Зомбитата са основна част от поп култура от десетилетия и

...
Зомбитата са основна част от поп култура от десетилетия и
Коментари Харесай

Защо зомбитата ядат мозъци

Зомбитата са съществена част от поп просвета от десетилетия и поради тях концепцията за мъртвите, които се връщат към живота и по някакъв метод се угощават с живите, се популяризира на практика във всевъзможни форми и формати. Една линия, която на пръв взор е присъща единствено за зомбитата, е това, че се хранят с мозък. Но за какво тази концепция е толкоз присъщa за зомбитата и от кое място се е появила?

Всички актуалните екранизации с присъединяване на зомбита имат корени към един и същи първоизточник – кинематографичния шедьовър на Джордж А. Ромеро „ Night of the Living Dead “. Макар че е правилно, че зомбитата са съществували под разнообразни форми преди излизането на кино лентата през 1968 година, за него значително се счита, че вкарва концепцията за модерното зомби в креативния свят и съвсем всички продукции, които ги включват, следват облика от „ Night of the Living Dead “ по някакъв метод.

Произходът на тропата „ зомбита, ядещи мозъци “ в действителност се появява в поп културата чак откакто „ Night of the Living Dead “ излиза през 60-те, като за първи път се вижда в „ Return of the Living Dead “ от 1985 година След излизането на кино лентата на Ромеро, той и неговият съавтор, Джон Русо, се разделят като Русо резервира правата върху суфикса „ живи мъртви “, до момента в който за Ромеро остава „ на мъртвите “. Между двата кино лентата няма връзка главно поради характера на зимбитата – до момента в който тези на Джордж могат да бъдат „ убити “ в прочут смисъл посредством заличаване на главата им, зомбитата на Джон са на процедура безсмъртни като могат да оцелеят без глави и даже мощно обгорени.

Запалените почитатели на зомби жанра са се опитвали да развият това размишление, като настояват, че чудовищата ядат мозъци и вътрешности поради високите равнища на серотонин, които съдържат – нещо, за което се допуска, само че никога не е доказано в формалния коментар към кино лентата. Дизайнерът на продукцията, Уилям Стаут, отбелязва, че концепцията да се храним мозъци по някакъв метод да облекчи болката на зомбито „ има смисъл “.

Що се отнася до вложението на време и старания в такива минорни детайлности за зомбита, Ромеро, който въпреки всичко се е открил като престиж по всички зомби въпроси, подлага на критика хората, които приема работата му на съществено. Включително Макс Брукс, който е създател на най-продаваното управление за оцеляване на зомби офанзива. Ромеро постоянно е твърдял, че фокусът на филмите му не е зомбитата, а ние самите, или по-скоро нашата реакция към тях, а зомбитата и това по какъв начин те като цяло действат не е значимо. Идея, споделена и то доста други хора във филмовата промишленост.

 Robert Kirkman by Gage Skidmore 4

Робърт Киркман

Например, Робърт Киркман, основателят на извънредно известния сериал „ The Walking Dead “ споделя, че в никакъв случай няма да разкрие по какъв начин стартира първото огнище на зомбита или по какъв начин те заразяват посредством захапване, тъй като това е „ маловажно “ за историята. По същия метод, във кино лентата „ Shaun of the Dead “ повода за зомби апокалипсиса, към който филмът се върти, и по какъв начин тъкмо „ работят “ зомбитата, в никакъв случай не се разкрива. Темата единствено се загатва незадълбочено, което е непосредствено смигване към филмите (и философията) на Ромеро, където по сходен метод в никакъв случай не се споделя за какво или по какъв начин зомбитата са в положение да съществуват.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР