Зоологът, биоспелеолог и политик проф. д-р Петър Берон коментира пред

...
Зоологът, биоспелеолог и политик проф. д-р Петър Берон коментира пред
Коментари Харесай

Д-р Петър Берон: Ял съм прилепи, COVID-19 не е от тях, а от лаборатория

Зоологът, биоспелеолог и политик проф. доктор Петър Берон разяснява пред "Марица " най-актуалните политически, международни и здравни тематики. Д-р Берон направи и забавно разобличаване по отношение на произхода на ковид.

Как ще завърши разногласието ни със Скопие, ще правят отстъпка ли македонците, или ще прежалят Европейски Съюз?

- Трябва да правят отстъпка и да си сменят учебниците с „ бугарските окупатори “. Има някакви дрънкала по радиостанции и малките екрани, които не престават да разправят нелепости за окупаторската войска в Македония. Там ни посрещнаха със сълзи на очи и от 15-те наши генерали, които отиват там, 8 са родени в Македония. Да не приказваме, че съвсем всеки българин има в основата си македонска жила. Безобразие е да споделят, че нямат нищо общо с „ ония татари - бугарите “. Трябва да създадат крачка обратно и да си сменят учебниците.

- Д-р Берон, Гърция реши казуса си с македонците, а в този момент горещият картоф е в ръцете ни. Защо нещата при нас са доста по-сложни?

- При Гърция не беше единствено името. В Преспанския контракт, който беше доста обстоен, сегашните жители на Северна Македония се отхвърлиха от претенцията си за античното минало - че Александър Македонски и генералите му са техните прародители.

Нашият спор със Скопие за Гоце Делчев е малоумен и комичен - неуместно е да се занимават комисии с него. Това е българин, който се е борил за свободата на Македония, роден е в тази историческа област, само че е бил българин отвред и е писал доста пъти това.

Същото се отнася и за целия екип към него. В македонските учебници по история се излива цялата антибългарска мръсотия, тъй като това е методът за основаването на тяхната нация.

- Северномакедонският министър председател Зоран Заев обаче съобщи: "В Европейски Съюз ще влезем като македонци, които приказват на македонски език! ". Езикът също е огромен препъникамък в връзките ни със Скопие.

- Знае се по какъв начин е основан сегашният „ македонски език “ - по елементарен и елементарен метод за малко време. Кодифицирането е предоставено на тогавашния студент в Софийския университет Благой Конев, който в документите си се е писал „ народност: българин “. Той става Блаже Конески и като ръководител на академията на науките им небрежно основава този език.

Взимат се най-далечните диалекти в цялата област, на всички думи се сменят ударенията, сменят се няколко букви - изчезват „ ю “, „ я “ и „ ъ “. След това се поставят маса сърбизми от рода на „ влада “ и т. н. Където думите са славянски, се поставя интернационална лексика - вместо „ европейски съюз “ става „ европска униа “ и „ двустранен “ става „ билатерален “.

Белоруският език е основан по този начин. Когато Сталин споделя да се направи македонски език - решението е съчинено в Коминтерна с един киевски професор - Бернщайн. Негова очевидна последователка е починалата Дина Станишева - майката на Сергей Станишев. Тя бе видна македонистка.

А от шопския акцент какъв чудноват език става! И двама белградски професори са се хванали да го вършат. И се твърди, че от Ниш до Ихтиман няма българи, а шопи. Това са куриозни неща!

Да са живи и здрави македонците и да си употребяват езика! Обаче не може да тровят главите на децата с историите за македонските възрожденци, които са се борили срещу побългаряването на Македония.



- Защо на никое място в междудържавни връзки няма подобен проблем като българо-македонския спор?

- Австрийците станаха обособена нация, която обаче написа и приказва на немски. В Швейцария 70% от хората приказват на немски, само че са швейцарска нация. Не считат за нужно да трансформират този език. Не е належащо да се основава нов език и нова митология, с цел да стане нова нация. Ние им признаваме нацията и страната - живи и здрави да са, само че

В Пиринския край има една шепа майкопродавци, които работят срещу България.

Хубавото е, че българската конституция не признава понятието малцинство. Така, както не е застъпено и във френската конституция - всички са французи, френски жители. И баските, и бретонците, и корсиканците са французи. Смятам, че ние неправилно ратифицирахме рамковата спогодба за малцинствата. Французите и белгийците не я ратифицираха, тъй като са с по-друго устройство. А тук Иван Костов се ускори да я ратифицира.

- Още преди месеци предрекохте, че митингите няма да доведат до оставка на кабинета и няма да се съберат задоволително гласове за Велико национално заседание.

- Сегашното ръководство е по-добро от това, което ни се предлага от така наречен протестиращи, защото от тях не ни се предлага нищо. Дразнят ме приказките, че това е „ национално въстание “. Язък, че окепазиха думата „ въстание “!

Тук се е събрала разнородна компания, което се разхожда по „ Цар Освободител “. Това е нахалството на така наречен Отровно трио. Питат ме: "Преди водихте манифестации и шествия - за какво в този момент не се присъeдините? ". Тогава казахме и бе ясно: Да се махнат алените и да дойдат нашите! Сега не знам кои са „ нашите “.

Дали това е Българска социалистическа партия, дали е Движение за права и свободи, дали е Мая Манолова, Слави и „ Отровното трио “? Тези хора и организации не са „ моите “, за които бих дал своя вот. Младите хора желаят някаква смяна, да са живи и здрави!

Но в случай че преди време не беше това Съюз на демократичните сили, тези младежи нямаше да са студенти в чужбина.

За да се развива оттук насетне обществото, би трябвало да имаме солидна опция. Българска социалистическа партия, бидейки правоприемник на комунистическия режим, не са никаква опция. За мен комунизмът постоянно е бил химера като идеология и закононарушение като политическа процедура.

Цялата тази работа с отчуждаването на цяла една част от нашата страна - македонските българи, е извънредно национално изменничество. Никога не са се извинили за това. И за избитите 20 хиляди българи през октомври 1944 година, и за атентата в „ Света Неделя “. Те не са посочили, че нямат нищо общо с пристигналата от Москва тайфа отпред с предателя Георги Димитров. Така че да си стои това държавно управление, колкото може.

- Правилно ли управляваме коронавирус рецесията у нас до момента?

- Има най-различни умници - едните поддържат шведския модел, само че хората там са доста по-здрави и калени от нас. И въпреки да имаха огромна смъртност, в този момент малко по малко се оправят. Истината е, че би трябвало да предолеем всичко това и

няма смисъл да се питаме „ късно или рано е било “.

Първо тръгнахме добре и през лятото можеше да се вземат някои ограничения, само че тук има многочислени давачи на ум, които стоят в профил и учат какво да се прави. Ако те трябваше да свършат всичко това, аз се колебая дали щяха да го създадат по по-добър метод.

Историята с ковид не би трябвало да е поле за политически борби - да е общонационално изпитание, с цел да се оправим с него. А това едни партии да го употребяват за офанзива на други партии е антибългарска активност.

- Навремето живяхте дълго време в тропиците. Защо не бяхме чували за такива рискови вируси тогава?

- Изкарах 7 пъти малария, до момента в който живях три години в Африка. Тя мъчно се лекува, само че аз оживях. Хванах и трите типа малария - терциана, квартана и тропика. С медикаменти и инжекции оцелях. Имам кален организъм - доста съм ходил по планините - три експедиции единствено в Хималаите.

Когато бях шеф на един резерват в Нигерия, живях три години в една къща на 100 километра от най-близкия бял човек. Там нямаше грам лекарство, нямаше електричество, нямаше ледник... Минал съм през всевъзможни неща и въпреки всичко 80 години и няколко месеца се държа. И по 10 часа дневно работя на компютъра. Яд ме е, че тази година поради карантините не съумях да отида на никое място. Предните три бях в Кения, Виетнам и Лаос.

- Казвате, че не вярвате, че вирусът е тръгнал от прилепи. Защо?

- Не ми се има вяра. Продавали са ги по пазарите епохи и хилядолетия. Плодоядните прилепи са едри и ги ядат на всички места.

- Яли ли сте прилепи?

- Ял съм. Вкусът им е като на пиле. Казват, че вирусът се трансферирал от прилепите на панголините. А панголините са толкоз редки, че това е парадокс! За мен той е изпуснат от една от двете лаборатории в Ухан. В тях се работи по вирусология - излязъл е от някоя от тях.

Не може да е биологично оръжие. То не се прави за старците, а за младежите. Като избиеш в една страна старите хора - от това няма особена изгода. Светът би трябвало да се пребори с коронавирус, както се е преборил с испанския грип и юстинияновата чума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР