ. Никой не отхвърля това, само че не можем да си затворим очите и пред рисковете за цяло едно онлайн потомство, което може да бъде белязано от редица проблеми като цифрова беднотия, цифрово изключване, от последствията на формалното обучение, от неналичието на обществени умения и даже от отпадане от просветителната система, което изключително се отнася за децата с увреждания и децата със специфични просветителни потребности “, уточни още Диана Ковачева.

В края на срещата омбудсманът се ангажира въпросите, на които министър Вълчев не съумя да отговори в границите на час и половина, да бъдат систематизирани и препратени за отговор към МОН.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР