Зрелищното взривяване на ракетата на Старшип на компания Спейс Екс

...
Зрелищното взривяване на ракетата на Старшип на компания Спейс Екс
Коментари Харесай

Останките от експлозията при изстрелването на ракетата на Спейс Екс повдигат въпроси за опазването на околната среда

Зрелищното взривяване на ракетата на " Старшип " на компания " Спейс Екс " над Мексиканския залив притегли публичното внимание, само че детонацията на стартовата площадка провокира нараснало внимание и инспекции от страна на държавното управление на Съединени американски щати тази седмица, заяви Ройтерс.

Разтърсващата мощ при изстрелването на ракетата предишния четвъртък от Южен Тексас изхвърли облак от пулверизиран бетон, който падна върху дребен град наоколо, споделиха федералните регулатори, и възобнови въпросите за въздействието върху околната среда на интервенциите по изстрелването в орбита от космодрума, написа Българска телеграфна агенция. Експлозията на стартовата площадка на " Спейс Екс ", ситуирана наоколо до естествен резерват край плаж Бока Чика изхвърли и огромни парчета бетон и метал на стотици метри и разпали пожар върху терен от 1,4 хектара в съседство, оповестиха от службата за дивата природа.

Щетите върху стартовата площадка, чиято основа бе разрушена в немалка част при изстрелването, се виждат ясно на фотоси. Никой не е потърпевш, не са открити и мъртви птици или животни на територията на резервата, споделиха от службата.

Ракетата излезе от надзор и се взриви във въздуха няколко минути след изстрелването.

Активисти за запазване на околната среда сочат отчета като доказателство, че би трябвало да се извърши изчерпателен разбор на евентуалната опасност за публичната сигурност и за природата, преди да бъдат осъществявани нови изстрелвания от Бока Чика.

От " Спейс Екс " до момента не са се отзовали на запитването за коментар по отчета на службата за запазване на дивата природа. Докладът е първи от държавен регулатор за степента на косвените провали от изстрелването на ракетата със " Старшип ".

Основателят и изпълнителен шеф на " Спейс Екс " Илон Мъск сподели в петък, че основаната в Калифорния компания има намерение да влага във водно-охладителна система и в стоманени основи за идващото изстрелване на ракетата, която е най-мощната, създавана до момента.

От федералната работа по авиацията на Съединени американски щати предходната седмица споделиха, че водят следствие, както е планувано по закон, което на процедура " приземява " ракетата, до момента в който " Спейс Екс " не откри аргументите за всички несполучливи дейности и не предприеме ограничения за отстраняването им.

Изстрелването със силата на близо 30 ракетни мотора взриви стартовата площадка и издълба кратер. Облакът от бетон се е придвижил 10,5 километра на северозапад, сочат данните на службата за запазване на околната среда. Пулверизираният материал е паднал върху жилища в региона на Порт Изабел, сподели говорителката на ведомството Обри Бузек. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР